Okolo Polska se jede už po osmdesáté. Vzhledem k tomu, že jde o závod 2.UWT, jsou na startu sestavy všech World týmů a s nimi čtyři Pro Teams Q36.5, Tudor, Human Powered Health a Novo Nordisk a šest domácích cyklistů z kontinentálních týmů dostává šanci v reprezentačním výběru.

S odkazem na složení jednotlivých celků je zřejmé, že organizátoři připravili mix etap, v nichž si mohou přijít na své všechny specializace. Celkového vítěze hledejme mezi těmi, kdož zvládnou těžký kopcovitý terén a zároveň časovku. 

První, čtvrtá a sedmá etapa mají svým profilem jasný potenciál skončit hromadnou koncovkou. Pátá etapa partří mezi kopcovité, ale ne natolik, že by se v ní museli prosadit výhradně čistokrevní vrchaři. Za profilově nejtěžší můžeme označit druhou a třetí etapu.

V druhé se nenastoupá až tolik výškových metrů, ale má obtížný závěr včetně cílového výjezdu do Karpacze. Třetí je co do součtu nastoupaných metrů nejtěžší, závěr se odehraje nejprve na 8km kopci a po sjezdu na 2km cílovém stoupání.

V sestavě Ineos Grenadiers sice chybí obhájce loňského prvenství Ethan Hayter, ale je v ní s jedničkou domácí hvězda první velikosti a ve skvělé kondici se ukázavší na Tour de France Michal Kwiatkowski (viz titulní snímek) a s ním do kopců Pavel Sivakov, Geraint Thomas, Thymen Arensman a Laurens De Plus, do spurtů Kim Heiduk.

Super sestavu přiváží i UAE Emirates. K lídrovi Joao Almeidovi mají vrchaře Rafala Majku, Brandona McNultyho či Davide Formola, klasikáře Tima Wellense a sprintera Pascala Ackermanna.

V týmu Bahrain-Victorious jsou tu do kopců Damiano Caruso a Antonio Tiberi, nejen v klasikářském terénu se může prosadit Matej Mohorič (na snímku).

Zájmy Jumbo-Visma budou v kopcovitých terénech hájit Koen Bouwman, Sam Omen a Tobias Foss, do sprinterských soubojů se chystá Olav Kooij.

V Bora-hansgrohe mezi vrchaři vyniká Sergio Higuita, do hromadných koncovek posílají Sama Bennetta s podporou svých osvědčených bodyguardů.

Obdobně staví sedmičku svých reprezentantů všechny ostatní týmy včetně Soudal-Quick Step. Josef Černý (na snímku) je ceněn především jako skvělý pomocník a tempař, ale protože předposlední etapou je časovka na 17 km, i on svou šanci nejspíš dostane. Do nejtěžších kopců je tu pak Jan Hirt, Ilan Van Wilder či Mattea Cattaneo, do spurtů přivážejí Tima Merliera.

Soutěží se o čtyři dresy. Žlutý pro nejlepšího v celkové klasifikaci, bílý s modrými puntíky pro vrchaře, bílý s červenými pásy pro sprintera a modrý pro nejaktivnějíšího jezdce.

Závod překvapivě nemá v programu Eurosport. Vývoj etap lze sledovat v live reportážích na tourdepologne.pl.