Yates se podle deníku Het Laatste Nieuws stoprocentně rozloučí s týmem Jayco AlUla, kde mu letos končí po jedenácti letech smlouva. Nahradit by ho zde měl Ben O'Connor, který odchází z týmu Decathlon AG2R La Mondiale. Yates si tedy musí hledat nové angažmá a Visma-Lease a BIke se zdá být dobrým řešením, protože v nejúspěšnějším týmu posledních let by se mohl už jedenatřicetiletý Brit možná ještě zlepšit. 

Příkladem je mu jeho vlastní bratr Adam, který měl v průběhu celé kariéry o něco horší výsledky než Simon, ale v bohaté sestavě UAE Emirates se dokázal výrazně zlepšit, začal pravidelně vyhrávat týdenní etapové závody a hlavně skončil třetí na loňské Tour de France. Simon dokončil hned za ním s odstupem pouze necelé minuty a půl. Není tedy divu, že Visma-Lease a Bike má o tak kvalitního závodníka zájem. 

20230703TDF0074-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

Podle HLN projevil zájem také Ineos Grenadiers, ale větší šanci má Visma. V hierarchii týmu by byl pod Jonasem Vingegaardem, na úrovni Seppa Kusse a Mattea Jorgensona. Byl by na tom tedy velice podobně jako Adam v UAE, či Mikel Landa v Soudal Quick-Step.  

Kromě Yatese se do Visma-Lease a Bike chystají přestoupit také francouzský klasikář a sprinter Axel Zingle (kterému kvůli tomu hrozí, že nebude nominován týmem Cofidis na letošní Tour de France, pokud se nestane francouzským mistrem) a belgický tempař Victor Campenaerts. Naopak na odchodu jsou možná oba bratři Van Dijkeovi. 

Simon Yates se v současnosti připravuje na Tour de France, kde bude lídrem týmu Jayco AlUla. Rodák z Bury závodil naposledy na konci dubna, když skončil jedenáctý na Okolo Romandie. Před Tour si nevybral žádný přípravný závod, radši se připravuje ve vysoké nadmořské výšce. Loni zvolil stejný způsob tréninku a skončilo to úspěchem.