Nebude to trvat dlouho a španělská Vuelta začne. Poslední Grand Tour sezóny startuje už 25. srpna. Loni se zde utkaly velké hvězdy v čele s Chrisem Froomem, Vincenzem Nibalim a Albertem Contadorem. Letos účast potvrdili všichni tři lídři Movistaru, Nairo Quintana, Mikel Landa a Alejandro Valverde. 

Movistar doufal na Tour de France v lepší výsledky. Cílem bylo celkové vítězství, či aspoň pódium, ale Mikel Landa skončil sedmý, Nairo Quintana desátý a Alejandro Valverde čtrnáctý. Důvodem k radosti bylo pouze etapové vítězství na Col du Portet Naira Quintany a vítězství v týmové soutěži. Proto je na Vueltě jasným cílem vítězství. 

Quintana a Landa jsou zatím největší jména, která potvrdila start. Geraint Thomas a Chris Froome se ještě rozmyslí. Chris Froome už vyhrál Giro ďItalia a během Tour de France připouštěl možnost startu i na Vueltě. Záleží na kondici po skončení Tour. Froome sice nedokázal vyhrát, ale vybojoval v časovce pódium a pro Sky byla Tour mimořádně úspěšná. Na jejich rozhodnutí si ještě musíme počkat, ale kdyby to zkusili, byli by velkými favority. Zejména Geraint Thomas končil Tour úplně čerstvý bez známek únavy a problémů. Zajímavější by však bylo, kdyby tentokrát vedl Sky někdo jiný. Tom Dumoulin má jasno, po druhých místech na Giro a Tour si potřebuje odpočinout a na Vueltě nebude. 

Na Vueltu rozhodně chtějí smolaři Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran a Richie Porte. Všichni museli po pádech a zraněních vzdát Tour a Vuelta je příležitostí napravit zkažený závod. Porte je docela pozitivní, v deváté etapě Tour si sice poranil rameno, ale s Vueltou počítá a chce jet na celkové pořadí. Na Tour nemohl předvést svou formu a ušetřil síly, které chce prodat ve Španělsku. Měl by patřit k velkým favoritům. 

Ve stejné situaci je i Rigoberto Uran. Ten potřebuje zajet dobrý výsledek, Tour měla být jeho velkým úspěchem, ale nic z toho nebylo. Síly ušetřil a na Vueltě by měl bojovat o nejvyšší příčky. 

Nibali je na tom hůře. Zlomenina obratle si vyžádala operační zákrok a stále je stejně netrénuje, ale Ital také chce na Vueltu. Na Tour se cítil dobře a v horách jel výborně. Nibali s Vueltou počítal od začátku sezóny, měl ji jet, i kdyby dokončil Tour, ale jen jako přípravu na Mistrovství světa. Trať v Innsbrucku by mu měla vyhovovat a získat duhový dres je pro Nibaliho větší motivace. 

Kvůli přípravě na světový šampionát by se na Vueltu mohl vrátit i Peter Sagan. Slovenský závodník sice není favoritem Mistrovství světa, vzhledem k vrchařské trati, ale na start se postaví. Zatím není rozhodnuto, zda je lepší přípravou Vuelta, nebo jednorázové závody v Kanadě a kratší etapáky v Evropě. Záleží i na regeneraci po Tour a po těžkém pádu, který ho málem vyřadil ze závodu. Navíc pokud bude chtít vyhrát celkové pořadí WorldTour, bylo by lepší jet do Kanady a sbírat body tam. 

Vuelta většinou není stavěná pro sprintery a nejrychlejší závodníci se sem zrovna nehrnou. Jenže někteří by měli. Například Marcel Kittel a Mark Cavendish letos vůbec nic nepředvedli a Vuelta je poslední příležitostí napravit sezónu. Logický je start Nacera Bouhanniho, který nebyl vybraný Cofidisem na Tour. Stejně je na tom Caleb Ewan z Mitchelton-Scott. 

Počítá se se startem účastníků Giro ďItalia. Kombinace Gira a Vuelty je obecně brána jako ta nejlépe snesitelná. Pojedou Thibaut Pinot, Simon Yates, George Bennett, Miguel Angel Lopez a nejspíš i Fabio Aru. Naopak Esteban Chaves stále není zdravotně v pořádku. 

Na celkové pořadí se připravuje Wilco Kelderman, lídr Sunwebu. Vuelta bude první příležitostí vést tým BORA-hansgrohe pro Emanuela Buchmanna, německého vrchaře. Zda se na startu v Málaze objeví i Jakob Fuglsang, Ilnur Zakarin a Romain Bardet není jisté, ale nebylo by to překvapivé. 

A co Češi? Leopold König nezávodí a Petr Vakoč se léčí z vážného zranění a letos se k závodům pravděpodobně nevrátí. Ti na Vueltě nebudou. Pravděpodobně ani Zdeněk Štybar, který se nyní chystá na Binck Bank Tour a měl by se objevit i na Kolem Slovenska. Program Jana Hirta známý není, k závodům se má vrátit už tento víkend na Clasice San Sebastian, ale pojede i Vueltu? 

Roman Kreuziger se po závodní pauze a tréninku v Livignu vrací k závodění na Kolem Polska. Cílem Romana Kreuzigera v druhé polovině sezóny je Mistrovství světa a očekáváme, že na Vueltě spíše startovat nebude, ačkoliv zatím žádné definitivní rozhodnutí nesdělil. 

Foto Sirotti