Tadej Pogačar, vítěz Tour de France

Předem upozorňujeme, že mezi jednotlivými týmy jsou až propastné rozdíly. A také, že některá zjištění působí hodně překvapivě.

Do přehledu započítáme závody kategorie WorldTour, ProTour, .1 a Mistrovství světa a Evropy. A všímat si budeme výhradně týmů WorldTour.

Nejvyšší počet výher, přesně 40, dosáhl Deceuninck-Quick Step. Následuje UAE-Team Emirates s 33 výhrami a Jumbo-Visma s 24 vítězstvími. Na opačném konci je francouzský AG2R La Mondiale s 5 a Movistar a Cofidis s pouhými 2 výhrami v sezóně.

Primož Roglič, vítěz Vuelta a Espaňa

Zvláště u Movistaru se jedná o dramatický ústup ze slávy, vždyť o rok dříve si připsal 21 vítězství! Jenže v roce 2019 se na více jak polovině, přesně 11 výhrách podíleli borci, kteří po sezóně Movistar opustili: Richard Carapaz (Ineos), Naior Quintana a Winner Anacona (Arkéa) a Mikel Landa (Bahrain). Krom toho dalších 5 měl na kontě Alejandro Valverde, který v tomto směru vyšel letos zcela naprázdno. Navíc letošní 2 má na svědomí jediný cyklista: Marc Soler. Z toho jedno je z počátku února z Mallorcy v přípravném jedničkovém závodě. Naštěstí to druhé z 2. etapy Vuelty je něco, čím se Movistar chlubit opravdu může. Dres Movistaru společně se Solerem nejvíc zviditelňoval Enric Mas, předsezónní posila, který se zaměřuje na celkové pořadí Grand Tour a postupně se prosazuje do nejužší špičky cyklistů v těchto závodech. Potvrdil to dvěma 5. místy v celkové klasifikace na Tour de France i Vueltě, kde byl nejlepší v klasifikaci mladých jezdců. Takže pokud chce Movistar dosáhnout na lepší výsledky v následujícím roce, musel posílit. Přichází Miguel Angel López (Astana), Gregor Mühlberger (Bora) a García Cortina (Bahrain).

Tao Geoghegan Hart, vítěz Giro d´Italia

Cofidis do sezóny 2020 vstoupil jako nováček WorldTour a hodně obměnil kádr. Nejznámějšími jmény, která Cofidis posílila, byli Elia Viviani a Guillaume Martin. Zatímco v roce 2019 ještě v dresu Deceuninck-Quick Step dosáhl Viviani na 11 vítězství, tak letos ani jedno. Co je ale horší, v koncovkách byl hodně neviditelný! Naopak Martin se postaral o největší propagaci červeno-bílého dresu tohoto francouzského týmu. Na kontě má „nepřeberné“ množství umístění v top ten, dres nejlepšího vrchaře na San Juanu a hlavně Vueltě i celkové 3. místo na Dauphiné a 11. na Tour. I Cofidis posiluje, zatím podepsal 9 nových lidí, z toho 5 z WorldTour, ale není mezi nimi žádné top jméno.

Arnaud Démare, vítěz čtyř etap na Giro d´Italia

Prostý počet výher je pěkný ukazatel, ale pokud by je tým dosáhl například jen v jedničkových závodech, tak mu to mnoho slávy nepřinese. Samozřejmě ceněna jsou nejvíc ta ze závodů nejvyšší kategorie WorldTour. V tomto ukazateli je nejúspěšnější Jumbo-Visma s 15 výhrami, následuje Deceuninck a UAE s 11 a Bora a Ineos s 10 vítězstvími.

Především Deceuninck-Quick Step, Jumbo-Visma a UAE-Team Emirates spolu v uplynulé sezóně soupeřily o to, který z nich se může pyšnit přízviskem „Nejlepší tým světa“. Počet výher mluví pro Deceuninck, počet vítězství na WT závodech pro Jumbo. Rozhodnout by mohl počet výher na Grand Tour, resp. na největších klasikách.

Na GT si po 8 výhrách (počítáme-li jak etapy, tak celkové pořadí) připsal Jumbo i UAE, oproti tomu Deceuninck jen 4 (z toho o 3 se postaral sprinter Sam Bennet při Tour a Vueltě). Na druhou stranu například na Giru vyšel Deceuninck z pohledu výher naprázdno, ovšem v 15 z celkového počtu 20 možností měl v držení růžový dres (Joao Almeida). Což je také pořádná fůra pozitivní propagace.

Remco Evenepoel, vítěz mj. Vuelta a Burgos

Jumbo „rezignovalo“ na Giro a s tím nejlepším, co má k dispozici, se soustředilo na Tour a Vueltu. A tam se zadařilo. Primož Roglič sice na Tour přišel v předposlední etapě o žlutý trikot, na Vueltě si ale červený už vzít nedal. Když k tomu vyhrál hned 4 etapy, které přidal k 1 z Tour. Tam společně s ním exceloval také Wout Van Aert nejen svým výkonem, ale i 2 vyhranými etapami.

Nejkomplexnější na Grand Tour závodech se tedy nakonec ukázal UAE-Team Emirates. Jako jediný ze tří jmenovaných má vítězné etapy ze všech tří GT: Pogačar na Tour vyhrál 4 etapy a celkové pořadí, na Giru Ulissi 2 etapy a na Vueltě Philipsen 1. Takže i tato „kategorie“ hendikepuje Deceuninck.

Zbývají tedy WorldTour klasiky. Stihlo se jich odjet 11. O vítězství se podělilo 6 WT týmů. Fuglsang (Astana) vyhrál Lombardii, Van der Poel (Alpecin) Flandry, Omloop a Gent ovládli cyklisté Treku (Styuven a Pedersen), Bretagne a Valonský šíp Sunwebu (Matthews a Hirschi) a Cadel Evans a Bruggy Deceunincku (Devenyns a Lampaert). Nejlepší byl i v tomto porovnání Jumbo-Visma: Van Aert vyhrál Strade a San Remo, Roglič Lutych.

Pascal Ackermann, vítěz dvou etap na Vuelta a Espaňa

Je tu však ještě jeden ukazatel pro porovnání úspěšnosti jednotlivých týmů: kolik cyklistů se na výhrách podílelo. A tady vede jednoznačně Deceuninck: plných 15 jeho závodníků si v sezóně připsalo alespoň 1 vítězství. Následuje UAE a Mitchelton s 11 jezdci. Naopak o 24 primátů Jumba se postaralo jen 6 cyklistů. Z toho Roglič o 12 a Van Aert o 6, tj. o plných 75%!

U Jumba také nezapomeňme, že jim „vypadl“ v průběhu sezóny Groenewegen, který si v brzkých jarních dvou etapácích připsal 3 výhry a hned po restartu sezóny byl v 1. etapě Kolem Polska diskvalifikován za to, že zapřičinil hrůzostrašný pád Jakobsena. Jako nějaký hendikep v souboji s týmem Deceuninck o nejúspěšnější tým to ovšem nechápejme, jelikož i u Jakobsena se dá předpokládat, že nebýt jeho těžkého zranění, tak by také nějaká další vítězství ještě přidal. Vždyť do té doby nasbíral o 1 víc než Groenewegen. A k tomu v průběhu sezóny přišel Deceuninck také kvůli vážnému zranění o dalšího super sběratele vítězství Evenepoela!

Caleb Ewan, vítěz dvou etap na Tour de France

Za uvedeno trojicí nejspěšnějších týmů následují další tři: Bora hansgrohe získala 21 sezónních vítězství, z toho jich bylo 10 z WorldTour a z nich 4 na GrandTour: Kämna v 16. etapě Tour, Sagan v 10. Gira a Ackermann v 9. a 18. Vuelty. 20 vítězství si připsal Ineos-Genadiers, z nich 10 na WorldTour závodech, z nichž se 9 rekrutuje z Grand Tour a z nich 8 je z Gira: 4x Ganna, 3x Hart a 1x Narváez. K nim přibývá výhra Kwiatkowského na Tour, kterou peloton umožnil mj. proto, že už nikoho neohrožovalo. Pro Ineos Tour propadák, Giro fantazie, Vuelta díky Carapazovi také dobrá reklama.

Zajímavým týmem a možná trošku překvapivým z pohledu úspěšnosti se jeví EF Pro Cycling. Celkem 17 vítězství, z toho 8 z WorldTour, přičemž 6 z nich je z Grand Tour: Martínez 13. etapa Tour, Caisedo a Guerreiro 3. a 9. etapa Gira a Woods, Carthy a Cort 7., 12. a 16. etapa Vuelty. Když k tomuto výčtu přičteme další 3 sezónní vítězství Martíneze, 3 Higuity, po dalším 1 Corta a Woodse, a po 1 Bettiola a Clarka, pak tým, který ještě nedávno bojoval o přežití, se velmi rychle a sympaticky vyšvihl mezi úzkou špičku nejlepších týmů světa s tím, že disponuje poměrně širokou škálou borců schopných vítězit!

Van Aert, vítěz dvou etap na Tour de France

Značný počet výher získal i Groupama-FDJ, celkem 21, ale jen 6 je z WorldTour, ovšem všechna jsou z Grand Tour: 4x Démare na Giru a 2x Gaudu na Vueltě.

Pořadí týmů dle všech výher je tedy následující: 1. Deceuninck (40), 2. UAE (33), 3. Jumbo (24), 4. Bora a Groupama (21), 6. Ineos (20), 7. EF (17), 8. Sunweb a Mitchelton (16), 10. Astana (15), 11. Lotto (12), 12. Trek a Israel po (10), 14. Bahrain, NTT a CCC (9), 17. AG2R (5), 18. Movistar a Cofidis (2).

Filippo Ganna, vítěz čtyř etap na Giro d´Italia

To jsou týmy. Jaké je pořadí jednotlivců? 1. Démara (14), 2. Roglič (12), 3. Pogačar a Evenepoel (9), 5. Ackermann (8), 6. Ewan (7), 7. Van Aert a Ganna (6), 9. Ulissi (5), 10. Fuglsang, Hirschi a Kragh Andersen (Sunweb), Nizzolo (NTT), Martínez a Jakobsen (4), 16. – 20. Cosnefroy (AG2R), Vlasov (Astana), Bauhaus, (Bahrain), Mads Pedersen a Geoghegan Hart (3) atd. Mezi prvními šesti jsou nikoli překvapivě 3 špičkoví sprinteři a 3 špičkoví etapoví jezdci.

A kdože byl tedy nejlepším týmem světa v roce 2020? UAE vyhrálo Tour, Ineos Giro, Jumbo Vueltu a nejvíc nejcennějších jednorázovek (klasik), Deceuninck nejvíc závodů dohromady s nejvyšším počtem jezdců, Bora, UAE a EF vyhrály po alespoň 1 etapě na každé Grand Tour. Takže?

Diego Ulissi, vítěz dvou etap na Giro d´Italia