Pořadatelé italsko/rakouského závodu Tour of the Alps zařadili letos etapu vedoucí z italského Villabassa do rakouského Kals am Grossglockner. A udělali mi tím radost, protože tady jsem závodil před čtyřiceti roky.

V roce 1982 jsme při Okolo Rakouska startovali v Brixenu. A také nedojížděli přímo v Kalsu, ale nad Kalsem, v údolí přímo pod nejvyšší horou Rakouska. Na závěr nás čekalo stoupání dlouhé šestnáct kilometrů. V dnešní etapě čeká závodníky kilometrů dvanáct a končí o nějakých pět set výškových metrů níže.

Okolo Rakouska 1982

Tehdy v roce 1982 se v Kalsu dojížděla šestá etapa, 149 kilometrů dlouhá. Závodníky dnes čeká 142 km. Okolo Rakouska 1982 mělo etap deset, tento závod je pětidenní.

Za Československou republiku se mnou startovali Luboš Burda, který skončil celkově na skvělém osmém místě a dále Luděk Štyks na jedenácté příčce, Luděk Kubias byl třináctý, Miroslav Pluhovský (38.) a Petr Drahoš (56.). Luděk Kubias tu také třikrát stál v etapách na stupních vítězů.

Poslední stoupání, úsek z cíle dnešní etapy do cíle etapy v roce 1982 v sestřihu rakouské televize.

Výborně jel v etapě Luděk Štyks, který útočil a já díky tomu neměl povinnost udávat tempo. On nakonec dokončil etapu na šestém místě a Luboš Burda byl desátý. V závěru se rozhodovalo ve spurtu čtveřice a nejrychlejší jsem byl já. 

Trofej za vítězství v etapě, replika kříže z Grossglockneru, zdobí mojí garáž.

Vítězství v etapě mě posunulo i do čela celkové klasifikace, ale jen o jednu vteřinu před druhým Helmutem Wechselbergerem. Ten mě hned druhý den žlutého dresu zbavil bonifikační ziskem na rychlostní prémii. Na konečné třetí místo v celkové klasifikaci mě odsunula nepovedená časovka na 24 kilometrů v deváté etapě v Klopeinersee, když se přede mne ještě dostal polský reprezentant Andrzej Mierzejweski. A poslední etapa do Vídně na celkové klasifikaci nic nezměnila.