Před dvěma lety skončila třetí. Na stejné příčce zakončila i loňský ročník. Letos se ale Katarzyna Niewiadoma konečně dočkala. Polská závodnice překvapila celý cyklistický svět a v přímém souboji na jednom z nejslavnějších stoupání Francie dokázala udržet časový náskok před obhájkyní vítězství Demi Vollering. Devětadvacetiletá Niewiadoma se tak stala vítězkou mimořádného třetího ročníku Tour de France Femmes.

„Je to tak bláznivé. Na posledních dvou kilometrech mi sportovní ředitelé už jen řvali do vysílačky, ať jedu co to jde. Na tomto kopci jsem dnes nesnášela každý jeden metr, ale nakonec jsem vše dotáhla do vítězného konce. Tohle vítězství patří spoustě lidem, kteří mi pomáhali, mé rodině, přátelům, kolegyním z týmu, prostě všem,“ popisovala nová královna ženské Tour Katarzyna Niewiadoma.

20240818TDFFAZ0149-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Nadšení z celkového triumfu své svěřenkyně neskrýval ani sportovní ředitel týmu Canyon//SRAM Racing. „Nemám slov. Tohle vítězství je tak neuvěřitelné. V jednom bodě etapy mi Katarzyna řekla, ať už do vysílačky nemluvím, ale v posledních kilometrech bylo potřeba abychom ji každých pár set metrů informovali, jak je na tom časově. Dnes to nemůže být o nic lepší. Oslavy budou velkolepé,“ radoval se Slovák v barvách německého týmu Adam Szabo.

Jeho sestava ale musela v průběhu závodu řešit několik kritických momentů. Bylo totiž jasné, že se největší konkurentka v boji o žlutý dres Demi Vollering se svým týmem SD Worx-Protime o něco pokusí. Nejprve se do úniku dne dokázala probojovat hned čtveřice kolegyň nizozemské závodnice, aby jí následně pomohla při stoupání na Col du Glandon. Právě tam se obhájkyně vítězství Vollering rozhodla pro klíčový útok. 

20240818TDFFAZ0117-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

„S únikem a následným útokem Demi jsme to jednoduše riskly. V takovém závodě musíte riskovat. A málem to vyšlo,“ rozebírala strategii další členka týmu nizozemské sestavy Niamh Fisher-Black. Na malou chvíli dokonce plán týmu SD Worx-Protime vyšel. „Na Glandonu jsem zažila hodně špatné momenty. V jednu chvíli jsem byla zlomená, ztratila jsem sebevědomí. Dokázala jsem se ale zkoncentrovat a psychicky se nakopnout,“ rozebrala svůj kritický bod etapy rodačka z obce Limanowa u polsko-slovenských hranic Katarzyna Niewiadoma.

Útočně naladěné Demi Vollering, které dělala od útoku na Col du Glandon společnost krajanka Pauliena Rooijakkers, měla právě po sjezdu z tohoto stoupání vše ve svých rukách. Na metě šestatřiceti kilometrů a pětiset metrů do cíle dokonce tato dvojice na čele najela náskok téměř minuty a půl, což by znamenalo výměnu žlutého trikotu. Trápící se Katarzynu Niewiadoma ale zachránil tým Lidl-Trek a Lucinda Brand, která udávala tempo skupině vedoucí ženy celkové klasifikaci až pod patu cílového výjezdu.

20240818TDFFAZ0132-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

„Práce na čele skupiny s favoritkami byla vzrušující. Náskok se každou chvílí měnil. V jednu chvíli jsme začaly dvojici na čele stahovat a já si začala říkat, že to je fakt epický,“ vyprávěla jedna z nečekaných hrdinek dne Lucinda Brand, která se dočkala pochvaly  i od samotné polské vítězky. „Musím poděkovat hlavně Lucindě a týmu Lidl-Trek, protože mi pomohla redukovat čas na Demi a Paulienu. Asi se jí budu muset nějak odměnit,“ smála se v cíli závodnice, které nikdo neřekne jinak než „Kasia“.

V závěrečném výjezdu do lyžařského střediska Alpe d’Huez jela každá závodnice za své. Předpoklady před startem Tour de France Femmes jednoznačně favorizovaly Demi Vollering. I Pauliena Rooijakkers vypadala po celý týden ve skvělé formě. Síla žlutého dresu na těle Katarzyny Niewiadoma ale úřadovala a polská závodnice se zatnutými zuby bojovala do posledního dechu, tak jak před etapou sliboval její sportovní ředitel.

20240818TDFFAZ0112-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Cílovou pásku na ulici Avenue du Rif Nel jako první protla sedmadvacetiletá Vollering, která v posledních stovkách metrů dokázala ze svých zad setřást srdnatou Rooijakkers, a začala počítat vteřiny. Díky těm bonifikačním potřebovala, aby Polka dojela se ztrátou větší než jedna minuta a pět sekund. V nervy drásajícím vyvrcholení celého závodu se ale radovala Katarzyna Niewiadoma. Časomíra při jejím jméně se totiž zastavila o pouhé čtyři sekundy dříve, než potřebovala její nizozemská soupeřka.

„Prohrát rozdílem čtyř sekund je strašně hořké. V průběhu závodu už jsem si žlutý dres oblékla, ale pak přišla ta stupidní nehoda. Je bolestivé zjistit, že dnešní výkon na celkové prvenství nestačil. Normálně bych byla schopná vyjet větší náskok, ale cítila jsem velkou bolest v zádech. Byl to velký boj pouze mezi mnou a Alpe d’Huez,“ svěřila se po dojezdu vítězka osmé etapy, a druhá žena celkově, Demi Vollering.

20240818TDFFAZ0116-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Hromadný pád v etapě z Bastogne do Amnéville zmiňovala také Katarzyna Niewiadoma: „Je šílené, jak malým rozdílem jsem dokázala vyhrát. Vloni jsem skončila třetí s obrovskou ztrátou, ale dnes dělí tři cyklistky deset sekund. Nikdy jsem nepřála nikomu nic zlého, ale pád Demi nám zkrátka zahrál do karet, a nakonec to dopadlo tak jak to dopadlo.“

Nejen díky rozestupu čtyř sekund mezi první a druhou v celkové klasifikaci závodu, ale také díky ztrátě zanedbatelných deseti vteřin Paulieny Rooijakkers na třetím místě, se letošní ročník Tour de France Femmes zapsal do historie cyklistiky. Jedná se totiž o nejtěsnější rozdíl mezi prvním a třetím místem na jakémkoliv závodě Grand Tour vůbec.