Philipsen si může konečně oddychnout, protože už třikrát v letošním ročníku těsně prohrál v hromadných dojezdech a v bodovací soutěži ztrácel půdu pod nohama. Poprvé opravdu efektivně spojil síly s mistrem světa Mathieum van der Poelem, který byl dosud na Tour téměř neviditelný. 

Alpecin-Deceuninck si v posledních kilometrech vedl výborně, závodit se začalo až 6 kilometrů před cílem, jinak byla etapa mimořádně nezajímavá. Na zcela rovinaté trati nefoukal dostatečně silný vítr, takže nevznikaly ani terezíny. Nejzajímavější byla rychlostní prémie, před kterou odjeli Kobe Goossens (Intermarché-Wanty) a Harm Vanhoucke (Lotto Dstny), za kterými se spurtovalo o zbylé pozice. Philipsen si dojel pro třetí místo, 15 bodů a o 2 body snížil ztrátu na Biniama Girmaye (Intermarché-Wanty) v soutěži o zelený dres.

20240709TDF1048-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Poté se uprchlíci vrátili do pelotonu a nic zajímavého se až do závěrečných kilometrů nedělo. 6 kilometrů před cílem se zrychlilo a začal boj o pozice na čele pelotonu před šikanou v závěrečném kilometru. Alpecin si podržel místa na čele, do poslední zatáčky najížděl na čele jeden z jezdců belgického týmu, za ním byli mistr Evropy Christophe Laporte (Visma-Lease a Bike) a mistr světa Van der Poel s Philipsenem v háku. Za ním číhali Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) a Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale). 

Van der Poel za to vzal 400 metrů před cílem a peloton ještě víc natáhl. Pro Philipsena to byla perfektní pozice a ve spurtu v podstatě neměl konkurenci. Girmay se musel dotahovat zezadu a stihl to na druhou pozici, třetí skončil Ackermann, čtvrtý Wout van Aert (Visma-Lease a BIke) a pátý Fernando Gaviria (Movistar). 

"Minulý týden nebyl pro náš tým dobrý, i když jsme samozřejmě měli i trochu smůly," prohlásil Philipsen po dojezdu. "Jsem šťastný a ulevilo se mi, že jsme nyní mohli ukázat naši sílu. Předvedl jsme perfektní sprinterský vlak, konečně se nám podařilo to, pro co jsme si přijeli. I když v té zatáčce na konci to bylo ošemetné."

Také se ještě vrátil k neúspěchům v předchozích spurtech a našel jisté vysvětlení. "Všichni z týmu se na Tour zlepšují. Možná jsem Tour nezačal v nejlepší formě, ale teď se cítíme zdravě a dobře. Už je to desátá etapa, měli jsme pět sprintů bez vítězství. Ale tým nám pořád věřil. Je dobré začít druhý týden etapovým vítězstvím."

Podle Van der Poela muselo zlepšení nakonec přijít. "Několikrát jsem říkal, že loni byl téměř každý sprint pro nás úspěšný a vyšel perfektně, ale ne vždy tomu tak je. Dnes jsme byli všichni neuvěřitelně motivovaní. Jako tým máme před sebou jen velmi málo šancí. Jsem šťastný, že to vyšlo."

"Odvedli jsme s týmem skvělou práci v každé zatáčce jsme byli vpředu. Bylo to záludné a věděli jsme, že tam musíme být vpředu, což se nám dařilo. To, že to Jasper nakonec dokončil, je perfektní," dodal Van der Poel. 

1173846225.jpg

Philipsen si polepšil i v bodovací soutěži, ale zatím jen kosmeticky, stáhl sice 22 bodů, ovšem na vedoucího Girmaye stále ztrácí 74 body. "Ještě nás čeká několik pěkných etap, kde chci jet o vítězství. Biniam Girmay má zatím skvělou Tour a má velký bodový náskok a já jsem se v první řadě zaměřil na etapová vítězství. Teď se těším na další, chceme jich co nejvíc. A uvidíme, jak dopadneme." 

V celkovém pořadí se nic nezměnilo, nadále vede Tadej Pogačar (UAE Emirates) o 33 sekund před Remcem Evenepoelem (Soudal Quick-Step), který je držitelem bílého trikotu. Nejlepším vrchařem je Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), dnes o svůj dres přijít nemohl, na trati nebyla jediná prémie.