Alexander Kristoff patří k nejspolehlivějším klasikářům posledních let. V roce 2015 byl tím úplně nejlepším, když vyhrál monument Kolem Flander a o rok dříve Milán - Sanremo. I když od té doby už tolik nezáří, pravidelně dojíždí mezi nejlepšími. V roce 2019 vyhrál Gent - Wevelgem a byl třetí na Kolem Flander, stejný výsledek zajel i o rok později. Umístění v první pětce má v kariéře celkem jedenáct. A to pouze na Sanremu a Ronde. Do první desítky se na Ronde, Sanremu a Roubaix podíval patnáctkrát. 

Proto s ním tým Intermarché - Wanty - Gobert uzavřel smlouvu na letošní rok a od 34letého Nora chce dobré výsledky na největších klasikách a také v hromadných dojezdech. V UAE Emirates neměl ve spurtech velkou podporu, v belgickém celku to bude o něco lepší. V Intermarché budu mít svůj sprinterský vlak. Sven Erik Bystrom, Andreas Pasqualon a Adrien Petit mi budou pomáhat," tvrdí Kristoff v rozhovoru se Sportwereld. A pochvaluje si i nové vybavení německé značky Cube: V UAE jsme měli skvělé kolo od Colnaga do kopců, ale sprinteři potřebují něco jiného. Neměli jsme aerodynamické kolo pro rovinaté závody. Když nemáte dost rychlé kolo, ve spurtech máte problém. Cube má rychlé aerodynamické kolo." 

Kristoffovy cíle se dlouhodobě nemění, kromě monumentů myslí i na světový šampionát: Chci být v top 5 na monumentech Milán - Sanremo, Kolem Flander a Roubaix. Věřím si. Valverde byl ještě starší, když se stal mistrem světa. Dokonce věřím tomu, že i já se můžu ještě stát mistrem světa."

„Tým mi hodně věří a to se mi líbí, ale samozřejmě se zodpovědností roste tlak. Jsem na to už zvyklý. Chci na klasikách zazářit, svou formu směřuji na březen. Tour de France  pro mě bude také důležitá a trať světového šampionátu by mi měla vyhovovat," dodává.

Na velkých klasikách je obrovská konkurence a Kristoff se bude muset popasovat s největšími hvězdami, například s Woutem van Aertem a Mathieu van der Poelem, mnohem mladšími závodníky. Nor však má v rukávu jeden velký trumf, mimořádně rychlý spurt v cíli extrémně dlouhých závodů. Po více než 250 kilometrech se Kristoffovi ve spurtu vyrovná málokdo. Wout a Mathieu můžou vyhrát mnoha způsoby. Zdají se být neporazitelní, ale ve skutečnosti je to po dlouhém a těžkém závodě možné. Pokud se budou cítit neporazitelní a nebudou šetřit energií, tak možná budu mít šanci. Snad budou až moc sebevědomí. Občas jdou jenom po sobě navzájem, nesnáší se někdy až moc a vytvářejí příležitost pro ostatní."

Kristoff vzpomíná, že také býval jen stěží porazitelný, v roce 2015 si dělal se soupeři co chtěl, na jaře vyhrál tři etapy na Kolem Kataru, etapu Kolem Ománu, skončil druhý na Kuurne - Brusel - Kuurne, vyhrál etapu Paříž - Nice a to nejlepší si nechal na konec března a na duben. V Sanremu skončil druhý, vyhrál Flandry, tři etapy Driedaagse De Panne a celkové pořadí a klasiku Scheldeprijs. V roce 2015 jsem byl stejně dobrý jako jsou Wout a Mathieu teď, ale už je to sedm let."