Zatímco juniorky v dopoledním programu objely jeden okruh, na elitní ženy si pořadatelé připravily hned dva o celkové délce 31 kilometrů. Už v polovině závodu vedla Julia Kopecký (AG Insurance-Soudal NXTG) s náskokem 13 sekund před mnohem zkušenější Nikolou Noskovou (Cofidis). Na třetím místě je pronásledovala obhájkyně titulu Eliška Kvasničková (Komugi-Grand Est) s odstupem 27 sekund, která ještě před nájezdem do druhého okruhu předjela Kristýnu Burlovou (Lifeplus Wahoo). 

Souboj trojice Kopecký-Nosková-Kvasničková o medaile se očekával, ale jen 5 sekund za Kvasničkovou byla na prvním mezičase Jana Milec Jiřincová (TFD). A dlouhá trať jí vyloženě seděla, protože když projela cílem, měla velký náskok před soupeřkami a dlouho čekala, kdo její čas ještě vylepší. 

D4C_4681.JPG

Nikola Nosková

Jako první to zvládla Nikola Nosková, která posunula vedení o 41 sekund. A tím pořádně napnula fanoušky Julie Kopecký, která v druhém okruhu mírně ztratila, přesto jí to stačilo na mistrovský titul. V cíli byla o 7 a půl sekund lepší než Nosková a převzala svůj první trikot s českou trikolórou v elitní kategorii.

„Bylo to strašně těžký, ještě nikdy jsem nejela třicetikilometrovou časovku, ale věděla jsem, že to tady bude dlouhý závod a snažila jsem se na to připravit. Už měsíc jsem na to trénovala, jezdila jsem delší intervaly a chtěla jsem tady vyhrát, takže je to super,“ říká nadšeně nová česká mistryně. 

O vítězství rozhodla v prvním okruhu, kdy najela rozhodující náskok, „Už v prvním kole jsem nejela watty, jaké jsme měli v plánu, ale věděla jsem, že se musím mentálně soustředit a jet dál, snažila jsem se nekoukat na watty a jet na pocit. A stačilo to, i když jen o kousek,“ směje se devatenáctiletá cyklistka. 

Dalším cílem je samozřejmě sobotní závod s hromadným startem. „Chci vyhrát každý závod, ale bude to těžký, každý šampionát je těžký, nemám tu svůj tým, ale vymyslím nějaký plán a snad se to zase povede.“ 

Úspěch v v sobotním závodě by mohl vést až k nominaci na Olympijské hry, na ty však Julia Kopecký nyní nemyslí. „Chtěla bych samozřejmě jet, ale pro mě to není největší cíl v sezóně, soustředím se na mistrovství Evropy a světa, ale kdybych mohla jako devatenáctiletá na Olympiádu, to by bylo super,“ dodává. 

Kvasničková projela cílem v čase o 53 sekundy horším než vítězka, takže jí o 4 sekundy utekla bronzová medaile, kterou vybojovala Jana Milec Jiřincová.

D4C_4807.JPG

Tři nejlepší Češky.

Na pátém místě skončila Barbora Němcová (Dukla Praha), takže tři z prvních pěti míst obsadily cyklistky narozené v roce 2004. Nikola Bajgerová (MAT Atom Deweloper Wroclaw) skončila šestá.

Pro čtvrtý slovenský titul v řadě si dojela Nora Jenčušová (Bepink-Bongioanni), druhá skončila Zuzana Michaličková a třetí Alžbeta Bačíková.

Český šampionát

Slovenský šampionát

D4C_4605.JPG

Nela Kaňkovská

Kaňkovská slaví druhý juniorský titul, ale úplně nejlepší byla Slovenka Chladoňová 

Na poloviční trati soupeřily juniorky a podle předpokladů byla druhý rok za sebou nejlepší Nela Kaňkovská z belgického týmu AG Insurance-NXTG), která o 16 sekund porazila Annu Hanákovou a o 21 sekund třetí Danielu Hezinovou. V této kategorii však měly navrch Slovenky, nejrychlejší čas totiž zajela Viktória Chladoňová (byla o 3 sekundy lepší než Kaňkovská) a druhou Ninu Andackou porazila o pouhé 4 sekundy. Třetí Sofia Ungerová ztratila 18 sekund. 

Český šampionát

Slovenský šampionát