Evenepoel poprvé využil sílu svého týmu Soudal Quick-Step, v náročné horské etapě se čtyřmi vrchařskými prémiemi nahnal své kolegy na čelo pelotonu a začal stahovat uprchlíky. Gianni Moscon, Ilan Van Wilder, Jan Hirt a Mikel Landa odvedli kus dobré práce a připravili půdu pro útok Evenepoela v cílovém výjezdu na Col de la Couillole. 

Třetí muž průběžného pořadí se pokusil zaútočit více než 7 kilometrů před cílem, ale rychle toho nechal, protože Vingegaard byl hned za ním. Tak snadno se však vzdát nechtěl a proto zaútočil ještě jednou. To se mu však nevyplatilo, Vingegaardovi neujel, právě naopak. Dán měl stále dost sil a sám zaútočil. "Chtěl jsem je dostat pod tlak a zjistit, jestli dnes něco dokážu. Ale Tadej a Jonas byli silnější než já, to je jednoduché. Jakmile jsme byli spolu, ocitl jsem se opět na hraně, a když zaútočili, nestačil jsem jim," uznal Evenepoel v cíli. "Ale musel jsem to zkusit. Nakonec jsem ztratil trochu času, ale to není tak důležité." Evenepoel před etapou ztrácel 1:58 na Vingegaarda, po 20. etapě rozdíl narostl na 2:50.

20240720TDF0063-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Ohrozit Vingegaarda v závěrečné časovce na 33,7 km z Monaka do Nice už tedy není reálné, ale Evenepoelovi by mohlo vyjít další etapové vítězství. Koneckonců, to si přál nejvíc, před 20. etapou říkal, že by radši skončil třetí celkově a vyhrál etapu, než dojet druhý a etapu nevyhrát. 

"Chci vyvinout maximální úsilí, abych vyhrál závěrečnou etapu. Trasu znám, protože jsem si ji prohlédl po Paříž-Nice a líbí se mi. Ale myslím, že Tadej ji zná také velmi dobře, je to pro něj domácí etapa. Podle mého názoru se o etapu bude bojovat mezi prvními třemi v celkové klasifikaci. Ale není to čistá časovka, je to horská časovka. Takže Tadej bude tím, koho musíme porazit," myslí si Evenepoel o náročném závěrečném chronometru. 

V mnohem rovinatější první časovce porazil Pogačara o 12 sekund na 25 kilometrech. Časovka do Nice bude mnohem těžší, časově výrazně delší, ale také techničtější a Pogačar určitě nebude chtít riskovat své zdraví a žlutý dres kvůli etapě. Navíc hrozí déšť, který by ve sjezdech z La Turbie a Col d'Eze mohl vše pořádně zkomplikovat. A pokud se rozprší až později, budou jezdci na celkové pořadí bez šance. 

remco-evenepoel-1-tim-de-waele-getty-images-jpg-1720981958.jpeg

"Pokud jste o něco bojovali tři týdny, nebudete riskovat," naznačil Tom Steels, sportovní ředitel týmu Soudal Quick-Step. Navíc pro Evenepoela v Nice sezóna nekončí, chystá se vyhrát minimálně jednu zlatou medaili na Olympijských hrách v Paříži. O tom, jak moc riskovat, se v týmu Soudal Quick-Step rozhodnou v průběhu dne a časovky. Cílem je vyrazit na plný plyn a pak se uvidí. "Pokud chcete vyhrát, musíte do toho jít," řekl Steels. "Bude také záležet na tom, jak rychle bude chtít žluťák ještě jet."

Pogačar už po předposlední etapě naznačil, že toho letos vyhrál dost a riskovat nehodlá. "Je to dost nebezpečné. Možná bych si měl užít diváky a snažit se jet na jistotu."