S ohledem na nabitý program nepřekypuje startovní listina mužského závodu, který nese oficiální název Bretagne Classic – Ouest-France, jmény, jež jsou v širší cyklistické veřejnosti chronicky známá.

Přesto bude konkurence zajímavá. Do závodu odstartuje v 9:45 hod. 17 týmů World Tour - chybět bude Ineos a Jumbo - a nimi šest ProConti: všechny francouzské, tzn. BaB, Total Direct, Arkéa a Nippo, a dva belgické, Circus-Wanty a Alpecin Fenix.

Obhajuje Sep Vanmarcke

Jde o závod, který profilově vyhovuje zdatným klasikářům, případně odolným sprinterům. V posledních pěti letech zde triumfovali v dresu svých tehdejších týmů Kristoff (aktuálně UAE), Viviani (Cofidis), dvakrát Oliver Naesen (AG2R) a naposledy loni Sep Vanmarcke (EF). Za nimi se na stupně vítězů postavili borci jako Bettiol (EF), Colbrelli (Bahrain), Valgren (NTT), Wellens (Lotto), Benoot (Sunweb) či Haig (Mitchelton).

Letošní ročník je 84. v historii tohoto závodu a cyklisté budou muset zdolat trasu o délce 248 km. Trať je prošpikovaná kratšími stoupáními o délce od jednoho do přibližně jednoho a půl kilometru a průměru od pěti do osmi procent. Poslední výjezd je umístěn mezi třetím a druhým kilometrem před cílem. Zbytek do cíle už mírně klesá.

Profil mužského závodu

V týmu EF  bude obhajovat Sep Vanmarcka. V srpnu dosáhl hned několika umístění v top ten (např. 7. na Milan-San Remo) Alex Aranburu z Astany. Letošní velmi slušné výsledky staví do role černého koně Andreu Vendrameho (AG2R). V týmu Bahrainu se má objevit Ivan Garcia Cortina, který si letos připsal vítěznou etapou na Paris-Nice. Poměrně silnou sestavu sem posílá UAE, jejíž větší část je shodná se sestavou, která minulý týden závodila úspěšně na Tour du Limousin: Costa, Gaviria, Philipsen. V týmu Mitchelton-Scott uvidíme Luku Mezgece, vítěze bodovací soutěže na Okolo Polska, velmi dobrou výkonnost aktuálně prokazuje Dion Smith. Srpnové výsledky na Emilii (11.) a italském šampionátu (5.) vypovídají, že dobrou formu má Kristian Sbaragli z Alpecin Fenix. V sestavě Sunwebu je také Michael Matthews, třetí z Milan-San Remo. Jen ty nejvyšší ambice bude mít Deceuninck, jelikož Sénechal prokázal výbornou výkonnost na právě skončeném francouzském šampionátu, kde připravil do závěru luxusní pozici pro Alaphilippa, a obdobně Cavagna druhým místem v časovce na mistrovství Evropy Značné ambice avizuje zvolenou sestavou i CCC. Vedle Josefa Černého startuje nejspíš jako lídr Patrick Bevin, dále mj. Van Keirsbulck, Koch a Rosskopf.

Florian Sénechal na trati francouzského šampionátu.

Toliko k okruhu papírových favoritů. Lídrem CCC Josef Černý nejspíš nebude, takže čekejme, že ho uvidíme buď v úniku, nebo na špici pří sjíždění uprchlíků, případně se v závěru pokusí překvapit. Formu, zdá se, má dobrou. A jak sám říká, soustředí se na aktuální závody, chce předvést dobrý výkon, a tím vylepšit vyjednávací pozici jeho manažera při získávání kontraktu na příští rok.

V ženské verzi, 19. ročníku GP de Plouay, se na rozdíl od mužské objeví naprostá cyklistická špička. Včetně favoritky favoritek Van Vleuten (Mitchelton). Za ní bude celý zástup vynikajících cyklistek, které už jí budou chtít po restartu sezóny konečně porazit: Van der Breggen, Van den Broek a Pieters (všechny Boels-Dolmans), Longo Borghini, Worrack a Deignan (všechny Trek-Segafredo), Newiadoma (Canyon), Bastianelli a García (obě Alé), Ludwig (FDJ), Koppenburg a Thomas (Paule Ka). V týmu WCC bude startovat i aktuální slovenská šampionka z časovky i silnice v Mladé Boleslavi Tereza Medvěďová.

Závod mužů je v programu Eurosportu.