Zdeněk Štybar byl prvním závodníkem, který přijel pogratulovat staronovému mistrovi světa Julianu Alaphilippovi. Český cyklista předvedl bojovný výkon, ale nedokázal zareagovat na opakované útoky Juliana Alaphilippa a zůstal ve skupině s favority Woutem van Aertem a Mathieu van der Poelem. Zatímco Francouzi slaví titul po skvělém týmovém výkonu, domácí Belgičané skončili bez úspěchu. Wout van Aert se pouze bránil útokům a Jasper Stuyven prohrál spurt o stříbrnou a bronzovou medaili. 

Evenepoel opakovaně v úniku

Závod mužů na světovém šampionátu ve Flandrech byl až neuvěřitelně atraktivní a plný akce. Závodit se začalo už 178 kilometrů před cílem, když zaútočil Benoit Cosnefroy z Francie a na jeho nástup zareagoval Belgičan Remco Evenepoel, Dánové Magnus Cort a Kasper Asgreen, Slovinec Primož Roglič a další jezdci. Vpředu však chyběli Italové a museli silnou skupinu sjíždět. 

Evenepoel byl v úniku nejaktivnější, což se moc nezdálo jeho krajanovi Timu Declercqovi a několikrát ho na to upozornil. Italové museli použít kapitána Mattea Trentina, aby únik dojeli. Následovalo několik neúspěšných pokusů o únik od dalších závodníků. Aktivní byli Francouzi, Benoit Cosnefroy chtěl splnit svůj úkol udělat závod co nejtěžší. Útočil také Anthony Turgis. Belgičané zareagovali zvýšením tempa a natáhli na okruhu v Lovani peloton. Utrhli při tom například Josefa Černého a Australana Caleba Ewana. 

Další únik se vytvořil asi 90 kilometrů před cílem a opět v něm byl Remco Evenepoel. Belgičan ujel společně s Valentinem Madouasem (Francie), Janem Tratnikem (Slovinsko), Andreou Bagiolim (Itálie), Dylanem van Baarlem (Nizozemsko), Madsem Wurtzem Schmidtem (Dánsko), Nilsem Polittem (Německo) a Neilsonem Powlessem (USA). Evenepoel byl opět největším motorem úniku, ale pro Belgii to bylo výhodné, v hlavním poli nemuseli pracovat a zodpovědnost byla na Britech. 

Závodníci opět zamířili na flanderský okruh, kde se v těžkých stoupáních očekávaly další útoky. Ve Smeysbergu, 70 kilometrů před cílem, opět zaútočil Cosnefroy, ale pokryl ho Belgičan Victor Campenaerts. Peloton se zde natáhl, ale neroztrhal. Ani v následujícím hellingu Moskesstraat nedošlo k rozhodujícímu dělení, ale v čelní skupině se udrželi pouze Evenepoel, Bagioli, Van Baarle, Madouas a Powless. 

Alaphilippe útočil už Bekestraatu

Až v hellingu Bekestraat přišel první z důležitých útoků v hlavním poli. V dlážděném výjezdu zrychlil Julian Alaphilippe a peloton roztrhal. Zdeněk Štybar dobře věděl, co se zde stane a byl na ideální pozici v čele a byl jedním z 11 nejlepších na vrhcolu Bekestraatu. Zaváhali Dánové, Kasper Asgreen musel sjíždět a vyslal Michaela Valgrena dopředu ve výjezdu Veeweidestraat. Štybarova skupina dojela uprchlíky a vytvořil se vítězný únik. 

Francouzi zde měli tři jezdce: Alaphilippa, Madouase a Floriana Sénéchala. Belgičané také tři: Evenepoela, Van Aerta a Stuyvena. Stejně jako Italové: Bagioli, Sonny Colbrelli a Giacomo Nizzolo. Nechyběli Nizozemci Mathieu van der Poel a Dylan van Baarle, Brit Tom Pidcock, Nor Markus Hoelgaard, Slovinec Matej Mohorič, Američan Powless a Zdeněk Štybar. Ostatní, například Peter Sagan, Michael Matthews, Alexander Kristoff a Primož Roglič a Tadej Pogačar zůstali ve druhé skupině bez šance na vítězství.

Evenepoel táhl čelní skupinu a kontroloval situaci pro své krajany. To se nelíbilo Alaphilippovi a v posledním výjezdu na Smeysberg nastoupil. Udržel se ho jen Colbrelli, ale Belgičané únik dojeli a Evenepoel se vrátil na čelo. Mladý Belgičan dovezl první skupinu na okruhy v Lovani. Dva a půl okruhu v centru města mělo rozhodnout o duhovém trikotu. Evenepoel si vystoupil 26 kilometrů před cílem a nechal to Stuyvenovi a Van Aertovi. Těžko mohl pro belgický úspěch odvést víc práce. 

Van Aert nezachytil rozhodující nástup

Julian Alaphilippe se mezitím poradil s Thomasem Voecklerem, trenérem francouzského národního týmu a sdělil Madouasovi taktiku. Ta byla jasná. V předposledním okruhu Madouas rozjede na plný plyn stoupání Wijnpers a Alaphilippe z toho nastoupí. A přesně to se stalo. 21,5 kilometru před cílem se Alaphilippe zvedl a zaútočil. Reagovat musel Van Aert se Štybarem na zadním kole. Alaphilippe byl dostižen, ale všichni byli na limitu a proto to Francouz zkusil ještě jednou na rovině. Opět neúspěšně. Ovšem ani to nebylo vše. Ve krátkém výjezdu St. Antoniusberg, 17,5 km před cílem, udeřil znovu. a tentokrát už nereagoval nikdo. Všichni pouze sledovali vzdalujícího se závodníka s jedničkou na zádech. 

Na vrcholu ze skupiny odjeli Powless, Stuyven a Van Baarle. Do skupiny si doskočil i Valgren, ale Van Aert a Štybar, van der Poel, Pidcock, Italové další zůstali vzadu bez šance na titul. Alaphilippe se vpředu kroutil a trpěl, ale náskok navyšoval, protože ani pronásledovatelé už neměli moc sil. 15 km před cílem měl náskok pouze 12 vteřin, 10 km před páskou to bylo 15 sekund a 5 kilometrů od cílového prostoru už přes půl minuty.

Alaphilippe si jel pro svůj druhý světový titul a věděli to i jezdci ve skupině za ním. Valgren zaútočil ve výjezdu Wijnpers, ale soupeřů se nezbavil. Alaphilippe poslední kilometr slavil a do cíle dojel s náskokem 32 sekund. Ve skupině za ním se spurtovalo, jako první vyrazil Powless, za ním Stuyven, ale přes oba se dostali Van Baarle a Valgren. Stuyven skončil čtvrtý, Powless pátý, Pidcock odjel ze třetí skupiny pro 6. místo a za ním protnul pásku sedmý Zdeněk Štybar. Dojel si pro druhé nejlepší umístění českého závodníka v historii světových šampionátů. Lepší byl pouze šestý Roman Kreuziger v roce 2018 v rakouském Innsbrucku. 

Ještě hůře než Belgičané dopadli Italové. Po dobrém týmovém výkonu to stačilo pouze na 10. místo Sonnyho Colbrelliho.