Pořadatelé na závodníky připravili 211 kilometrů dlouhou etapu s relativně náročným zvlněným začátkem, který by ale měl být vhodný i pro tempaře, jenže závěr se jede v kopcích, takže dostat do úniku toho správného závodníka bude pro ambiciózní týmy klíčové. Všichni závodníci jsou po volném pondělí a víceméně volném úterý odpočatí. Proto očekáváme v úniku spoustu jezdců.

Navíc na 65. kilometru etapy leží sprinterská prémie s dvaceti body a sprinteři se možná budou chtít zapojit.To by mohlo ovlivnit vývoj na začátku etapy. 

b3a87.jpeg

Rozhodovat se bude v posledních čtyřech stoupáních Col de Néronne (3,8 km s 9,1 %), Puy Mary Pas de Peyrol (5,4 km s 8,1 %), Col du Pertus (4,4 km s 7,9 %) a Col de Font de Cère (3,3 km s 5,8 %). Ani jeden výjezd není příliš dlouhý, ale náročné to bude, v některých úsecích se stoupá až o 12 %. Za vrcholem Col de Font de Cère zbývá do cíle 2,5 km. Většinou z kopce, ale posledních několik set metrů se opět stoupá do 6% kopce. Celkové převýšení je 4 200 metrů, většina na posledních 50 kilometrech. 

Etapa vedoucí Francouzským středohořím, neboli Centrálním masívem, je velkou příležitostí pro Simona Yatese napravit dojem ze svého působení na letošní Tour. Yatesovi se nedaří držet s nejlepšími, vystoupil si i v gravelové deváté etapě, ale v dlouhých únicích v kopcích je vždy silný. Tak vyhrál na Tour dvě etapy v roce 2019, když také brzo vypadl z celkového pořadí. 

Yatesovi budou na začátku nejspíš muset pomoci jeho týmoví kolegové, aby se do první skupiny dostal a podobně je na tom tým EF Education-EasyPost, který může do úniku vyslat Bena Healyho a Richarda Carapaze. Navíc Healy ztrácí v celkovém pořadí jen 7:15 a favorité celkového pořadí se ho bát nemusí, takže UAE Emirates mu možná dovolí obléknout n pár etap žlutý trikot. Ale to už hodně předbíháme. 

Útočit nepochybně musí víc závodníků týmu Groupama-FDJ, který už nemá  v celkovém pořadí žádného jezdce, nemá v sestavě ani sprintera, takže podobné etapy jsou jejich největší příležitostí. A patří k favoritům, pokud to dnes sedne Lennymu Martinezovi a Davidu Gauduovi. Zatím se s formou nepotkali, ale možná už se rozjeli. 

Šanci má také Tom Pidcock, kterému to jen těsně nevyšlo v deváté etapě a silný by mohl být Derek Gee, ale ten je v celkovém pořadí devátý se ztrátou pouze čtyř minut na Pogačara, takže nejspíš nedostane šanci se do úniku vydat. Větší naději má jeho týmový kolega Stephen Williams. Podobně jako Gee jsou na tom Giulio Ciccone a Santiago Buitrago. 

Sledovat určitě budeme ambiciózního Oscara Onleyho z DSM-Firmenich PostNL a jeho týmového kolegu Romaina Bardeta. 

20240702TDF0039-BILLY_LEBELGE.jpg

Závodit se bude taky o body do vrchařské soutěže. Kdyby někdo vyhrál všech pět vrchařských prémií, získá 25 bodů. To znamená, že vedoucího Jonase Abrahamsena může reálně ohrozit jen Valentin Madouas, který ztrácí 17 bodů, ale je velmi nepravděpodobné, že by Nora o dres někdo připravil. 

Pokusí se favorité o něco? 

Etapa není ideální pro boj o celkové pořadí, například Jonas Vingegaard se určitě bude držet svého plánu a nic zkoušet nebude. Většina lídrů na celkové pořadí bude čekat na sobotní etapu. Přesto by Pogačar a Evenepoel mohli Vingegaarda vyzkoušet a třeba se přidá i Primož Roglič. 

Je nepravděpodobné, že by se podařilo někomu ujet, ale třeba Evenepoel počítá s tím, že se v pelotonu bude závodit o celkové pořadí. "Myslím, že nás čeká velmi pěkný boj o únik dne, protože trať neustále stoupá a klesá. Očekáváme, že to bude závod na dvou frontách: jedna o únik a druhá o celkovou klasifikaci." A na té první frontě věří Bardetovi.  "Myslím, že Romain bude mít obrovskou motivaci jet na vítězství. Doufám, že se zapojí do úniku dne. Pak si bude moci jet to své."