Ano, cyklokros žije především z belgických peněz. Cyklokrosovou špičku představují především Belgičané a Nizozemky, ale v mládežnických kategoriích je to jinak, mnohem pestřejší a svým způsobem nadějné. Několik států se snaží rozvíjet kategorie na reprezentační úrovni, především v juniorech, juniorkách a U23. Teď jejich snaha dostala od UCI pěkný políček.

Belgičtí a nizozemští junioři, juniorky a U23 do Tábora nepřijeli

Je to jejich věc, ať sedí doma, ale jejich federace se zasloužily o to, že na úrovni UCI byl těmto kategoriím zrušen ranking. Proč?

Belgičané a Nizozemci jsou zvyklí jezdit většinou jen po domácích závodech, vyrazit 200 kilometrů na závod je pro ně už daleko. Jenže co Španělé, Italové, Britové, Češi...? Mají si také závodit jen doma, nikam nejezdit? Třeba ano, i když je to pitomost, ale proč rušit žebříček?

Je hodně tvrdé zrušit mládeži, když jste v každé kategorii jen dva roky, závody. Tak jak se to stalo například na evropském šampionátu v cyklokrosu, nebo silničním Mistrovství světa. Ale přesto se některé závody zapsané do mezinárodního kalendáře pro juniory v cyklokrosu udržely. A mladí cyklokrosaři závody objížděli. Je důležité závodit a zejména v cyklokrosu je důležité sbírat body, abyste v dalších závodech a zejména na světovém šampionátu stáli na dobré startovní pozici.

Belgičané s Nizozemci se na svém malém písečku dohodli, že oni cestovat nebudou a zařídili u UCI, aby se letošní žebříčky zrušily. 

Pánové z UCI, to byl pořádný políček rozvoji cyklokrosu. A jeden z nejhloupějších i k překonání "blbé doby".