Minerva Classic Brugge - De Panne, jak zní celý název 208 kilometrů dlouhého závodu, se dřív jmenoval Driedaagse De Panne a jednalo se o etapový závod dlouhý tři dny. Jenže jako etapák se naposledy závodilo v roce 2017, kvůli finančním problémům pořadatelů byl zkrácen na jediný den. Na druhou stranu se pořadatelům podařilo závod přihlásit do série WorldTour a díky tomu má značnou prestiž. Ačkoliv už není nezbytnou přípravou na Kolem Flander.

Celý závod se odehrává v Západních Flandrech. Startuje se v Bruggách a končí na okruzích v okolí De Panne. Ale od ostatních místních klasik se liší tím, že se v podstatě zcela vyhýbá slavným hellingům, dlážděným a strmým stoupáním, díky kterým je Kolem Flander tak populární. Proto na startu nejsou nejlepší klasikáři, závod vynechávají Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Kasper Asgreen a další. Mnohem větší zájem mají sprinteři, kteří vítězí ve většině případů. Na startu sice budou Jasper Stuyven a Gianni Moscon, ale ani oni s tím pravděpoodbně nic moc nenadělají. 

Mark Cavendish naposledy vyhrál klasiku Milano - Torino  

Favority jsou sprinteři 

Od zavedení jednodenního formátu se třikrát dojíždělo ve spurtu pelotonu a pouze v roce 2020 se Yvesi Lampaertovi podařilo dotáhnout až do cíle sólový únik. Zásadní podíl na tom měl silný vítr, který nadělil peloton. Právě vítr je největší překážkou na rovinaté trati. Jenže ve středu bude foukat jen velmi slabý vítr, takže terezíny nebudou. A proto očekávejme velký spurt.

A také pravděpodobně souboj týmů Quick-Step Alpha Vinyl s Markem Cavendishem a Alpecin - Fenix s Timem Merlierem. Na jejich zaváhání budou číhat další špičkoví sprinteři.

"De Panne je rovinatý, ale v žádném případě ne snadný závod," říká Tom Steels, Cavendishův sportovní ředitel. "Čeká nás několik okruhů a pojedeme přes De Moeren, který je vždy známý bočním větrem, který dokáže vnést do pelotonu chaos. Uvidíme, zda se tak stane i ve středu, ale v tuto chvíli se tento scénář nezdá pravděpodobný. Na start posíláme solidní a odhodlaný tým, který je schopen kontrolovat závod, a pokud dojde na hromadný sprint, má Mark k ruce několik kluků, na které se může spolehnout."

Pro sprinterské týmy je důležité být vpředu už 2 kilometry před cílem, když se vjíždí do užších ulic De Panne. V několika následujících zatáčkách je důležité držet pozice a pro všechny sprintery bude týmová podpora hodně důležitá. Loni se Quick-Stepu povedla dokonalá souhra a bylo z toho vítězství. Cavendish má letos k dispozici nejlepšího rozjížděče spurtů na světě, Dána Michaela Mørkøva. Měl by se na něj spolehnout. Díky němu je favoritem.  

Merlier tak zkušeného domestika nemá, ačkolik Jonas Rickaert také patří ke špičkovým závodníkům v rozjíždění hromadných dojezdů. Je ve formě, vyhrál Nokere Koerse a etapu na Tirreno - Adriatico. Ale podobně sebevědomý je také Cavendish. Mohl by to být skvělý souboj.  

Vítězství obhajuje Sam Bennett, nyní v BORA - hansgrohe, ale letos zatím není v dobré formě. Od Dylana Groenewegena, Pascala Ackermanna, Olava Kooije a Aranuda De Lieho očekáváme rozhodně víc. Úplně bez šancí nejsou ani Arnaud Démare, Nacer Bouhanni, Amaury Capiot, Stanislaw Aniolkowski, Kristoffer Halvorsen a Biniam Girmay.  

Závod vysílá Eurosport a GCN+ ve středu od 15 hodin.