Zkrácená 7. etapa končila na vrcholu stoupání Madone d´Utelle a vše podstatné se stalo právě zde. Tým Soudal Quick-Step rozjel v poměrně mírném stoupání ostré tempo a snažil se vytvořit podmínky k útoku Remca Evenepoela.  Na rychlostní prémii 7 kilometrů před cílem si dojel pro dvě sekundy bonusu.

20240309PNC0092-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Belgický mistr to nakonec opravdu vyzkoušel, 4 kilometry před cílem nastoupil, ale výjezd nebyl dost selektivní a soupeři byli dostatečně silní na to, aby se Evenepoela udrželi. Následující útok Aleksandra Vlasova (Bora-Hansgrohe) nikoho moc nerozrušil, takže ruský cyklista "zadarmo" získal náskok přes deset sekund.

Evenepoel zaútočil podruhé 2 kilometry před cílem a skupina favoritů se zase o něco zmenšila, někteří soupeři odpadli, včetně McNultyho. Ale Američan se nevzdával, držel malý odstup, měl totiž jasnou a velkou motivaci - ubránit žlutý trikot.

S Evenepoelm zůstali pouze Primož Roglič (Bora-Hansgrohe), Matteo Jorgenson a Mattias Skjelmose (Lidl-Trek). Stáhnout Vlasova se jim ovšem už nepodařilo a ruský jezdec zvítězil poprvé po dost dlouhé době, naposledy zvedl ruce nad hlavu v roce 2022, v 5. etapě Okolo Švýcarska. 

20240309PNC0103-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Se ztrátou osmi dojel čtyřčlenná skupina, Evenepoel sebral 6 sekund bonifikace, 4 sekundy připadly Rogličovi. McNulty projel cílovou pásku s odstupem 19 sekund na Jorgensona a mohl si opět dojít pro žlutý dres. 

Američany dělí pouze 4 sekundy 

Jisté vítězství v celkovém pořadí rozhodně nemá, protože Jorgenson snížil ztrátu na pouhé 4 sekundy. Třetí Skjelmose ztrácí 35 sekund a Evenepoel snížil odstup na 36 sekund. Tito všichni mají velkou šanci na konečné vítězství. Luke Plapp (Jayco AlUla) ztrácí 47 sekund a šestý Roglič 1:21. 

20240309PNC0117-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

V neděli je na programu pouze 109 kilometrů dlouhá etapa se startem a cílem v Nice a s celkovým převýšením 2296 metrů. Na trati je šest stoupání, žádné velké hory, trasa je spíše klasikářská. V minulosti jsme v etapách s podobným profilem sledovali dramatické závodění a vzhledem k vývoji průběžného pořadí můžeme očekávat podobně zajímavou etapu i zítra.