Pro Romana Kreuzigera je to už devátý start na Tour de France v kariéře. Český cyklista dosáhl na nejvýznamnějším závodě světa na čtyři umístění v první desítce, nejlépe dokončil na pátém místě v roce 2013 a v roce 2016 se umístil na desáté příčce. Na Tour se vrací po roční pauze, loni objel pouze Giro d´Italia. 

Dimension Data je jedním z posledních týmů, který oznámil soupisku, déle se čeká jen na EF Education First. Do týmu se dostali Edvald Boasson Hagen, Steve Cummings, Reinardt Janse Van Rensburg, Michael Valgren, Giacomo Nizzolo, Ben King, Lars Bak a Roman Kreuziger.

"Je vidět, že tým se rozhodoval do poslední chvíle, koho zvolit a jak to zvolit. Myslím že máme velice aktivní tým, který může chodit do úniků, v sestavě jsou vítězové etap Boasson Hagen a Cummings, Reinardt Janse van Rensburg se umí pohybovat v top 5 až top 10. Nizzolo by měl dostat šanci jako hlavní sprinter v nejrovinatějších etapách, Ben King je známý z loňské Vuelty, kde se mu povedlo vyhrát dvě etapy a Michael Valgren je velice slušný závodník, který ví, jak držet klid v týmu a pomáhat najíždět do kopců a být okolo týmu, když je větrno," okomentoval výběr závodníků Roman Kreuziger. 

Kreuziger by měl být lídrem sestavy pro celkové pořadí, ale ambice nejspíš nejsou velké, větší naději mají v soubojích o etapové vítězství. "Je to otevřený, budu to zkoušet den po dni a pak se uvidí, ale přesnější strategii dostaneme určenou až ve čtvrtek a pátek, protože tým se rozhodoval do poslední chvíle, jestli se bude točit kolem Cavendishe, nebo kolem někoho jiného. Spíš zvolili strategii aktivního závodění, abychom byli vidět," dodává Kreuziger. 

Etapové vítězství je jasným cílem, týmu Dimension Data se to v minulosti docela dařilo, ale letos je tým velmi neúspěšný. Mark Cavendish už zdaleka není tím, kým býval a není žádné překvapení, že v nominaci chybí. Horší sezónu má také Cummings, neviditelný je King a velmi špatnou sezónu má Michael Valgren. Loni v Astaně patřil k nejlepším cyklistům roku, letos nezajel nic. Naopak Edvald Boasson Hagen a Giacomo Nizzolo udělali nedávno dobré výsledky. 

Ani Roman Kreuziger není v nejlepší formě. Jaro mu nevyšlo, mezi nejlepší nepatřil ani na Kolem Švýcarska. Ale se zkušenostmi, které má, by mohl zajet velmi solidní výsledek v celkovém pořadí. Na Tour de France ladí formu a umístění v první desítce není nereálné, ačkoliv k favoritům nepatří. V sestavě chybí Louis Meintjes, který měl být jedničkou pro celkové pořadí, ale jihoafrický vrchař závodil jen velmi málo, naposledy vzdal Kolem Kalifornie a od roku 2017 strádá. Kreuziger je proto jediný závodník s ambicemi na celkové pořadí v dresu Dimension Data.      

"Těším se na skvělou atmosféru, která bude v Bruselu, kam se chystám ve středu v podvečer z Prahy a od čtvrtka už máme program s týmem, kontrolní testy pro UCI, něco s týmovými sponzory a večer už bude prezentace, která bude určitě velkolepá," zakončil Kreuziger svůj komentář k nominaci na Tour. 

loading...

Foto Sirotti, Alexandr Kliment