Z World týmů chybí Groupama-FDJ a Alpecin-Deceuninck. Do počtu 19 je doplňují druhodivizní Israel-Premier Tech a Lotto Dstny a reprezentační výběr Číny.

loading...

Etapy ve své profilové náročnosti postupně gradují až po pátou, končící zmiňovaným stoupáním, které tu vždy rozhodující měrou ovlivňovalo konečné pořadí. Poslední šestá ale není propagační selankou, z hlediska profilové náročnosti je čtvrtou nejobtížnější.

Úvodní se jede na okruhu, v každém ze čtyř průjezdů se bude nutno vypořádat s třemi krátkými, prudšími výjezdy, ale z toho posledního zbývá do cíle ještě 16 km. Druhá má 27 km před cílem vrchol 12km, ovšem ploššího (3,3 %) stoupání. Třetí je ve své druhé polovině hodně zvlněná a tady už by mohli mít sprinteři docela potíže.

Čtvrtá na 177 km obsahuje 2800 výškových metrů, rozložených do vícero stoupání rozmístěných v průběhu celé trasy. Pátá by byla téměř výhradně sprinterská, nebýt závěrečného 4,5 km dlouhého výjezdu o průměrném sklonu 7,5 % a maximem 13,5 %. Poslední se jede opět na okruhu, v každém z pěti průjezdů se do cesty postaví krátká (1,4 km), ovšem prudká stojka (11,4 %). Z posledního přejezdu je ale do cíle ještě 20 km.

Oproti loňskému ročníku pořadatelé přidali 65 km (1022 km), ale hlavně přisypali do itineráře přes 5 tisíc výškových metrů, takže celková suma činí 12.731 metrů.

F8jmqz2bkAAWs_8.jpg

Začněme těmi, kdož si mohou činit nároky na top výsledek v hromadných dojezdech. Cofidis má v sestavě rychlíka Milana Fretina, který se může letos pochlubit dvěma vyhranými etapami, přičemž ta cennější je z 4 Jours de Dunkerque (2.Pro). Team dsm-firmenich PostNL bude spoléhat na umění Caspera van Udena, který má letos na kontě tři vítězné etapy a jednu jednorázovku, vše ovšem z kategorie jedničkové. V záloze budou mít i Fabia Jakobsena, ten ale nemá letos extra hvězdnou sezónu, z vítězství se radoval pouze v etapě Okolo Turecka (2.Pro).

EF Education - EasyPost bude v hromadných koncovkách rozjíždět spurt pro Marijna van den Berga, který letos vyhrál 4x, ovšem pozor, jedna etapa je z nejvyšší kategorie a to Okolo Katalánska. Astana Qazaqstan do Číny přivezla dva sprintery, Maxe Kantera a Gleba Syritsu. Kanter letos vyhrál etapu Okolo Turecka (2.Pro), Syritsa na konci září slavil v 1. etapě Tour of Langkawi (2.Pro). 

UAE Team Emirates bude mít ambice jak v celkovém pořadí, tak v hromadných dojezdech, v druhém případě prostřednictvím Juana Sebastiána Molana, který letos zvítězil jen jednou, ovšem před necelými 14 dny v etapě Okolo Chorvatska (2.1). Soudal Quick-Step má do spurtů jasnou jedničku v podobě mladého Luka Lampertiho, kterého bychom si mohli dobře pamatovat jako vítěze etapy při letošní Czech Tour (2.1). Lotto Dstny bude naopak spoléhat na zkušeného Lionela Taminiauxe, jenže jeho poslední vítězný zářez se datuje z roku 2022.

To Matevž Govekar z Bahrain - Victorious má za svou kariéru na kontě tři vyhrané etapy, z toho ale dvě letos. Jednak Okolo Antalye (2.1) a především Okolo Británie (2.Pro). A konečně do elitní společnosti sprinterů započítejme i Ethana Vernon z Israel - Premier Tech, který se ve svých 24 letech může chlubit 9 profesionálními vítězstvími, letos ovšem pouze jedním, etapou na Tour des Alpes-Maritimes (2.1).

F8n99VxaMAAJ1qU - kopie.jpg

Sprinteři na celkové prvenství pomýšlet nemohou. Favority GC tedy hledejme jinde.

Jedničku na zádech poveze obhájce loňského prvenství Milan Vader z týmu Visma | Lease a Bike. Letošní sezónu ale za úspěšnou považovat zcela jistě nemůže, a nejspíš i proto se nedohodli s týmem na prodloužení smlouvy a přestupuje do Q36.5. Takže skutečnou jedničkou bude třeba Koen Bouwman, vítěz letošního ročníku Settimana Internazionale Coppi e Bartali (2.1), který tým opouští také, neboť podepsal na dva roky do Jayco AlUla.

Astana se bude soustředit na dílčí úspěchy v hromadných dojezdech, ale může mít ambice i v celkovém pořadí především přes Lorenza Fortunata, mj. 12. z Gira, 16. z Vuelty a 18. z Lombardie z před dvou dnů. INEOS Grenadiers tu dává šanci Jhonatanu Narváezovi ještě vylepšit své sezónní skóre, když k vyhrané etapě na Giru přidal 5. místo na San Sebastianu a čtyři umístění do sedmi na Vueltě. Velmi dobrou formu prokazoval v poslední době Quinn Simmons, ovšem za jedničku Lidl - Trek bychom mohli považovat spíše Natnaela Tesfatsiona, před čtyřmi dny 7. na Gran Piemonte (1.Pro).

74336026_975943319418426_8983506651768160256_n.jpg

Team dsm-firmenich PostNL sem přijel se super tandemem v podobě Oscara Onleye, mj. 2. Okolo Británie (2.Pro), a Maxe Poola, čerstvého vítěze Tour de Langkawi (2.Pro). Z ProTeams vyzdvihněme Josepha Blackmora z Israel - Premier Tech, mj. vítěze Tour de l´Avenir a z druhé poloviny sezóny 5. ze světového šampionátu U23 i Okolo Británie (2.Pro). A z Lotto Dstny Lennerta van Eetvelta, mj. vítěze UAE Tour (2.UWT), 3. ze San Sebastianu (1.UWT) a toho, kdo se dlouho pohyboval v malé skupince za Tadejem Pogačarem před pár dny při Il Lombardia.

Nakonec jsme nechali tým, který má vždy nejvyšší ambice, protože má sestavu nabitou špičkovými jezdci. UAE Team Emirates přivezl na jihovýchod Číny do provincie Kuang-si vyrovnaný tým, z něhož minimálně tři jezdci mohou myslet hodně vysoko až nejvýše. Jednak vítěz závodu z roku 2017 Tim Wellens a mj. letošní vítěz Renewi Tour (2.UWT), také o 12 let mladší (21) Igor Arrieta, který měl podstatný podíl na nedávném úspěchu Brandona McNultyho na Okolo Chorvatska (2.1), zatímco on sám byl 10. na MS U23, jakož i na základě aktuální formy dodatečně nominovaný Pavel Sivakov, který se předvedl v úniku s Tadejem Pogačarem na MS a ze tří říjnových italských klasik byl dvakrát 6.

457373483_1277251406852934_7417188153898375867_n.jpg

Pro českého fanouška bude závod o to zajímavější, že v týmu Soudal Quick-Step startují vedle Slováka Martina Svrčka také dva čeští cyklisté Josef Černý a Jan Hirt, přičemž druhý jmenovaný je společně s Jamesem Knoxem nejlepším vrchařem v sestavě a předpokládanou jedničkou do rozhodujícího výjezdu Nongla.

Závod lze sledovat na vícero TV stanicích, mj. HBO Max, Discovery+, Eurosport atd., jen pozor s ohledem na časový posun na vysílací časy přímých přenosů. První etapa startuje 15. října v 11:15 hod. místního, tzn. 5:15 středoevropského času.