„Uvidíme, jak se všichni vyrovnají s tím mokrem a jak bude pršet,“ hlásí ráno od snídaně reprezentační kouč Petr Kaltofen. Pouze on sám se z cyklistů účastnil ceremoniálu na Sieně. „Hodinu a půl na dešti na vodě, v televizi to asi vypadalo líp,“ usmívá se.

O materiálu už ve spolupráci s mechanikem Františkem Sisrem, bývalým mistrem republiky, rozhodli. „Máme jedny gumy, nafoukají se jen míň, na déšť. Přední kola berou s vysokými ráfky, vzadu disky,“ říká.

image00005-2.jpeg

Cyklistický minitým přiletěl do olympijského města ve čtvrtek a hned zítra ráno se vrací do Česka, aby měl klid na trénink a opět se vrátil na příští víkend na silniční závody. Včera se oba závodníci dvě hodinky rozjeli s vloženými rychlejšími úseky. „Je to tady všechno komplikovanější. Vzali jsme auto a vyjeli dvacet minut za město, do klidu,“dodává Kaltofen.

Časovka má epicentrum u Invalidovny na břehu řeky Seiny, stejně jako triatlon a dálkové plavání, start na jednom břehu, cíl na opačném. Diváci se mohou vydat fandit kamkoliv podél trati, ale záleží na počasí, kolik jich na Evenepoela, Gannu, Tarlinga, Van Aerta a spol. přijde. Profil je velmi rovinatý, se 150 metry převýšení na 32 km se širokými silnicemi i zatáčkami.

IMG_2130.png

„Chci do top deset, to by bylo super,“ přeje si Mathias Vacek, který získal v časovce před čtyřmi lety titul mistra světa mezi juniory.Také ve Francii, ale v Plouay, kde měla 26 km. „Bude teď důležité dobře rozložit síly,“ plánuje Vacek, který strávil tři týdny na vysokohorské přípravě v Andoře. Julia Kopecký vkládá větší naděje až do hromadného závodu. Také členka široké cyklistické rodiny, jejíž bratr Tomáš právě jede Czech Tour, má v místě jako podporu také tátu, jinak profesora politologie na Univerzitě v Leidenu, kde sama studuje – ale psychologii.

Tak držte palce, kompletní cyklistický program z Paříže vysílá streamovací platforma Max/Eurosport.