182 km a 2833 výškových metrů. Pět vrchařských prémií, ovšem pouze jedna 2. kategorie.

Poměrně dlouho se formoval denní únik. Nakonec se do něj dostali tři:  Nicolas Prodhomme (Decathlon AG2R La Mondiale Team), Rémy Rochas (Groupama - FDJ) a Harry Sweeny (EF Education - EasyPost). Nejpilnějším sběratel bodů na VP byl Rochas, ale na dosavadního lídra této soutěže Mathise Le Beereho (Arkéa - B&B Hotels) mu po etapě schází ještě poměrně dost bodů.

447523376_805235045087132_783029576985429418_n.jpg

40 km před cílem se z pelotonu vydali za uprchlíky nejprve Christopher Juul-Jensen (Team Jayco AlUla) a po něm i Valentin Madouas (Groupama - FDJ). Prvnímu se to podařilo, druhý se dřel nadarmo. Nakonec ale i ten první, protože všichni, kteří v úniku zbyli, byli dostiženi 2,5 km před cílem hlavní skupinou čítající přes padesát závodníků, mezi nimiž nechyběl nikdo z favoritů GC. 

Na metě jednoho kilometru atakoval Krists Neilands (Israel - Premier Tech), jenže po pěti stech metrech byl díky Matteo Sobrerovi (BORA - hansgrohe) dostižen. Bezprostředně na to ale vystřelil další borec týmu Israele Derek Gee a jediný, kdo po něm šel, byl Romain Grégoire (Groupama - FDJ).

Francouz šel po dvě stě metrech před Kanaďana, jenže ten se dokázal zahákovat a na sto padesátce Grégoirovi předvést kontra atak. A to tak intenzívně, že v cíli najel pár vteřin i na peloton.

sprintcyclingagency_0815211_1_originali-2048x1364.jpg

Údiv a šok z tak překvapivého vítězství se zračil na tváři nejen samotného vítěze a jeho snoubenky, která zažívala obrovské emoce, ale i lidí kolem týmu druhodivizního Israel-Premier Tech.

Derek Gee je sice dvojnásobným šampionem Kanady v jízdě na čas, ale to asi není zas tak velký super úspěch. O tom, jaký má velký potenciál, přesvědčoval loni při Giru, kdy byl čtyřikrát v úniku a čtyřikrát skončil druhý! Konečně se tedy dočkal. Vydřel a vyčekal si to a o to větší byla jeho radost.

Zvlášť když do zítřejší etapy, jíž je hodně zvlněná časovka na 34 km, nastoupí ve žlutém. Je velmi pravděpodobné, že to bude právě jen na jeden den. Protože zítra už si to s plnou vážností rozdají favorité celkového pořadí, mezi nimiž vynikají dva: Primož Roglič (BORA - hansgrohe) a Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step).

sprintcyclingagency_0815214_1_originali-2048x1365.jpg

"Vyhrát tady je neskutečné. Velkou zásluhu na tom má Krists Neilands. Jakmile byl dostižen, nastal trochu klid a já to zkusil využít," řekl po etapě Gee. „Původně jsme jeli na Dylana (Teunse), byl to pro něj příhodný finiš, ale při závěrečném stoupání řekl: „Kluci, pokud máte nohy, jděte do toho“ a my jsme za to vzali."

Sportovní ředitel Daryl Impey dodal: „Byla to úžasná jízda všech kluků! Skvělé týmové vítězství, které dokončil Derek. Je teprve třetí den z osmi, ale ještě jsme neskončili a v tomto Dauphiné máme hlad po dalších vítězstvích."