Další závod se jede až 22. prosince v Namuru a po něm bude do konce seriálu zbývat již jen měsíc a kousek. Přinejmenším třináct týdnů z devatenácti mu bude vévodit česká závodnice! Určitě se popere i ty týdny zbývající.

Kateřina, žijící trvale ve Spojených Státech, se rozhodla absolvovat evropskou část SP především právě proto, aby se v bílém dresu předvedla domácím fanouškům v Táboře. A ti jí za to náležitě odměnili přízní, povzbuzováním i nekončící autogramiádou. Prozatím počítá se startem v Namuru a Heusden – Zolderu. Poté by se měla navrátit do USA. O dalším programu, hájení bílého dresu či účasti na Mistrovství světa se rozhodne až v průběhu sezóny. Ta letošní je pro ni extrémně dlouhá, protože za oceánem absolvovala celoroční nabitý program plný závodů, mezi nimiž bychom jen stěží hledaly ty, které nevyhrála. A pokud některý závod nevyhrála, pak byla druhá. Výjimkou je první start v nejvyšší soutěži závodů Enduro, který absolvovala pro novou a zajímavou zkušenost.  Kateřina Nash je v USA cyklistickou hvězdou první velikosti.

Z našeho pozorovacího stanoviště by se mohla vkrádat otázka, zda 41letá závodnice vlastně poté, co opustila seriál Světového poháru horských kol vůbec ještě závodí. Odpověď je prostá: letos má na svém kontě 30 závodních startů v nejrůznějších cyklistických disciplínách, na různých kolech, na různých místech planety, v různých podmínkách a rozdílných distancích. „Byla to jedna z mých nejúspěšnějších sezón,“ hodnotí Kateřina rok 2019, který zdaleka ještě nekončí, ba právě naopak, pokračuje živým snem o vedení Světového poháru v cyklokrosu. „Když jsem opustila kolotoč Světového poháru horských kol, netušila jsem, že ještě budu tolik závodit. Mezinárodní lety mi braly spoustu času a energie, a tak si cesty autem na závody hodně užívám. Domácí (americké) závody jsou dost těžké na to, abych si udržela formu na světové úrovni a úspěšně vstoupila do cyklokrosové sezóny. Musím přiznat, že se už cítím trochu unavená, ale delší pobyt v Evropě trochu zklidní a zpomalí moje cestování a já se budu moci na cyklokrosy Světového poháru plně soustředit a připravit.“

Kateřina Nash začala závodní rok už v březnu v etapovém MTB závodu Moab Rock v Utahu, jaro vyplnila, jako už každoročně bikovým festivalem Sea Otter Classic v kalifornském Monterey, Soho Bike Festem a Epic Rides. Gravelové závody, z nichž jsou některé opravdu hodně dlouhé si Katka chválí pro svou atmosféru i jako skvělý trénink vytrvalosti. Začátek léta už každoročně úspěšně obhajuje titul v jednom z nejprestižnějších etapových MTB podniku na světě, kanadském BC Bike Race. Po „domácím“ kalifornském Downieville Classic následoval opravdu mimořádně extrémní podnik v Coloradu – Breck Epic, jehož tratě se většinou pohybují v nadmořských výškách nad 3000 metrů nad mořem a řádně prověřují fyzickou i psychickou připravenost. Do toho světová soutěž v enduru, méně technické Grinduro a na závěr chladné a deštivé Iceman Cometh Challenge v Michiganu. A závěr roku 2019 v duchu cyklokrosu, v němž se ujala průběžného vedení.

S pozicí lídra Světového poháru je zajímavá ještě jedna velice výjimečná paralela, Kateřina Nash je totiž prezidentkou komise sportovců při mezinárodní cyklistické federaci UCI. Něco takového je naprosto unikátní - aby zástupkyně sportovců, hájící jejich zájmy na nejvyšší úrovni zároveň vedla světový seriál. A česká cyklistika může být hrdá, že tyto dvě pozice zastává naše sportovkyně. 

 

Již absolvované závody Telenet UCI Světového poháru v cyklokrosu 2019/20

  1. září Iowa City USA
  2. září Waterloo USA
  3. října Bern Švýcarsko
  4. listopadu Tábor Česká republika
  5. listopadu Koksijde Belgie

Nadcházející závody Telenet UCI Světového poháru v cyklokrosu 2019/20

  1. prosince Namur Belgie
  2. prosince Heusden- Zolder Belgie
  3. ledna Nomay Francie
  4. ledna Hoogerheide Holandsko