Loňský výběr profesionálních kontinentálních týmů se v Itálii stal podnětem k velké kritice pořadatelů. Pozvány totiž byly jen dva italské celky - Bardiani CSF a Wilier-Selle Italia, zbylá místa obsadily týmy CCC Sprandi Polkowice a Gazprom-RusVelo. Největší zklamání to bylo pro Androni Giocattoli a Nippo-Vini Fantini. Oba celky vyhrožovaly, že odmítnutí žádosti o start může znamenat konec jejich existence, ale nic takového se nestalo a oba týmy pokračují. 

Dokonce si hodně věří, že letos budou pozvány. Androni Giocattoli s divokou kartou počítá pevně, protože tým Gianniho Savia loni vyhrál týmovou soutěž v italském poháru a je zvykem, že vítěz si automaticky zajistí start na Giru. Dá se tedy říct, že Androni je jediným týmem, který má jistotu. Avšak na 99,9 % na Giru uvidíme i Israel Cycling Academy. Izraelský celek téměř jistě pojede závod, který začíná na jeho domácím území. Velká příležitost je to pro Daniela Turka, jediného cyklistu, který v Cycling Academy jezdí od první sezóny. 

To znamená, že zbývají dvě místa. Kdo je chce? Naděje si dělají Nippo - Vini Fantini, Bardiani CSF, Wilier-Selle Italia, Gazprom-RusVelo, možná i CCC Sprandi Polkowice, Aqua Blue Sport a některé americké celky. 

Několik let nechyběl Bardiani CSF, jenže loni byli z dopingu usvědčeni dva závodníci - Stefano Pirazzi a Nicola Ruffoni. Oba měli startovat na Giru a ještě před první etapou byli suspendováni. Kauza Giro zasáhla a Bardiani se navíc v závodě vůbec nedařilo. Vedení týmu je docela jasné, že jejich pověst není dobrá a šance získat divokou kartu jsou malé. Proto se vrací do Hnutí pro důvěryhodnou cyklistiku (MPCC), kde už tým dříve působil, ale z hnutí vystoupil, aby nemusel po dopingových problémech plnit podmínky členství. Těžko to však navrátí důvěru v tento celek. 

Bardiani CSF letos posílili sprinter Andrea Guardini a vrchař Manuel Senni, také Giulio Ciccone patří k velkým talentům italské cyklistiky, stejně jako Vincenzo Albanese. 

Konkurenční Nippo-Vini Fantini má na papíře o něco slabší sestavu, ale lepší pověst. Vedení týmu spoléhá na Damiana Cunega, bývalého vítěze Giro ďItalia. Ten už není příliš konkurenceschopný, ale chce se na Giru rozloučit s kariérou. A jako jeden z nejlepších italských cyklistů své generace by si to zasloužil. Nejlepším jezdcem týmu byl loni Marco Canola, vítěz etapy na Giru v roce 2014. Tým posílil sprinter Simone Ponzi, který ale v CCC Sprandi Polkowice nebyl moc úspěšný. 

Wilier-Selle Italia se loni na Giro dostal, ale nic nepředvedl. A kouzlo Filippa Pozzata taky pohasíná. Wilier loni vyhrál jediný závod v Evropě! Zbytek vítězství sbíral v Asii, kde zdaleka není taková konkurence. Lídrem by měl být sprinter Jakub Mareczko, ale kdy předvede svoji rychlost na opravdu velkých závodech? 

Gazprom-RusVelo si v minulých letech zajistil pozvánku finančním příspěvkem na konto pořadatelů, ale Rusové dokázali i vítězit. Loni to bylo slabší, vlastně to bylo hodně slabé. Celý tým dokázal vyhrát jen dva profesionální závody! Etapu Kolem Slovenska a ruské mistrovství. Sergej Lagutin, Alexander Foliforov a Sergej Firsanov jsou dobří závodníci, ale ze sportovního hlediska není důvod Gazprom na Giro brát. 

CCC Sprandi Polkowice se letos na Giro nejspíš nedostane, i když loni rozhodně díky Janu Hirtovi nezklamal. Ale ekonomické důvody převažují na stranu Israel Cycling Academy a Gazpromu a nějaké domácí týmy musí být také pozvány. Ale třeba nás pořadatelé překvapí. 

Pokud bychom si měli tipnout, které týmy se nakonec na Giru objeví, zvolili bychom Androni Giocattoli, Israel Cycling Academy, Wilier-Selle Italia a Nippo-Vini Fantini. Reálné rozhodnutí RCS sport se ale dozvíme už brzo. 

Foto Sirotti