V závěrečné fázi včerejší etapy bylo k vidění jednak to, že se do stíhání vedoucí skupinky pustil tým Uno-X srovnaný ve více lidech na špici a poté že v cílovém kopci zrychloval muž ve žlutém Jonas Vingegaard. Dokázal sice udělat malé rozestupy, přičemž mu uvisel jen Ben O´Connor, ale nakonec z toho nic nebylo a většina favoritů celkové klasifikace dorazila do cíle pospolu.

Tuhle akci zahájil ale někdo jiný. Tobias Halland Johannessen z Uno-X útočil, tak jsem zkusil kontrovat. Stoupání ale nebylo dost těžké na to, aby se z toho dalo něco vytěžit,“ řekl Vingegaard. „Tým si vedl dobře a ještě nás čeká několik těžkých horských etap. Doufám, že se v nich budu cítit dobře."

Dnes už tedy opravdu do hor. Z Porte-de-Savoie po 50 km roviny 25 km na Col de la Madeleine (6,1 %). Po přibližně stejně dlouhém sjezdu a následné 15km nakloněné rovině od 110.km 18 km na Col du Mollard (5,7 %) a po kratším sjezdu 13 km do cíle v Col de la Croix de Fer (6,1 %), přičemž finální 6km rampa měla průměrný sklon 8,2 %.

Odjeli čtyři lidi: Perez (Cofidis), Cavagna (Soudal), Mihkels (Intermarché) a Campenaerts (Lotto). Za nimi se v průběhu etapy utvořily tři skupinky po dvou až třech cyklistech. Victor Campenaerts postupně utahal všechny své souputníky, což mu po dnešku vyneslo vedení ve vrchařské soutěži, protože vyhrál jak na Madeleine, tak Mollard. Dostižen byl 12 km před cílem.

K výraznější selekci v hlavní skupině došlo z tempa v průběhu stoupání na Col du Mollard, ale stále byla relativně dost početná a i v počátcích cílového stoupání čítala kolem 50 lidí. Jezdci Jumbo-Visma počas celé etapy vzorně pečovali o svého lídra a v posledním stoupání se jim podařilo čelní skupinu dost zredukovat.

5 km před cílem atakoval Vingegaard a Yates, který mu ještě zůstal na zadním kole, se jen bezmocně ohlédl, jakže to vypadá za ním, protože s Vingegaardem jet nešlo. A pak už to bylo one man show. Dánský cyklista projel cílem s úsměven na rtech, na první pohled žádné totální vyčerpání.

Účet? +0:41 Adam Yates, +0:53 Jai Hindley, +1:04 O´Connor. Yates, který je po etapě druhý, se v průběžném pořadí dostal před O´Connora. Alaphilippe propadl z třetího na 7. místo.

Kluci z týmu tvrdě pracovali. Já se cítil dobře. Měli jsme v plánu to udělat přesně takto. Záměrem bylo, aby Tiesj (Benoot) a Attila (Valter) jeli tvrdě v posledním stoupání. Když oba dosáhli svých limitů, byla řada na mně. Sám jsem samozřejmě také hodně trpěl. Ale teď převládá pocit radosti,“ řekl vítěz etapy a jasný průběžný lídr.

Critérium du Dauphiné je jednou z největších soutěží na světě. Bylo by mi velkou ctí, kdybych mohl přidat své jméno do seznamu vítězů. Zítra nás ale čeká ještě závěrečná etapa. To bude další náročná jízda. Možná se zase naskytnou příležitosti, ale o tom si zatím moc říkat netroufám. V každém případě budeme hájit dres žlutý dres lídra,“ dodal vítěz loňské Tour de France a i podle jeho aktuální výkonnosti jeden z hlavních favoritů té letošní.

Zítra tedy čeká poslední etapa.:153 km a 4160 výškových metrů. Šest vrchařských prémií, z toho jedna HC a dvě jedničky. Jedna z nich je na cílovém kopci: 1,8 km a 13,7 průměrných %, prostřední část 17,5 %.