Letošní výsledky a výkony naznačují, že ani Peter Sagan a Greg Van Avermaet, nejlepší klasikáři posledních let, nejsou výkonnostně nad ostatními závodníky. Kolem Flander se tedy může vyvíjet různě, důležitá bude týmová taktika, štěstí a nejspíš i počasí. 

Silná čtyřka Quick-Stepu

Philippe Gilbert, Niki Terpstra, Zdeněk Štybar a Yves Lampaert jsou čtyři lídři týmu Quick-Step Floors pro Kolem Flander. Mimořádná kolektivní síla dodává těmto čtyřem mužům větší naději na úspěch, než kdyby byli sólovými lídry v jiném celku. Nejvíce se očekává od Philippa Gilberta a je to logické, je obhájcem vítězství. Sám Gilbert tvrdí, že nemá svou loňskou formu, ale doufá v dobrý den. Niki Terpstra a Yves Lampaert každý vyhráli jednu menší klasiku a sami doufají v příznivý vývoj závodu. Zdeněk Štybar je pravděpodobně o něco silnější, ale takticky se nedokáže prosadit a zbývá na něj role pomocníka pro své týmové kolegy v úniku. Chytá každý protiútok soupeřů a výrazně tak přispívá k úspěchu týmu. Podobný vývoj očekáváme i tuto neděli. Štybar většinou čeká a sám moc neútočí. Ve velké konkurenci uvnitř vlastního týmu je proto těžké se prosadit. 

To však tolik nevadí, Flandry českému mistrovi nikdy nešly tolik jako Paříž - Roubaix. Ve Francii má mnohem větší naději na vítězství a věříme, že právě tam se prosadí a zvítězí. V hierarchii týmu Quick-Step je nejvýše Gilbert, ale ten bude v neděli hlídán, uspět může Niki Terpstra, který umí využít i velmi malé šance. Yves Lampaert má sice po Dwars door Vlaanderen velké sebevědomí, ale Flandry jsou o 70 kilometrů delší a mnohem těžší. Jeho vítězství by bylo docela velké překvapení. 

Benoot a Vanmarcke - osamocení favorité 

Sep Vanmarcke a Tiesj Benoot patří k největším favoritům Kolem Flander, kteří nemají příliš velkou týmovou podporu. Na papíře nejsou celky Lotto Soudal a EF-Drapac slabé, ale na silnici většinou zůstanou tito dva v závěru závodu sami. Benoot přišel kvůli nemoci o Jense Keukeleireho, Jürgen Roelandts odešel do BMC a André Greipel je zraněný. Jelle Wallays a Nikolas Maes nejsou příliš vidět a Benoot si bude muset v rozhodujících okamžicích poradit sám. Na druhou stranu, je v nejlepší formě svého života, vyhrál Strade Bianche a hodně si věří: ,,Jsem ve velmi dobré kondici. Nemám jistotu úspěchu v neděli, ale když se mi vyhne smůla, pojedu o vítězství." I my Benootovi věříme, pódium by mohlo vyjít a třeba i nejvyšší stupeň. 

Mnohem zkušenější Sep Vanmarcke je vidět od začátku sezóny klasik, ale větší úspěchy se mu vyhýbají. Po Dwars door Vlaanderen přiznal velkou únavu a špatné pocity: ,,Dnes jsem se necítil dobře, měl jsem nejhorší formu z celé sezóny klasik. Přidal jsem si v neděli po cíli Gent - Wevelgem a ještě jsem nezregeneroval. V neděli budou všichni připraveni a já už budu také odpočatý." Není pochyb o jeho síle a schopnostech, ale zároveň není rozeným vítězem a od triumfu na Omloop Het Nieuwsblad v roce 2012 další vítězství v klasice nepřidal. Potřebuje štěstí na své straně a nejlépe sólový dojezd do Oudenaarde. 

Sagan a Van Avermaet - největší rivalové

Od Petra Sagana a Grega Van Avermaeta se očekává nejvíce. A to neprospívá ani jednomu z nich. Pro Sagana je často těžké vyrovnat se nepříznivým vývojem důležitého závodu. Naposledy jsme to viděli na E3 Harelbeke. Výkonnost mu nechybí, možná není tak silný jako loni a před dvěma lety, ale stále patří k nejužší špičce. Je však pod drobnohledem soupeřů, v dresu světového šampiona se těžko odjíždí. Očekáváme, že pojede zdrženlivě a zaútočí v posledním průjezdu Paterbergu a Oude Kwaremont. Vyhrát může ve spurtu skupiny, i sólově. Těšíme se na to, co v neděli vymyslí. 

Loni měl Greg Van Avermaet životní jaro, vyhrál čtyři klasiky a na Ronde skončil druhý. Letos je už tři klasiky v mínusu, ale vše může napravit v neděli. Pro Grega Van Avermaeta je vítězství na Kolem Flander největší výzvou kariéry, je to nejdůležitější závod, bez tohoto úspěchu nebude jeho kariéra kompletní. Navíc mu jde i o novou smlouvu, ta současná v BMC mu letos končí. A to je pořádný tlak. Má výhodu silného týmu, který může mnohé napravit, ale bude potřebovat i štěstí. 

Polámaní lídři 

Oliver Naesen a Wout van Aert nejspíš litují rozhodnutí účastnit se Dwars door Vlaanderen. Oba spadli, zatímco Wout van Aert se srazil s řidičem doprovodné motorky, který upozorňoval praporkem a pískáním na překážku na silnici, ale zvedl se a závod dokončil. Pád Olivera Naesena byl horší. Kvůli bolestivému kolenu vzdal a byl převezen do nemocnice. Nemá nic zlomeného, ale koleno oteklo a jeho start je v ohrožení. Každopádně to není ideální příprava na vrchol sezóny, kde chtěl vystoupit na pódium. Van Aert doufá v umístění v první desítce, přece jenom je to jeho první start. Ale asi nejen on myslí na větší úspěch. 

Ostatní 

Potenciálních vítězů závodu je kolem dvaceti. Sledovat pozorněji je třeba Alexandra Kristoffa, Jaspera Stuyvena, Jürgena Roelandtse, Mattea Trentina, Michaela Valgrena, Alexeje Lucenka, Gianniho Moscona a také Michala Kwiatkowského a Vincenza Nibaliho. Italský cyklista může jen překvapit, nemá totiž zkušenosti. Přesto bude jeho představení zajímavé. U Michala Kwiatkowského si nejsme jistí, jak dobrý může být. Flandry jel třikrát a nejlépe dojel na 27. místě, takže ho nepovažujeme za velkého favorita. 

Favorité Kolem Flander podle RoadCycling.cz: 

***** - 

**** Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot

*** Peter Sagan, Sep Vanmarcke, Philippe Gilbert

** Zdeněk Štybar, Wout van Aert, Jasper Stuyven, Niki Terpstra, Oliver Naesen

* Jürgen Roelandts, Michael Valgren, Alexander Kristoff, Michal Kwiatkowski, Yves Lampaert, Matteo Trentin, Gianni Moscon, Alexej Lucenko

Foto Sirotti