Do etapy vstupoval ve žlutém Thibau Nys (Lidl-Trek), v zeleném Martin Voltr (Pierre Baguette) a v červeném Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise). Čekalo je 166 km s převýšením pouhých 1300 metrů. Ovšem zakončených 1,5 km dlouhým finálním stoupáním, jehož sklon se pohyboval mezi 5 až 8%, které na okruhu u Budapešti absolvovali celkem 4x a kde ve třech případech bylo možno získat body do vrchařské soutěže. K tomu byl k mání i stejný počet rychlostních prémií.

440383758_472672438611627_1438626769056007211_n.jpg

Od startu následoval nástup za nástupem s cílem dostat se do denního úniku. Až do první VP na 41. km se to ale nikomu nepodařilo. Deweirdt si tu 2. místem pojišťoval vedení v soutěži vrchařů.

Teprve po první RP 60. km po startu se podařilo odjet 7 lidem a nešlo o žádné outsidery. Byli tu Salvatore Puccio (INEOS Grenadiers), Niklas Märkl (dsm-firmenich PostNL), Dušan Rajovič (Bahrain-Victorious), Cees Bol (Astana), Diego Pablo Sevilla (Polti-Kometa), Matteo Moschetti (Q36.5) a Sergio Meris (MBH Bank Colpack Ballan).

V dalších kilometrech se podělili o všechny zbývající prémie, ale dosavadní držitele dresů nijak zásadně neohrozili. Peloton je pustil maximálně na rozdíl okolo 1,5 minuty. Dostiženi byli pouhé 2 km před cílem, takže do souboje o etapu v cílovém stoupání se pouštěla velmi početná hlavní skupina v čele s jezdci nejlépe postavenými v průběžném pořadí.

440336216_472671658611705_4602554806526962958_n.jpg

Vysoké tempo rozjel nejprve jezdec UAE Emirates, ale když kilometr před cílem odstupoval, na čelo najela trojice Lidl-Trek, v níž na druhé pozici před Thibau Nysem jel Mathias Vacek, který následně převzal pozici hlavního tahouna. A jel takové tempo, že všichni za ním jen cenili zuby, aby vůbec uviseli.

Z jeho háku se pak na dvoustovce odpíchl k druhému etapovému vítězství po sobě lídr průběžného pořadí 21letý Thibau Nys. Jediný, kdo mu v posledních desítkách metrů jakžtakž dokázal konkurovat, byl Marc Hirschi (UAE Emirates).

Souboj to byl dramatický, ale na průběžné pořadí měla etapa minimální vliv. Ovšem Nys díky cílové bonifikaci navýšil před nedělní těžkou etapou svůj náskok na druhého Diega Ulissiho (UAE Emirates) právě o oněch 10 vteřin na celkových 14.

Nys navíc za etapu získal 15 bodů do bodovací soutěže, a tím odsunul na průběžné 2. místo Martina Voltra.

Nevím, jestli jsem ten pocit v nohách měl někdy předtím. Na posledních 150 metrech jsem úplně umíral. Ohlédl jsem se a viděl Hirschiho. Trochu jsem se bál, že mě dostihne, ale myslím, že jsme na tom byli stejně, drželi jsme stejné tempo. Nedokážu popsat, jak moc chci poděkovat svému týmu, udělali všechno tak dobře, aby mě dostali do správné pozice. Jsem jen malou součástí tohoto vítězství, je to stejně vítězství týmu jako moje," uvedl na týmových stránkách vítěz etapy a držitel žlutého trikotu.

Už na začátku stoupání jsme šli docela rychle a myslím, že to už všechny dostalo na limit. V perfektním scénáři jsem chtěl mít sprint trochu výbušnější, ale tempo bylo tak vysoké, že jsem nemohl pořádně zrychlit a do cíle to bylo stále ještě daleko. Bylo to opravdu těžké, hodně to bolelo."