Letos poprvé se pojede na Hluboké nad Vltavou (17. 6.) se zázemím ve sportovním areálu a na náměstí, tedy v místech, kde se před lety jezdila první evropská Xterra. Vrací se Králický Sněžník (22. 7.), kde se spojuje na víkendový dvojboj s Enduro sérií. Naopak se nepojede Nové Město na Moravě, probíhá tam rekonstrukce stadionu pro biatlon. Nechybí tradiční podniky jako Trans Brdy (20. 5.), Orlík (3. 6.), Drásal (24. 6.), Šumava (29. 7.), Železné hory (19. 8.) nebo Oderská Mlýnice (23. 9.). K tomu Znojmo Burčák tour (2.-3. 9.), Mladá Boleslav (16. 9.) a závěrečné Ralsko (30. 9.).

Bohužel v některých případech dochází k termínovému křížení s dalšími významnými závody. Třeba už tento víkend, kdy se jede v sobotu v Berouně KPŽ, ve stejný den český pohár cross-country ve Městě Touškov, o den později Prima cup mistrovství republiky v Machově a ještě v pondělí oblíbený Pražský pohár MTB! Nejlepší čeští maratonci tedy budou na KPŽ jistě chybět. „Jedeme mistrák,“ potvrzuje Radim Kořínek, šéf týmu Česká spořitelna/Accolade, donedávna pravidelného účastníka Kola pro život. „Už nemáme tlaky na všechny starty na KPŽ, vybíráme si nejlepší závody. Plánujeme příští víkend Trans Brdy, kde chystáme setkání mnoha členů týmu u příležitosti třicátého výročí,“ dodává.

Další velká kolize nastane ještě pětkrát… Už 3. 6. (Orlík vs. Prima cup, tedy český maratonský pohár, na Dolní Moravě), dále 17. 6. (Hluboká vs. tradiční evropský Malevil v Podještědí) i 24. 6. (Drásal vs. mistrovství Evropy v maratonu v Krakově) či pak 22. 7. (Králičák vs. mistrovství republiky v cross-country v Bedřichově) a 16. 9. (Mladá Boleslav vs. Prima cup Harrachov). „Vyšli jsme s termíny jako první, dál jsme to neřešili,“ přiznává a krčí rameny Pravenec. Každopádně škoda pro přední závoďáky, ale i pro hobíky, kteří byli zvyklí, že se tu s nimi potkají na trati i v zázemí. Takže teď nezbývá věřit než ve šťastnou volbu programu…

Ambasadorem KPŽ pro letošní rok se stal horolezec Radek Jaroš, majitel (osmičkové) Koruny Himálaje i Koruny světa, vrcholů všech kontinentů „Na kole já vrchař žádný nejsem, to spíš moje přítelkyně, která mi v kopci ujede,“ říká. „Ale cyklistika byla vždycky součást mého tréninku. Po omrzlinách, kdy jsem přestal běhat, se stala pro mě top přípravou. Sice mám za sebou Crocodille Trophy, dojel jsem 3500 kilometrů na Elbrus a jezdil i na Antarktidě, ale loni jsem měl nejslabší sezonu a letos mám najetých jen asi tři sta kiláků vinou počasí. Mám sice odjeto pár závodů horských kol, ale teď začnu spíš jako startér,“ vypráví. A jaké má nejradši závoďáky? „Univerzály, kteří dokáží zaspurtovat i přejet kopce jako třeba Van Aert, Mont Ventoux jsem vyjel sám třikrát, vím, co to znamená.

Petr Čech Sport už má pod sebou více projektů, z cyklistiky také L´Etape, českou Enduro sérii a Gravel series, k tomu i zimní lyžařskou Stopu pro život a Zažij skialpy.