Vše, co předcházelo dnešní, poslední etapě ŠKODA Auto Tour de Feminin, bylo jen předehrou dnešnímu velkému finále.

Zatímco v každé z předešlých dvou etap bylo možno posbírat body na 4 vrchařských prémiích, tak dnes jich bylo k mání 9. A profilem opravdu stály za to.

Start byl situován do Varnsdorfu, z něj se najelo v Rybništi na okruh, který cyklistiky absolvovaly 3x. A v každé tři VP.

Hned na začátku stoupání na 1. VP postihly problémy Nikolu Noskovou. Údajně narazila ramenem do větve, spadla a narazila si koleno. Takže poté, co ze závodu odstoupila, odjela na vyšetření do nemocnice.

Nikola Nosková

VP vyhrála Němka Schiff z německého nároďáku, jejíž doménou jsou právě kopce a která tu sbírá nenápadně body od druhé etapy, a dnes se rychle dostala do virtuálního vedení ve vrchařské soutěži, na kterou si před etapou brousila zuby Nikola Nosková.

Po prémii odjela Kanaďanka Olivia Baril ze španělského Massi Tactic a dokázala si vybudovat až 1:15 náskoku.

Olivia Baril

Jenže při stoupání na 4. VP si vedoucí závodnici velmi rychle ze stíhací, už hodně redukované skupiny, dojela Joscelin Lowden z Drops – Le Col. Pokračovaly spolu, přičemž Britka byla aktivnější a nakonec se na další VP své soupeřky zbavila.

 A začala svůj náskok navyšovat nejen na Baril, ale hlavně na skupinu s dalšími favoritkami, kde mezi zhruba 25 dívkami jela jak Corinna Lechner ve žlutém dresu, tak naše Tereza Neumanová (Česká republika) i Nikola Bajgerová (Dukla Praha).

Tereza Neumanová a Nikola Bajgerová

Útok Joscelin Lowden vypadal dost riskantně, jelikož do cíle zbývalo 60 km! Jenže nejspíš věděla dobře, co dělá. Jela skvěle a svůj náskok stále navyšovala, takže při nájezdu do posledního okruhu už činil 3:40 min!

Baril poté, co ji Lowden odjela, nepolevila a dlouho jela mezi ní a stíhací skupinou, která ji pohltila až v průběhu posledního okruhu a kde se začalo útočit a skupina se začala trhat.

Za Joscelin se vytvořila tříčlenná skupina ve složení Patricia Ortega (Massi Tactic), Pien Limpens (Parkhotel Valkenburg) a Morgane Coston (Macogep Tornatech).

Patricia Ortega a Pien Limpens

Na 85. km měly na hlavní skupinu 1:00, ovšem ztrátu na vedoucí závodnici 4:20!

Joscelin Lowden tím, že jela sólově na čele, sbírala jaksi mimochodem i body na vrchařských prémiích, takže si zajistila vítězství i v této soutěži.

Z trojice pronásledovatelek se odpoutala Francouzka Coston, a jelikož měla před etapou 1:25 na Corinnu Lechner, reálně usilovala o pódiové umístění v konečném pořadí etapového závodu.

Morgane Coston

33letá Joscelin Lowden z britského Drops – Le Col sice nepatří mezi absolutní světovou špičku, ale zároveň nejde o nějakou cyklistku třetí kategorie. Mj. na letošním Brabantském šípu dojela v první 6členné skupině, kde dokončila na 5. místě ve společnosti cyklistek absolutní světové špičky: Ruth Winder (Trek – Segafredo), Demi Vollering (SD Worx), Elisy Balsamo (Valcar) či Leah Thomas (Movistar)!

Joscelin Lowden projela cílem v Krásné Lípě s náskokem 5 minut před Morgane Coston, 7 minut před Ortegou a Limpens a 8 minut před hlavní skupinou, kde byla i Tereza Neumanová. V další skupině jen o 13 vteřin později dorazila Nikola Bajgerová, což ovšem stačilo na to, aby se nejlepší Češkou v celém etapovém závodě stala Tereza Neumanová.

Tereza Neumanová

Naprosto úžasný cyklistický výkon od Britky z týmu Drops – Le Col!

"Etapa byla náročná, vítězství nebylo jednoduché, ale lidi podél trati fandili úžasně a úplně mě uchvátili. Každá z našeho týmu měla pro dnešek jasně dané úkoly a všechny je perfektně dodržely. V České republice jsem poprvé, moc si to užívám, úspěchu si hodně vážím a všem moc děkuji," komentovala své vítězství Joscelin Lowden.

Joscelin Lowden