Tadej Pogačar oznámil svůj závodní program na on-line tiskové konferenci. Sezónu by měl zahájit na UAE Tour a v létě se skoro nezastaví. 

UAE Tour (21. - 27. února)

Strade Bianche (6. března)

Tirreno - Adriatico (10. - 16. března)

Kolem Baskicka (5. - 10. dubna)

Amstel Gold Race (18. dubna)

Valonský šíp (21. dubna)

Lutych - Bastogne - Lutych (25. dubna)

Critérium du Dauphiné (30. května - 6. června)

Tour de France (26. června - 18. července)

Olympijské hry (24. července)

Vuelta a España (14. srpna - 5. září)

Vrcholem sezóny bude obhajoba žlutého dresu na Tour de France, ale kdyby nevyšla, dalších cílů má dostatek. Především španělskou Vueltu, mezi kterou se pokusí vsadit silniční závod s hromadným startem na Olympijských hrách v Japonsku. Přesto udělá tým UAE Emirates vše pro druhé vítězství na Tour de France za sebou. Společně s Pogačarem do Francie pojedou také Marc Hirschi, Rafal Majka a Alexander Kristoff. O dalším složení týmu se ještě rozhodne. Polák Majka bude mladému Slovinci pomáhat i na Vueltě.

„Náš tým se rok co rok posiluje. Přišli k nám někteří dobří kluci. Jsem přesvědčen, že tým udělal krok vpřed. Už jsme se na tréninkovém kempu dobře bavili, vycházíme spolu dobře a jsem přesvědčen, že na Tour budeme silní,“ řekl Pogačar na tiskové konferenci. „Samozřejmě vím, že bude obtížnější jet Tour jako obhájce titulu. Ale není to tak, že bych se toho bál. Nepotřebuji žádnou zvláštní mentální přípravu. Pokud budu dobře trénovat, dostanu se do formy, budu se starat sám o sebe a nechám tým pracovat, pak si věřit musím. Bude to poprvé, co budu někde startovat jako obhájce titulu, je to pro úplně nové. Ale jsem velmi motivovaný znovu zajet dobrou Tour.“

Ta bude v letošním roce odlišná od loňské. Na závodníky čeká hodně rovinatých etap i na větru a na terezínech loni Pogačar ztratil nejvíce času. V časovce zazářil a zvítězil, ale letošní časovky budou rovinaté, bez dojezdu na kopci a navíc budou dvě. Lídři Jumbo - Visma Primož Roglič a Tom Dumoulin by v nich mohli získat náskok. „Je pravda, že trať Tour mi nesedí ideálně, ale budu se na to připravovat. Před rovinatými časovkami se musím zlepšit. S týmem pracujeme na mém posedu a budu víc trénovat na časovkářském speciálu na rovinách, protože loni jsem na něm moc nejezdil, protože jsme si mysleli, že na to není čas. Teď musím trénink na časovku do svého programu vměstnat."    

Na Vueltu se vrátí po dvou letech. V roce 2019 zde debutoval v třítýdenním závodě a vyhrál tři nejtěžší horské etapy, bílý dres pro njelepšího jezdce do 25 let a skončil třetí celkově za Primožem Rogličem a Alejandrem Valverdem. 

Pogačar bude mít na Tour de France podporu Marca Hirschiho, nejnovější posily týmu UAE Emirates. Mladý Švýcar je srozuměn se svou rolí na Tour a nebude usilovat o etapové vítězství. Tour bude pro mě trochu jiná. Už nebudu útočit na vítězství v etapě jako v minulé sezóně, musím pomoci Tadejovi. Je to jiný přístup, ale myslím, že se z toho můžu také hodně naučit. Chci mu pomoci k druhému celkovému vítězství a rozhodně nemám v plánu odstoupit dříve s ohledem na Olympijské hry. Situace se také neustále mění, je příliš brzy na plánování,“ vysvětluje Hirschi. 

Pro Švýcara budou hlavní ardenské klasiky na jaře a Olympijské hry v létě. Ve všech jednorázových závodech v kopcích bude patřit k favoritům a bude lídrem UAE Emirates. Na Amstel Gold Race, Valonském šípu a Lutych - Bastogne - Lutych pojede společně s Pogačarem, který jednorázovky umí také. Jejich spolupráce by mohla vést k velkým úspěchům. Také bude startovat na UAE Tour, kde sezónu zahájí. Pak pojedu buď Paříž - Nice, nebo Tirreno - Adriatico, to ještě není jasné. Možná pojedu také na Strade Bianche. Poté bude následovat Milán - Sanremo a Kolem Baskicka, kde se budu připravovat na ardenské klasiky. Po nich mě čeká krátká přestávka, a pak vyrazím na vysokohorské soustředění na Kolem Švýcarska a pak na Tour a Hry,“ dodává Hirschi. Program dvou mladých hvězd týmu UAE Emirates se tedy bude hodně překrývat. 

Rafal Majka přestoupil do arabského celku s jasnou představou o tom, že z něj bude plnohodnotný pomocník a bude k ruce Tadeji Pogačarovi. Pojede s ním UAE Tour, Kolem Baskicka, Lutych, Dauphiné, Tour i Vueltu. Jsem rád, že mohu Tadejovi pomoci během Tour de France. Výhodou je, že si můžu odpočinout v rovinatých etapách. Nemusím do toho dát všechno každý den. Musím pracovat jen v horách. Uvidím, v jaké formě dokončím Tour. Pokud budu v dobré kondici, mohl bych něco předvést na Olympijských hrách,“ říká bronzový medailista z Ria. 

Z velkých závodů se kolem Pogačara nebudou točit jen dlážděné klasiky a Giro d´Italia. Italský třítýdenní závod pojede sprinter Fernando Gaviria a na etapy a celkové pořadí Američan Brandon McNulty a Ital Davide Formolo. Na Vueltě se Pogačar potká s Matteem Trentinem, který by mohl útočit na etapy ve sprintu i v únicích a s náhradním lídrem Davidem de la Cruzem.