Stoupání San Luca nad městem Bologna by mělo Pogačarovi vyhovovat, ale zatím s ním spíše bojuje. Třikrát startoval na podzimní klasice Giro dell'Emilia a ani jednou nevyhrál a nejlepší vzpomínky nemá ani na letošní druhou etapu Tour de France, která přes San Lucu také projížděla a slovinský fenomén zde nedokázal utrhnout Jonase Vingegaarda. 

Pogačar se na start prestižního závodu postavil už třikrát, v roce 2021 nedokončil, předloni byl druhý za Enricem Masem a loni nestačil na dynamičtějšího Primože Rogliče. Ale závod nevynechá ani letos, protože pokaždé skvěle zafungoval jako přípravný závod na monument Okolo Lombardie, který v těchto letech vyhrál. 

1140940792.jpg

A to bude nejspíš jeho hlavním cílem i letos. Ale Giro dell'Emilia určitě vyhrát chce, protože závod má bohatou historii, pětkrát zde vyhrál slavný Costante Girardengo, třikrát legendární Fausto Coppi, jehož rival Gino Bartali se tu radoval dvakrát a mezi vítězi najdeme také Eddyho Merckxe a další hvězdy. Na pátém místě historických tabulek se třemi vítězstvími se drží Primož Roglič, kterému náročný výjezd k bazilice mimořádně sedí. 

Na cyklisty je připraveno celkem 215 kilometrů, startuje se ve Vignole a první stoupání Zocca vrcholí na 80. kilometru závodu. Měří 13,5 kilometru, ale je mírné, má pouze 4 % v průměru. Následuje o něco náročnější šestikilometrové stoupání Grizzana Morandi a více než devítiprocentní výjezd Montechiaro, ale to všechno je pouze předkrm před hlavním chodem. Favorité se nebudou už v těchto stoupáních o nic moc snažit, protože se rozhodne v pěti výjezdech na San Lucu.

giro-dell-emilia-2024-profile.png

Stoupání k bazilice měří 2,1 kilometru a v průměru má 9,4 %, ovšem hlavně na začátku jsou pasáže více než 12%. 

Rozhodnout by měly poslední dva kilometry

Loni rozjel finální stoupání tým UAE Emirates, Adam Yates nasadil ostré tempo, kterému stačila jen malá skupina. 1100 metrů před cílem si vystoupil a Pogačar pokračoval na čele. Nebyl to tak tvrdý útok, na jaký jsme do něj zvyklí, ale udrželi se jen Richard Carapaz a Roglič. Mas a Michael Woods odpadli.

Pogačar se rozhodl zpomalit a 800 metrů před cílem nastoupil Carapaz, ale soupeřům neujel. Do skupiny se vrátili Mas a Aleksandr Vlasov. Dotáhli se také Woods a Simon Yates. Roglič zaútočil v závěrečných 500 metrech a okamžitě získal malý náskok před Pogačarem, který bojoval ze všech sil, ale marně. Roglič byl příliš silný a s přesvědčivým náskokem zvítězil. 

Také v roce 2022 kontroloval průběh závodu tým UAE Emirates, ale byl to Mas, kdo 10 kilometrů před cílem, v předposledním okruhu, zaútočil. Pogačar měl velké problémy, ale Španěla se udržel a před závěrečným výjezdem se sjela skupina, ze které Mas zaútočil už na začátku kopce San Luca. A vyhrál s velkým náskokem. Takže závodit se dá už dříve, není nutné čekat na poslední stoupání. 

1140949234.jpg

Čerstvý mistr světa bude mít nepochybně obrovskou motivaci vyhrát hned první závod v duhovém dresu a hlavně je letos v mnohem lepší formě než v předchozích dvou letech. Takže je největším favoritem. Ale konkurence bude tvrdá. Roglič a Mas nechybí, hlavně rodák z Mallorky je v dobré formě, jak dokázal na světovém šampionátu, kde dokázal v závěrečném okruhu útočit v kopcích. 

Po třech letech se na start vrací Remco Evenepoel. Olympijský vítěz v roce 2021 obsadil páté místo s půlminutovým odstupem od prvního Rogliče. Evenepoelovi by závěrečné stoupání nemělo vyhovovat tolik jako Slovincům a Masovi, ale možná zkusí soupeře překvapit dřívějším útokem. To by se mohlo líbit i Pogačarovi.

Mezi širší okruh favoritů patří také David Gaudu, Simon Yates, Giulio Ciccone a Michael Woods. 

Startovní listinu najdete na procyclingstats.com.  

Závod vysílá Eurosport v sobotu 5. října od 15:00.