Většina etapy byla naháněná mezi velmi silnou skupinou osmi uprchlíků a pelotonem. V těžké etapě se čtyři vrchařskými prémiemi do úniku vyrazili Victor Campenaerts, Pascal Eenkhoorn, Mathijs Paaschens (všichni Lotto Dstny), Dries De Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale), Alexis Gougeard (Cofidis), Mathias Norsgaard (Movistar), Sandy Dujardin a Pierre Latour (oba TotalEnergies). 

Vedoucí skupina byla sice plná zkušených závodníků a specialistů na dlouhé úniky, jenže peloton si to uvědomoval a vlastně vůbec nedal uprchlíků šanci. Odstup mezi skupinou a balíkem se pohyboval okolo jedné minuty a tak, i když uprchlíci v závěru zabrali a skupina se zmenšila na pětici (odpadli Paaschens, Gougeard a Latour), peloton je po prvním průjezdu cílem v Sisteronu, 10 kilometrů před koncem, dostihl.

20240307PNC0106-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Tím však útoky neskončily. Za Sisteronem se začalo mírně stoupat a nástup si zde vyzkoušeli i velmi nebezpeční závodníci pro celkové pořadí. Zatímco Luke Plapp (Jayco AlUla) se držel na konci pelotonu, daleko od veškerého dění, vpředu zaútočili Brandon McNulty (UAE Emirates), Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers), Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), Rigoberto Urán (Ef Education-EasyPost) a přidal se taky Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), kterého si hlídal Santiago Buitrago (Bahrain Victorious).

Jenže vůbec nespolupracoval a byli zanedlouho zpátky v hlavním poli. Ve sjezdu a na rovině před cílem se Plapp stále držel na téměř poslední pozici v pelotonu, nechával před sebou mezeru, jakoby se bál nějakého karambolu, který by ho připravil o žlutý dres. Bylo to však poměrně nebezpečné počínání, protože peloton se mohl roztrhnout a australský mistr mohl dost ztratit. 

Naštěstí pro něj se nic takového nestalo a do cílové rovinky v Sisteronu se řítil celý peloton. Dojezd byl do mírného stoupání a Mads Pedersen (Lidl-Trek) cítil, že má po všech stoupáních dobrou šanci na vítězství. Nechal si rozjet spurt od Ryana Gibbonse (Lidl-Trek) a daleko před páskou začal spurtovat. Za ním číhal Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), který se pokusil před Dána dostat, ten ho však udolal. Jenže z třetí pozice mezitím vystřelil Olav Kooij (Visma-Lease a Bike) a snadno si s Ackermannem a Pedersenem poradil. 

Zvítězil velkým rozdílem a připsal si druhé etapové vítězství na letošním Paříž-Nice. V celkovém pořadí se nic nezměnilo, pouze v bodovací soutěži se do čela dostal Pedersen před Laurance Pithieho (Groupama-FDJ).