Jak se odehrály poslední desítky kilometrů závěrečného dějství tříetapového závodu Tour de l´Ain?

Ve sjezdu z druhé vrchařské prémie první kategorie, 35 km před cílem, se na čele pohybovala dvojice Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), jedoucí v zeleném dresu nejlepšího muže v bodovací soutěži, ovšem jen proto, že průběžně první Roglič vezl dres žlutý, a s ním v dresu nejlepšího vrchaře Julien Bernard (Trek-Segafredo). Na druhou, 28 člennou skupinu, kde byla většina nejlepších z průběžného pořadí, měli náskok 1:25 min.

Bagioli a Bernard

Na čele této skupiny byly srovnány fialové dresy Ineosu. Celý rovinatý úsek pod začátek posledního, nejtěžšího stoupání na Grand Colombier, si na čele odkroutil Geraint Thomas a pak už to přenechal dalším. Ineos měl v první skupině o jednoho muže víc než Jumbo, které tu mělo Rogliče, Dumoulina, Kruijswijka a Bennetta.

Když se najelo do cílového kopce, dvojice vepředu měla ještě k dobru 1:15 min., ale velmi rychle o náskok přišla. Zásluhu na tom měl Andrey Amador, na kterého v té chvíli v týmu Ineos vyšla služba. Jeho tempo znamenalo nejen konec úniku, ale i výraznou selekci v hlavní skupině. Velmi rychle se oddělilo 15 cyklistů. K naší radosti mezi nimi byl i Jan Hirt, ale bylo vidět, že jede na hraně svých možností, možná i proto, že na lehce potrhaných kraťasech byly zřejmé známky nehody, a po 4 km stoupání - o celkové délce přesahující 17 km - ze skupiny odpadl.

Ineos byl v průběhu etapy hodně aktivní, ale nakonec na Jumbo opět nestačil.

Amador si rychle odpracoval svůj díl a na čele ho vystřídal Castroviejo. Bylo zřejmé, že extrémní námahu nevytváří jen prudkost stoupání, ale výrazné vedro. Jezdci se každou chvíli polévali. Castrovieja na první pozici po určité době vystřídal Froome a vypadalo to, že si dost užívá okamžiky ve svitu kamer. V jeden moment ho Castroviejo předjel, nejspíš se mu tempo zdálo pomalé, ale Froome znovu „zabojoval“ a ještě chvíli se předvedl na čele. Pak začal šněrovat silnici a závodění pro něj skončilo.

7 km před cílem ale odstoupil i Castroviejo a v čelní v té době 10-ti členné skupině z Ineosu osaměl jediný Bernal. Proti čtyřem borcům Jumba! Na čele skupiny se usadil Tom Dumoulin a vydržel tam až na metu 2 km. S ním tam byli jeho týmoví kolegové Roglič, Bennett a Kruijswijk, dále Quintana, Porte a Mollema z Treku a dva Martinové: Guillaume (Cofidis) a Dan (Israel).

Tom Dumoulin dnes tvrdě pracoval v závěrečném stoupání.

Bernal se pohyboval na úplném chvostu skupiny a nebylo zřejmé, zda prožívá krizi nebo blufuje. Zkontrolovat si to přijel z čela i Roglič. Když zjistil, jak to je, vrátil se na druhou pozici. Tuhle hru pak zopakoval ještě jednou. V druhém případě nejspíš proto, aby ho Bernal nepřekvapil nástupem.

2,8 km před cílem zrychlil Porte, Dumoulin ho ještě pokryl, ale pak už mírně zaostal. Nástup přivedl do problémů Dana Martina, Kruijswijka a dokonce i Bernal chytil díru. Ten se však do čela - které tedy mělo v té chvíli šest lidí: Roglič, Bennett, Porte, Quintana, Guillaume Martin a Bernal - vrátil. O kilometr později to zkusil Porte znovu. Tentokrát ho pokryl Bennett, ale i pro něj to znamenalo potíže. Ty však překonal a vrátil se odvádět skvělou práci pro tým na samé čelo.

Kilometr před cílem se Porte zvedl potřetí! Nikoho však už nepřekvapil. O to se však hlavně směrem k Rogličovi pokusil Bernal. Primože však vůbec nezaskočil a i přes enormní úsilí se mu na něj nepodařilo najet ani metr. Poté, co svůj nástup ukončil, vedoucí dvojice na moment zvolnila a pak nastoupil Roglič. Naprosto suverénně projel přes cílovou čáru. Z tváře Bernala bylo možno číst velkou únavu a možná stejně velké zklamání. Jelikož druhé místo v etapě i celkově není to, co by ho uspokojilo.

Primož Roglič vítězí v dnešní etapě i celkově.

Jumbo-Visma předvedl opět skvělý týmový výkon korunovaný vítěznou etapou i celkovým vítězstvím v tomto především přípravném etapovém závodě. Mezi osmičkou nejlepších v etapě má čtyři lidi, mezi pětkou nejlepších v konečném pořadí má Jumbo tři cyklisty: Kruijswijk v závěru etapy předjel Bennetta a celkově skončil bezprostředně pod stupni vítězů a skvělý Bennett, který odvedl včera i dnes fantastický kus práce pro tým, byl schopen dokončit na celkovém pátém místě!

Samostatnou kapitolou byl Nairo Quintana. Stejně jako včera jel v klidu, stabilně, s kamennou tváří a stále kontrolujíc čelo závodu. Explozivní zrychlení není jeho silní stránka, i přesto dnes dokončil třetí a totéž místo mu patří celkově.

Nairo Quintana ukázal velmi dobrou formu.

Ve výborném světle se dnes předvedl na 5. místě Guillaume Martin. Richie Porte i Dan Martin včera hodně ztratili, tak si dnes trošku spravili chuť.

Jan Hirt oproti včerejšku nakonec na nejlepší nestačil, dokončil na 22. místě, sice nejlepší z CCC, ale se ztrátou 8:33 na vítěze. Ke včerejší etapě, v níž se mu mimořádně zadařilo, poznamenal: „Cítil jsem se docela dobře a pro mě je to pozitivní zjištění, protože normálně po tolika dnech volna potřebuji více závodních kilometrů v nohou, abych se takto cítil." 

Pro Josefa Černého byly tyto extrémně kopcovité etapy příliš těžké. Včera ztratil něco přes 20 minut a dnes téměř 24 minut.

Jumbo-Visma ukazuje velkou týmovou sílu.