Julian Alaphilippe přijal bidon od doprovodu 17 kilometrů před cílem, tedy ve dvacetikilometrové zóně, která je stanovena pravidly a kde se již občerstvení nesmí přijímat ani z aut, ani od doprovodu u silnice.

Rozhodcovský sbor nemohl rozhodout jinak, než jak je to v pravidlech. Důkazem byl televizní přenos. Julian přijal bidon od člena týmu v týmovém dresu, když sám nepostřehl, že už je v dvacetikilometrovém pásmu.

Julian Alaphilippe přijal trest bez emocí, nerozčiloval se ani Patrick Lefevere, ředitel týmu Deceuninck - Quick-Step, a to je dost nezvyklé. Alaphilippovi bidon podal jeho trenér a bratranec Franck Alaphilippe. A to vyvolává otázky. Bylo to dobrovolné vystavení se trestu? Chtěl se Alaphilippe a celý belgický tým žlutého dresu zbavit? Podle Francka Alaphilippa je Julian připraven na dlouhá stoupání nejlépe v životě a možná chce šetřit síly na později a zajet co nejlepší možný výsledek v celkovém pořadí. Zní to jako konspirační teorie? Nejspíš ano. 

Alaphilippe se ani rozčilovat nemůže, protože málo pravidel je tak obecně známých jako zákaz občerstvování v úvodních 50 kilometrech a posledních 20 kilometrech. Tohle pravidlo je stejné na všech závodech. Každý závodník pravidlo zná a především každý člen týmu stojící u silnice s bidony o něm ví. Není se o čem hádat. 

Dres převzal Adam Yates, ale takto o to nejspíš moc nestál. To si myslí i vítěz Tour de France z roku 2010, Lucemburčan Andy Schleck, který na Tour de France pracuje pro Škodu Auto a mohli jsme se ho na kauzu o vině zeptat přímo na místě: "Získat žlutý dres po takovém incidentu určitě nechtěl. Nevím, co to cyklistice přináší. Chápu, že se rozhodčí řídí pravidly, ale taková pravidla by se možná měla přehodnotit. Pro Alaphilippa je to příliš tvrdý trest." 

Tvrdý trest je to pouze s přihlédnutím k okolnostem. Alaphilippe dostal penalizaci 20 sekund a to obecně ve tři týdny dlouhém závodě není tvrdý trest. Odpovídá provinění. Jenže na začátku Tour jsou rozdíly mezi vedoucími závodníky malé. Na konci Tour mu těchto 20 sekund nejspíš chybět nebude.