Pogačar byl tím, kdo způsobil dělení pelotonu v závěrečném stoupání Poggio v posledních dvou letech. Loni mu Tim Wellens rozjel tempo 8 kilometrů před cílem, sám Pogačar se zvedl 6,6 kilometrů před cílem, 1100 metrů před vrcholem Poggia a udrželi se ho pouze tři závodníci - Filippo Ganna, Wout van Aert a Mathieu van der Poel. 

Jenže už o kilometr později, na vrcholu Poggia, zapnul raketový pohon pozdější mistr světa Van der Poel a Pogačarovi a ostatním ujel. Ve sjezdu náskok navýšil a poprvé na Sanremu zvítězil. Pogačar nechal na Poggiu skoro všechny síly a cílem projel na čtvrtém místě. 

MP1_4795.JPG

V roce 2022 zaútočil ještě mnohem dřív, týmový kolega Diego Ulissi krátce zrychlil a rozjel Pogačarovi nástup 8,2 kilometru před cílem. Jenže v protivětru neudělal ve skupině větší škody a musel reagovat na protiútok Sørena Kragha. Ani Dán nezpůsobil výraznější dělení a  pohromadě se udržela větší skupina, ze které ve sjezdu sebevražedně zaútočil Matej Mohorič. Pogačar se snažil viset, ale marně. Ve spurtu si dojel pro páté místo. 

Už tedy vyzkoušel dva útoky v různých místech, ten loňský nástup byl rozhodně lepší a mnohem více promyšlený. Útočit se vyplatí až těsně před vrcholem Poggia, pokud jste dostatečně dynamický závodník, dřívější útoky jsou odsouzeny k zániku. Před šesti lety nenápadně odjel Vincenzo Nibali, ale také to bylo nedaleko vrcholu. Nibalimu pomohlo, že nebyl favoritem a nikdo z favoritů na něj vlastně ani nereagoval. A také byl skvělým sjezdařem, takže malý náskok udržel až do cíle, Pogačar tak rychlý ve sjezdech není.

Pogačar však nemusí odjet sólo, je dost rychlý na to, aby porazil nějakého soupeře ve spurtu, nebo dokonce celou skupinu. V roce 2020 zaútočil před vrcholem Poggia Julian Alaphilippe a odvezl s sebou Wouta van Aerta. Na začátku sjezdu měl dokonce malý náskok, ale Belgičan se v serpentinách vrátil do čela a ve spurtu Francouze porazil. Scénářů, jak může Sanremo dopadnout, je spousta. A těžko předvídat, jak to bude letos. Pogačar by potřeboval odjet s někým pomalejším než je on sám, takže ne s Van der Poelem a sprintery. A to nebude snadné.

190323 POOL 1099Cyclin-2.jpg

Nemůže počítat s tím, že by dostal metr náskoku zadarmo, určitě bude společně s Van der Poelem nejsledovanějším mužem na startu a odjet na konci sjezdu, nebo na rovině před cílem, jako Jasper Stuyven v roce 2021, se zdá být v jeho případě skoro nemožné, soupeři si na něj budou dávat pozor. 

Slovinský mistr už po vítězství na Strade Bianche přiznal, že vyhrát Sanremo pro něj bude problém. Na Strade Bianche byl neporazitelný, jenže to je úplně jiný typ závodu. „Na Sanremu nepotřebuji takové nohy. Potřebuji trochu víc výkonu, wattů v krátkých kopcích. Budu na Sanremo trochu trénovat, ale není to priorita,“ řekl po svém zatím jediném letošním závodě. 

To však neznamená, že by to opět nezkusil. „Těším se na Sanremo, ale je to jeden z těch závodů, které mi vůbec nesedí. Ale pojedu a dám tomu sto procent, zkusím ujet a uvidíme,“ dodal. Později zněl o něco bojovněji: „Je těžké vyhrát, ale může dopadnout jakkoliv. Vymyslíme nějaký plán.“