Převaha nizozemského týmu Jumbo - Visma se v individuální časovce na 13,4 kilometru mezi městy Domérat a Montluchon očekávala. Přesto jsem se dočkali pár zajímavých a překvapivých výsledků. Rohan Dennis zajel první opravdu rychlý čas a většinu dne strávil v křesle pro průběžně vedoucího závodníka. Do té chvíle vedoucího Thomase De Gendta porazil o minutu a bylo jasné, že tento čas bude patřit k nejlepším.

Australského mistra jako první ohorzil šampion Británie. Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) dorazil do cíle se ztrátou 8 sekund. A ještě blíž byl mistr Evropy Stefan Kung (Groupama - FDJ). Švýcarský časovkář byl na mezičase v polovině etapy pouze o jednu sekundu horší než Dennis, ale druhá polovina se strmým výjezdem do cíle mu moc nesedla a v cíli byl o 4 sekundy pomalejší.

Největší favorité však ještě byli na trati, či na startu. A na mezičase všechny šokoval Simon Yates (BikeExchange - Jayco). Yates byl na mezičase o téměř 4 sekundy rychlejší než Dennis, ale nasazené tempo až do cíle neudržel a byl o 5 sekund horší než dvojnásobný mistr světa. I tak byl spokojený, protože se zařadil k nejlepším vrchařům a lídrům na celkové pořadí. Favorizovaný Stefan Bissegger (EF Education - EasyPost) neměl nejlepší den a byl o 15 sekund pomalejší než Dennis.

Dennis se poté mohl obávat pouze svých týmových kolegů. A měl důvod. Primož Roglič nezačal nejrychleji, na mazičase byl o 5 sekund horší než Yates, ale v cíli Dennise porazil o 4 a půl sekundy. K vítězství mu ani to nestačilo, protože Wout van Aert byl v cíli ještě o další 2 sekund dřív. A lídr závodu Christophe Laporte své týmové kolegy neohrozil, na VAn Aerta ztratil 29 a přišel o žlutý dres. Zdeněk Štybar (Quick-Step Alpha Vinyl) ztratil 1:56 a obsadil 94. místo.

Belgický vítěz má letos na silnici až šokující statistku výsledků. První závod Omloop Het Nieuwsblad vyhrál a v následujících čtyřech etapách Paříž - Nice byl 3., 2., 3. a 1. 

Van Aert nyní vede náskokem pouze 10 sekund před Rogličem. Laporte je třetí s odstupem 28 sekund. Na čtvrté místo poskočil Simon Yates, ztrácí 49 sekund a stále může myslet na konečné pódium. Případně v horách útočit na celkové vítězství. Z vrchařů jsou v první desítce celkového pořadí taky Dani Martinez (INEOS Grenadiers), který ztrácí už 1:06 a Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe). Ten má odstup 1:09.

Van Aert je stále lídrem bodovací soutěže, ale zelený dres v páté etapě poveze Mads Pedersen (Trek - Segafredo). Do vedení soutěže do 23 let se dostal Stefan Bissegger.


5. etapa konečně v horách 

Pátý závodní den se účastníci Paříž - Nice poprvé podívají do kopců. Na prohgramu je 188,8 kilometru dlouhá etapa s pěti vrchařskými prémiemi, z nichž tři jsou 1. kategorie. Není to nejtěžší etapa letošního ročníku, prootže všechny zbývající etapy budou náročné a v sobotu se dojíždí na Col de Turini, přesto bude hodně selektivní. Jumbo - Visma bude chtít kontrolovat průběh etapy, protože má v popředí hned dva ambiciózní závodníky. Ti ale mají různé zájmy. Van Aert se bude snažit přežít nejtěžší stoupání, zatímco Roglič je schopný útočit. A ostatní vrchaři také nejspíš budou chtít útočit, protože už nemají moc co ztratit.

Nairo Quintana (Arkéa - Samsic) v celkovém pořadí ztrácí 1:55 a útočit musí. Adam Yates (INEOS Grenadiers) má odstup 1:21 a je na tom vlastně podobně. Porazit Jumbo - Visma bude hodně těžké, ale zlomit Van Aerta za pokus rozhodně stojí a etapa také není k zahození. Uspět však může i dlouhý únik.

Rozhodující budou stoupání Col de la Mure (7,7 km, 8,1 %) a Saint-Vincent-de-Durfort (4,8 km, 5,4 %) v posledních 40 kilometrech etapy.