Už ve 31 letech se silniční cyklistikou skončila jedna z nejlepších cyklistek posledního desetiletí. Možná ta úplně nejlepší. Anna van der Breggen nikdy nebyla tak populární jako krajanka Marianne Vos, ale velká vítězství v posledních letech sbírala mnohem častěji. Vrcholem její kariéry byl zisk olympijského zlata na Hrách v Riu v roce 2016 a následující roky, ve kterých se dvakrát stala světovou šampionkou v závodě s hromadným startem (2018 a 2020) a jeden titul v individuální časovce. 

Čtyřikrát vyhrála Giro d'Italia žen, naposledy letos, bylo to její poslední vítězství, díky kterému se dostala v historické tabulce nad Marianne Vos. Další její velká rivalka Annemiek van Vleuten Giro vyhrála dvakrát. Anna van der Breggen je jednou z nejlepších vrchařek i časovkářek ve světovém pelotonu, ale nejvíc jí šly klasiky. Sedmkrát vyhrála Valonský šíp, od roku 2015 nepřetržitě až do letošní sezóny. I zde překonala pětinásobnou vítězku Marianne Vos. A vítězila i na dalších významných klasikách, dvakrát ovládla Lutych - Bastogne - Lutych, jednou Amstel Gold Race, Strade Bianche a Kolem Flander. Vyhrála vše podstatné.

Není proto velké překvapení, že končí krátce po třicítce. Už si nemusí nic dokazovat. Nyní se chce naučit, jak být stejně úspěšnou sportovní ředitelkou. "Jako závodnice jsem přijela na týmové soustředění a vše bylo připravené. Teď to musím organizovat já. Mám toho teď mnohem víc, než když jsem závodila. Ale nechtěla jsem si brát dlouhou dovolenou, na novou práci se těším a chci hned začít," říká Anna van der Breggen pro uci.org. "Když jsem začínala, sportovní ředitel byl tím, kdo všechno věděl. Vždy jsem se snažila udělat vše podle přání sportovního ředitele. Je to někdo, kdo vám pomůže stát se dobrou cyklistkou."

Rozhodnutí skončit se závoděním nijak nelituje: "Vezmu si kolo na týmové soustředění a když už budu unavená, můžu nasednout do auta. Bude to úleva nemuset každý den sednout na kolo, pořád a pořád dokola. Cyklistika mi pomohla růst. Jsem teď úplně někdo jiný, než když jsem začínala. Jsem jistější a spokojená se svými rozhodnutími. Je důležité být spokojená s tím, co děláte. Dřív jsem cítila hodně tlaku, očekávání od médií a týmu, ale pak jsem se s tím naučila žít. Musíte to prostě přijmout a být šťastný."  

 

Rodačka ze Zwolle sice rychle změnila práci, ale ne zaměstnavatele. Sportovní ředitelkou bude v SD Worx, kde strávila posledních pět let závodní kariéry. Všechny své svěřenkyně velmi dobře zná: "S některými jsem závodila celou kariéru, třeba s Amy Pieters. Chápu, že to pro ně může být docela zvláštní. Dokonce jsem se Amy a Christine Majerus ptala,  jestli tuhle práci mám vzít. Řekly, že do toho mám jít. Budu jim pomáhat, ale každopádně jim nebudu radit, jak mají dělat svou práci. S mladšími závodnicemi to bude snazší. Ale vím, že mi věří a řeknou mi, když bude něco špatně. Asi to nebude snadné, když budu muset říct něco negativního. Ale to nechám na Dannyho," směje se Anna van der Breggen a zmiňuje ředitele SD Worx, Dannyho Stama.

Kromě práce sportovní ředitelky si už vyzkoušela i komentování televizního přenosu. Na podzim spolukomentovala Ronde van Drenthe: "Někdy poslouchám komentátory a slyším, že ženskou cyklistiku moc neznají. Závodnice jsou kritizovány, i když nevíme, jaký byl plán a taktika týmu. Ale budu teď mít plné ruce práce, takže nevím, jestli se ještě někdy dostanu za mikrofon," říká pro RTV Drenthe.