Cyklističtí fanoušci si jaro spojují zejména s jednorázovými klasikami, ale patří sem i velmi prestižní etapové závody. A Tadej Pogačar je letos zatím suverénně nejlepším závodníkem. Vyhrál týdenní etapové závody UAE Tour a Tirreno - Adriatico, na Kolem Baskicka skončil třetí a nakonec přidal triumf na Lutych - Bastogne - Lutych. 

Tím pro něj první část závodní sezóny skončila. Vše mu vyšlo podle plánu, díky vítězství na UAE Tour získal novou, mnohem lepší smlouvu s týmem UAE Emirates. Podle deníku l´Equipe si přijde na pět milionů eur ročně. Poprvé vyhrál Tirreno - Adriatico a vítězství na Kolem Baskicka mu uniklo především kvůli špatné taktice týmu a větru v úvodní časovce. Zklamání z neúčasti na Valonském šípu přetavil ve vítězství na Lutychu. Dokázal tak, že je mimořádně všestranný a bude těžké ho porazit nejen na Tour de France a Vueltě, ale také na Olympijských hrách. 

V současnosti je Tadej Pogačar nejlepším cyklistou světa. Konkurence je velká, především Primož Roglič je mu hodně blízko, ale Pogačar se stále zlepšuje a s ním celý tým UAE Emirates. Má také nejvíce individuálních vítězství, celkem šest, víc než všichni sprinteři a klasikáři. A společně s Woutem van Aertem má nejvíc pódiových umístění (10). 

Svatá trojice bez monumentu 

Na začátku března se zdálo, že celé klasikářské sezóně bude vládnout trojice Wout van Aert - Mathieu van der Poel - Julian Alaphilippe. Ale skončilo to tak, že ani jeden z nich nevyhrál žádný monument. Všichni získali vítězství na významných jednorázových závodech, ale bez triumfu na monumentech je to vlastně zklamání. 

Wout van Aert si připsal dvě velká vítězství, vyhrál Gent - Wevelgem a Amstel Gold Race. Ale k loňským úspěchům měl docela daleko. Především výkon a výsledek na Kolem Flander byl nečekaný.

Mathieu van der Poel byl na jaře skvělý, ale všechnu svou nejlepší kondici použil na Strade Bianche a Tirreno - Adriatico. Na Flandrech už nebyl v nejlepší formě, přesto jel o vítězství. Před příští sezónou bude muset zvážit, zda je ideální na cyklokrosy okamžitě navázat silničními závody. Protože nejdůležitější závody jara ho zastihly při poklesu formy. 

Julianu Alaphilippovi celé jaro něco chybělo. Nedostal se do stejné formy, jakou měl loni na podzim, když vyhrál Mistrovství světa. Přesto závodil úžasně, vyhrál Valonský šíp, dojel druhý na Strade Bianche a Lutych - Bastogne - Lutych. Patří do nejužší špičky nejlepších cyklistů světa, ale nečekali jste i vy trochu něco víc? 

Asgreen nejlepším klasikářem? 

Určit nejlepšího klasikáře jara je obtížné. Nikdo nebyl dominantní a navíc nám hodně chybí porovnání z Paříž - Roubaix. Ale nejlepší výkonnost, když to bylo nejvíce důležité, předvedl dánský mistr Kasper Asgreen. Vyhrál Kolem Flander a E3 Saxo Bank Classic. A byl na těchto závodech reálně nejsilnější, nešlo jen o správnou taktiku a kolektivní převahu týmu Deceuninck - Quick-Step. Na kostkách byl letos nejlepší.     

Wout van Aert je celkově vzato o něco lepší cyklista, protože není jen úžasným klasikářem, je také špičkovým sprinterem, časovkářem a umí i etapové závody a kopce, což dokázal druhým místem na Tirrenu. Jenže Asgreen uspěl v okamžiku, kdy to bylo pro něj a tým Deceuninck - Quick-Step nejdůležitější a má v kapse svůj první monument. A nepochybně je spokojenější.  

Jarní sezóna přinesla spoustu překvapení a skvělých závodů. A to je víc, než jsme si v současné pandemické době mohli přát. Snad se pozitivní trend udrží a k trati se postupně vrátí také fanoušci.