Závod ještě před startem první alpské etapy opustili tři závodníci. Guillaume Martin (Cofidis) skončil kvůli pozitivnímu testu na covid a Ruben Guerreiro (EF Education - EasyPost) a Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl) vzdali kvůli jiným zdravotním potížím. Dostat se do dlouhého úniku nebylo ve 193 kilometry dlouhé etapě vůbec snadné. Po rovinatém úvodu a bezpočtu nástupů se skupina vytvořila až ve stoupání. Do skupiny se dostalo 21 jezdců, včetně Wouta van Aerta (Jumbo - Visma). Dalšími uprchlíky byli Brandon McNulty (UAE Emirates), Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers), Benoit Cosnefroy, Bob Jungels (oba AG2R Citroen), Patrick Konrad, Nils Politt (oba BORA hansgrohe), Carlos Verona (Movistar), Simon Geschke, Ion Izagirre (oba Cofidis), Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious), Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), Kobe Goossens (Intermarché - Wanty Gobert), Joe Dombrowski (Astana Qazaqstan), Rigoberto Urán (EF Education - EasyPost), Warren Barguil (Arkéa Samsic), Jasper Stuyven (Trek - Segafredo), Pierre Latour (TotalEnergies), Guy Niv, Hugo Houle (oba Israel - Premier Tech) a Franck Bonnamour (B&B Hotels - KTM).

Urán ztrácel před etapou pouze 3:24 na Tadeje Pogačara a proto jeho tým UAE Emirates radši udržoval jen malý odstup od početné vedoucí skupiny. Dokonce se zdálo, že Pogačar chce další etapové vítězství a uprchlíci nedostanou šanci, ale nakonec se o to UAE Emirates nepokusil a radši jen kontroloval průběh etapy. Van Aert si v úniku dojel pro 20 bodů na rychlostní prémii a navýšil vedení v soutěži o zelený trikot. V současnosti mu už nikdo nekonkuruje a pokud závod dokončí, s největší pravděpodobností bodovací soutěž ovládne.

Na vrcholu stoupání Col de Mosses 80 kilometrů před cílem měla vedoucí skupina náskok pouze 3:20 a uprchlíci rozhodně nemohli šetřit síly, museli hodně spěchat do cíle. Uvědomoval si to i Jungels, který v dalším stoupání Col de la Croix zaútočil 64 kilometry před cílem a na jeho útok zareagoval pouze Geschke. Němec si dojel pro první místo na horské prémii, ale ve sjezdu nechal Jungelse pokračovat samotného. A udělal chybu, protože Jungelsovi vůbec nešlo o vrchařské body, pouze o etapové vítězství.

45 kilometrů před cílem měl už 50 sekund náskok před skupinou pronásledovatelů a odstup postupně narůstal. Lucemburčan jel skvěle ve sjezdu i na rovině a na začátku 15,4 kilometru dlouhého stoupání Pas de Morgins měl přes 2 minuty náskoku. Do cíle zbývalo jedno dlouhé stoupání, krátký sjezd a krátký výjezd. Celkem 25 kilometrů. ostatní uprchlíci s tím už museli začít něco dělat. 19 kilometrů před cílem proto zaútočil Pinot a roztrhal skupinu. 

S Pinotem se nejdříve udrželi Verona, Castroviejo a Urán, ale Pinot nechtěl spolupracovat, chtěl jet sám, proto nastoupil ještě jednou. Pinotovi se ve stoupání dařilo rychle stahovat vedoucího Jungelse, 5,5 kilometru před vrcholem stoupání ztrácel už jen minutu. Jenže před vrcholem Jungelse nedojel, ztrácel 20 sekund a za ním už se přibližovali Castroviejo a Verona se ztrátou 45 sekund na Jungelse.

V posledním sjezdu byl Jungels o něco málo rychlejší než Pinot a Francouz přestal stahovat. V cílovém tříkilometrovém výjezdu už mu docházely síly, zatímco Jungels byl neúnavný a pokračoval v nasazeném tempu. Své dlouhé sólo dotáhl až do cíle a připsal si první vítězství v mezinárodní konkurenci po více než 3 letech a své úplně první etapové vítězství na Tour de France v kariéře. Loňský rok musel prodělat operaci zúžené tepny v třísle, která dlouhodobě snižovala jeho výkonnost. 

"Je to velké vítězství, kvůli tomuhle jsem sem přijel. Vím, že to pro tým hodně znamená," řekl vítěz Lutych - Bastogne - Lutych z roku 2018. "Loňský rok byl velmi náročný kvůli operaci. Mám velkou radost, že se moje forma zlepšuje každým dnem. Říkal jsem si, že to musím zkusit brzo, protože jsem věděl, že v závěrečném stoupání se nedá favoritům ujet. Udržoval jsem svůj rytmus, věděl jsem, v jakém tempu můžu jet, abych nevybuchnul. Poslední dva kilometry byly nekonečné, ale dopadlo to skvěle, jsem moc rád." 

Pinot byl dostižen dvěma Španěly 500 metrů před cílem. Pro druhé místo si dojel Castroviejo, třetí skončil Verona a čtvrtý Pinot. Mezi favority na celkové vítězství se neútočilo, pouze Pogačar spurtoval v cílové rovince. Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma) dojel hned za ním a nic neztratil. Ostatní lídři si připsali další 3 sekundy ztráty. V celkovém pořadí před druhým volným dnem vede Pogačar s náskokem 39 sekund před Vingegaardem a 1:17 před Geraintem Thomasem (INEOS Grenadiers). Z pořadí zcela vypadl Dani Martínez (INEOS Grenadiers), který si prožil velmi špatný den, ztratil 16 minut a propadl se z 10. místa na 30. pozici s odstupem 17:12. 

Němec Geschke poprvé od začátku Tour de France dokázal vysvléknout z trikotu nejlepšího vrchaře Magnuse Corta (EF Education - EasyPost). Má 19 bodů, druhý Jungels 18 bodů a třetí Pinot 14 bodů.