Dnes tedy nastal den pravdy. A ona pravda byla koncentrována výlučně do finále etapy. Po 30 km přišla sice na řadu první vrchařská prémie 3. kategorie, ale zbytek 160 km dlouhé trasy, během níž byly vypsány také tři rychlostní prémie, byl jen lehce zvlněný. Ovšem s výjimkou posledních necelých 5 kilometrů.

To se totiž bylo nutno vyšplhat o pár stovek metrů výš. Přičemž po úvodní pasáži s průměrem kolem 9 % přišel necelý kilometr dlouhý úsek, kdy sklon povolil ke 2 %, aby se 300 metrů před cílem zvedl opět přes 9 %.

10 km po startu jela v čele pětičlenná skupina. Potřetí v řadě se do úniku dostali Jens Reynders (Israel-PremierTech) a Julius Johansen (Intermarché-Circus-Wanty). Z týmu Alpecin-Deceuninck vystřídal po třech etapách v denním úniku Driese De Bondta, jedoucího v červeném dresu lídra závodu, Jensen Plowright. Radost domácím dělal Changsheng Sun a nám Zdeněk Štybar (Jayco AlUla).

Pro vrchařskou prémii si dojel Reynders, aniž by mu někdo dělal potíže. Zdeněk Štybar jí projel na 3. pozici. O první sprinterskou na 52. km si zaspurtovali tři z uprchlíků, nejúspěšnější byl Plowright, před Renydersem. Zdeněk si tady za 3. místo připsal 2 body do bodovací soutěže a 1 bonifikační vteřinu. A úplně stejné to bylo na druhé i třetí rychlostní prémii na 105., resp. 135 km.

Na určování tempa pelotonu dnes vyčlenil člověka tým EF Education, který si přes trojici Rigoberto Urán, Hugh McCarthy a Esteban Chaves mohl v koncovce dnešní etapy dělat oprávněné naděje na úspěch. Ruku k dílu přikládaly i týmy UAE Emirates, dsm-firmenich i Movistar, které naopak pracovaly pro své lídry Tima Wellense, Oscara Onleye a Matteo Jorgensona.

Jens Reynders, když už neuspěl na rychlostních prémiích, o které měl eminentní zájem, a kdy byl peloton vzdálen 1 minutu jízdy, začal 20 km před cílem nastupovat. Výsledkem bylo, že odpojil Plowrighta, následně se odpojil po zběsilém nástupu Číňan a zbylí tři bylo dostiženi 12 km před cílem.

Hned od úpatí cílového stoupání zaútočil Marijn Van den Berg (EF Education-EasyPost), kterého se zachytil Oscar Onley. Jenže Nizozemec po úvodním vzepětí v aktivitě povolil a i mladý Brit situaci vyhodnotil tak, že útočit tak brzo by bylo příliš riskantní. Takže 3,5 km před cílem je dojela zhruba padesátka vyčkávajících závodníků.

První zrychlil Rémy Rochas (Cofidis), po něm v puntíkatém dresu nejlepšího vrchaře Frederik Wandahl (BORA-hansgrohe), a když zvolnil, atakoval Esteban Chaves. Všechna zrychlení a útoky zredukovaly čelní skupinu na asi 25 jezdců. 

Přibližně 400 metrů před cílem se na špici čelní skupiny usadil Milan Vader (Jumbo-Visma), a když o 200 metrů dál zrychlil, nechal Tim Wellens na druhé pozici díru a ani nikdo jiný nebyl schopen Vadera účinně stíhat. 

Nejprve se o to pokusil Oscar Onley, ale brzy mu došlo. V této roli ho úspěšněji nahradil Rémy Rochas, kterému se sice podařilo k Vaderovi přiblížit, ale nikoli ho ohrozit. 

Oba se za cílem zhroutili na zem pod tlakem krajního vyčerpání, ke kterému kromě náročnosti stoupání přispělo i mimořádné vedro.

Šest vteřin za Rochasem, který ztratil na Vadera 2 vteřiny, dorazila další osmička, z níž se na 3. místo prosadil Hugh Carthy. A po nich dojížděli do cíle převážně po jednom ostatní závodníci.

Průběžné pořadí kopíruje pořadí v etapě, jen rozdíly jsou kvůli bonifikacím větší. Rochas ztrácí na Vadera 6 a Carthy 14 vteřin. I soutěž mladíků má nového lídra, je jím Louis Barré (Arkéa Samsic), a do čela soutěže týmů se dostal Cofidis. Naopak modrý dres nejlepšího v bodovací soutěži zůstal De Bondtovi a puntíkatý Wandahlovi.

Petr Kelemen dnes dokončil na 55. (+4:41) a Zdeněk Štybar na 86. místě (+13:19).