Jako každou etapu International Tour of Hellas tak i tuto bylo možno sledovat na YouTube. Jednoznačně profilově nejtěžší etapa měla rozhodujícím způsobem zasáhnout do konečného pořadí, byť ještě čekají dvě etapy. A také to s velkou pravděpodobností udělala.

Přenos začal ve chvíli, kdy do cíle zbývalo kolem 50 km. Na čele jela trojice z Pro týmů Bardiani, Corratec a Caja Rural. Na čele hlavní skupiny je srovnána do lajny stíhala pětice jezdců ATT Investments. To už za sebou měli vrchařskou jedničku a dvojku a v kopcovitém terénu se blížili k další dvojce ve výšce téměř 1500 metrů nad mořem. 

Nutno dodat, že po prvním kopci se závod kvůli špatnému počasí neutralizoval, takže se začínalo znovu po sjezdu, který byl zahalený v mlze.

Z poslední VP vedl dlouhý sjezd do zhruba 800 metrů a po krátkém rovinatějším úseku přišlo na řadu cílové 12 km stoupání o průměrném sklonu 8,7% s maximy přes 15%!

Na jeho úpatí letka ATT Investments přivezla na záda posledního uprchlíka Zoccarata z VF Group-Bardiani CSF-Faizané oba své lídry Jakuba Otrubu a Mártona Dinu. Jakub rozjel takové tempo, že velmi rychle oddělil  osm lidí. Kromě obou závodníků ATT Investments tu měli dvojí zastoupení i Felt-Felbermayr a Burgos-BH, po jednom pak Corratec-Vini Fantini a Caja Rural.

Jakub poté, co rozjel kopec pro Mártona, špici opustil. S Mártonem na čele zůstal pouze jediný závodník, mimořádně zkušený Ricardo Zoidl (Felt-Felbermayr), vítěz šesti etapových závodů včetně Czech Tour a Okolo Rakouska. 

Za nimi se osamostatnil týmový kolega Zoidla Hermann Pernsteiner, který do rakouského týmu přišel letos po sedmi letech strávených v Bahrain-Victorious. Zoidl na něj čekal, ale poté, co dostal do vysílačky pokyn, aby to nedělal, máchl rukou a Mártonovi odjel.

Drobný Rakušan se posléze zbavil všech nejbližších soupeřů a na druhém místě jistil Zoidla. Do souboje o třetí místo se chvíli zapojil i Mario Aparicio (Burgos-BH), osmý na nedávném Okolo Turecka (2.Pro), k čemuž se dopracoval 6. místem v nejtěžší na dlouhém kopci končící etapě.

Ten ale přestal stíhat, takže souboj o třetí místo se zúžil na dva borce. Valeria Contiho (Corratec-Vini Fanitini), který má za sebou ve svých 31 letech 10 sezón v týmech WorldTour, naprostou většinu v Lampre, resp. UAE Emirates. Šlo o nejen třetí místo v etapě, ale s velkou pravděpodobností i v konečném pořadí. 

Nejspíš si to dobře uvědomoval i Márton a o něco dál než kilometr před cílem maličkému (172 cm) Italovi nastoupil a odjel. Jenže tenhle mazák nezmatkoval, postupně se dotáhl zpátky a v souboji o třetí místo byl úspěšnější.

Jakub Otruba poté, co odvedl práci v úvodu stoupání, ale nesvěsil a před cílem se mohutně dotahoval na Aparicia. To se nepovedlo, ale šesté místo pro Jakuba v takovém terénu, kterému při jeho postavě svědčí sice delší, ale pozvolnější stoupání, určitě ano!

Márton Dina: "Celý den náš tým kontroloval závod. Ani žádný Pro tým nám nepomohl, řídili jsme téměř celou etapu sami. Jakub udělal začátek cílového stoupání mimořádně těžký, a tím velmi rychle zredukoval čelní skupinu na necelou desítku lidí. Upřímně řečeno, musel jsem poté trochu polevit, takže jsem nebyl schopen akceptovat tempo obou jezdců Felbermayru. S Contim jsme pak odváděli dobrou práci, v závěru jsem mu nastoupil, ale dokázal si mě dojet a na posledních dvě stě metrech mi ujet. Přišel jsem tím o pódium, takže jsem nedokázal klukům vrátit jejich celodenní práci, ale víc to prostě nešlo. Kluci předvedli neuvěřitelný výkon. Jsem pyšný na to, že mohu být součástí tohoto týmu!"

Jakub Otruba: "Celý tým odvedl super výkon! V průběhu etapy jsme se dohodli, že pojedeme na Mártona. Cítil se dobře, krom toho takový kopec mu sedí víc. Takže jsem mu do závěrečného stoupání rozjel tempo, nato jsem se musel trošku srovnat, do cíle bylo ještě asi osm kilometrů, pak jsem jel v menší skupině svoje tempo a v závěru jsme si zazávodili o umístění. Chtěli jsme víc, cílem bylo pódium, ale zklamáni z toho, co jsme předvedli, být určitě nemůžeme."

Vojta Řepa: "Kluci jeli přesně to, co jsme si domluvili, odvedli ze všech týmů nejlepší týmový výkon. To, že v cíli bylo několik závodníků lepších, na tom nic nemění. Čtvrté a šesté místo zvláště v takové konkurenci, která se tu sešla, je výborné. Na kluky jsem opravdu pyšný!"

Hned za Jakubem o necelých 30 vteřin později se zjevil v cílovém prostoru Tomáš Přidal (20) z Elkov-Kasper, což je společně s letošním 4. místem v nejtěžší etapě Istrian Spring Trophy nejlepší výsledek jeho zatím krátkého působení mezi elitními muži. Do dvacítky se na 16. místě vešel ještě Michael Boroš, další závodník hradeckého týmu.

Tomáš Přidal, který v čele soutěže U23 vede o téměř tři minuty na druhého, k etapě poznamenal: "Celou etapu jsme se jako tým pohybovali blízko čela, abychom se vyhnuli případným problémům. Pod cílový kopec mě kluci přivezli téměř na špici. Pak už jsem si jel svoje tempo, konec byl už jen čistá bolest! Na tomhle výsledku má podíl celý tým."

Petr Kaltofen: "Na tak fyzicky náročnou etapu ve 20 letech je to od Tomáše skvělý výsledek. Celý tým zvládl takticky celou etapu, odměnou je dres nejlepšího v U23 a ten se na závodě 1. kategorie vždy počítá. Cílem bylo top deset a to jsme splnili."

Do konce závodu zbývají ještě dvě etapy, ale jednak obě vypadají na hromadnou koncovku a jednak časové rozdíly mezi jezdci v top deset jsou tak značné, že nějaké zásadnější změny jsou méně pravděpodobné. I když ztráta 4. Mártona na 3. Contino činí 12 vteřin, což jisté naděje evokuje. Jakub Otruba na průběžném 5. místě má ale na Itala ztrátu převyšující minutu.