„Ale fučí tady pěkně a možná bude ještě dost pršet,“ hlásí reprezentační kouč Petr Klouček. „Ani nevíme, jak to vypadá na trati, vůbec nás tam nepustili. Ale ven dnes vyjeli jen čtyři lidi, ostatní zůstali raději na trenažéru,“ dodává. 

Po páteční evropské premiéře štafet, kdy Češi jako jediní dokázali ve vichru postavit stan pro zázemí, pořadatelé nekompromisně oznámili: V sobotu se nepojede, všech šest závodů jednotlivců se stihne v neděli. „Logisticky to bude hodně náročné. Z hotelu máme na start pětadvacet minut autem, to sjet na kole a navíc asi v dešti není možné. Pak příprava na závod, mezitím servis na trati. Máme osm členů týmu do zázemí a musíme akreditovat navíc i rodiče, kteří s tím mají zkušenosti a licenci, abychom to zvládli,“ vymýšlí strategii.

Prověrku formy přinesly štafety. Češi skončili čtvrtí, šest vteřin za bronzovou medailí Belgičanů a s náskokem dvou vteřin na Itálii, poslední vicemistry a mistry světa. Titul získala Francie (s předním bikerem Dubauem v sestavě) před Velkou Británií (s jedničkami Masonem a Kay) a Belgií (s ženskou legendou Cant). 

„Všichni naši zajeli velmi slušně. Jenom smůla toho pádu Kačky Douděrové, přesně tam nám ten kousek chyběl. Ale závod vypadal dobře, získává prestiž, i když ještě ne všichni závoďáci ho chtějí jezdit, nebo některé země nemají všechny kategorie. Věřím, že v Táboře na mistrovství světa pojede víc než deset týmů,“ hodnotí kouč. Tady třeba chyběla nizozemská velmoc a na poslední chvíli odřekli start Švédové.

Český cyklokros má na Pont-Chateu dobré, tedy medailové vzpomínky. Na mistrovství světa v roce 2004 tu získal stříbro junior Roman Kreuziger a Martin Zlámalík do 23 let. Na mistrovství Evropy 2005 bronz Zdeněk Štybar do 23 let a stejně tak Jana Czeczinkarová před sedmi lety.

V jakém stavu jsou české naděje nyní? Kryštof Bažant, v posledním víkendu čtvrtý na Superprestige a druhý na světovém poháru mezi juniory, nenastoupil do štafet. „Bolelo ho trochu v krku, už je to dobrý,“ vysvětluje Klouček. 

Ženy do 23 let i s Kristýnou Zemanovou pojedou samostatný závod. „Je to určitě lepší pro menší počet lidí na trati, ale případné souboje ve finiši, kde se nebude motat nikdo z elity, případně si nebudou moci pomoct,“ míní reprezentační kouč. 

Závody by však i ve větru a možném dešti měly přinést spravedlivé souboje. Na původní tříkilometrový okruh přibylo více zatáček, techniky i převýšení celkem sto metrů. V parku, kde vede většina, fouká míň než dole u řeky nebo na silnici s cílovou rovinkou.

A jak vypadají elitní favorité? Copak ženy, tam má jasně nejnižší kurs loňská vítězka a suverénní vládkyně nynější sezony Fem Van Empel, tím spíš, že stejně jako loni chybí Puck Pieterse. Ale nezapomeňte na Ceylin Carmen del Alvarado, která šetřila síly ve středečním Koppenbergcrossu a vyhrála obě Superprestige (ano, nejela je Van Empel). Patrně tedy zbývá reálně souboj o bronz.

Zato mezi muži bude o medailové stupě tlačenice. Eli Iserbyt má letos zatím asi nejvyrovnanější formu. Ale Lars van der Haar vyhrál poslední světový pohár a také naposledy na Koppenbergcrossu ho porazil, přitom tvrdil, že nemusel jet naplno. Thibau Nijs vyhrává, i padá. Michael Vanthourenhout zatím teď nezajel, ale do nejužší špičky patří a obhajuje titul. A loňský vítěz světového poháru Laurens Sweeck ve středu nezávodil… Česká jednička Michael Boroš byla loni v ikonickém Namuru sedmá, což byl jeho nejlepší výsledek zimy. Tak si vyberte, nebo se spíš těšte.

Eurosport vysílá s mírným zpožděním, ženy v 17.25 a muži v 18.25.

A příští Evropy se jedou v Pontevedře (2024) a Middelkerke (2025).

Nedělní program ME CX

9.00 juniorky (Gottwaldová, Douděrová, Hezinová, Panušová, Viková)

10.00 junioři (Lienert, Bažant, Hájek, Janout, Šumpík, Kraus)

11.00 ženy do 23 let (Zemanová, Hladíková, Jeřábková)

12.50 muži do 23 let (Fiala, Ježek, Černý, Novotný, Kerl, Kuba)

14.00 ženy elite (bez Češek)

15.10 muži elite (Boroš, Říman)