U hvězdných závodníků není běžné řešit novou smlouvu ještě na konci srpna, většina špičkových závodníků už má jistotu na jaře, případně během Tour de France. Jenže Sam Bennett je na tom jinak. Podle rozhovoru pro web cyclingnews.com ještě žádnou smlouvu nemá: "Nemám nic, nic podepsaného. Je to šílené, myslel jsem, že něco budu mít už před několika měsíci, ale snad to brzo přijde." 

Bennett rozhodně není v ideální situaci, ale že by nesehnal angažmá se bát nemusí, lepší letos jsou reálně jen Caleb Ewan a Elia Viviani, jde spíše o podmínky, za kterých smlouvu podepíše. Ve 29 letech je na vrcholu sil a nyní by měl získat ty nejlepší peníze. Ty jsou hlavní, ale důležité jsou i sportovní podmínky. Bennett chce příští rok na Tour de France a chce vítězit. V BORA - hansgrohe má smůlu, přednost má samozřejmě Peter Sagan, ale lepší pozici má i Němec Pascal Ackermann. 

V hierarchii týmu BORA - hansgrohe je Bennett až třetím sprinterem, ačkoliv je nyní o něco lepší než Ackermann. Jenže německý cyklista má v německém celku s německými sponzory přednost. Je to docela logické, jen je pro Boru škoda, že kvůli tomu přijde o spoustu vítězství, které odejdou s Bennettem. 

Na co však čekají ostatní týmy? Už dlouho se spekuluje o zájmu Deceuninck - Quick-Step, odkud odchází Elia Viviani, jenže Patrick Lefevere Bennettovi nejspíš nenabídl příliš dobrou smlouvu. Lefevere má rozpočet napjatý, musel vydat hodně peněz za Juliana Alaphilippa, prodloužil také Remco Evenepoel a určitě získal mnohem lepší peníze. Tým navíc má Fabia Jakobsena a Alvara Hodega, dva dvaadvacetileté sprintery, kteří zatím nejsou tak dobří jako Bennett, ale mohou být.

Když to nebude Deceuninck - Quick-Step, které jiné WorldTour týmy by mohly mít zájem? Logicky vzato by všechny své peníze měly vydat trápící se týmy, letos především CCC a také Sunweb a Dimension Data. Ale je Bennettův přestup do jendoho z těchto týmů reálný?

Polské CCC posiluje, ale na jiných postech, přišli vrchaři Ilnur Zakarin, Fausto Masnada a Georg Zimmerman a klasikář Matteo Trentin. Přitom v CCC potřebují vítězství, letos jich mají jen pět. A na sbírání většího množství vítězství jsou nejlepší spurteři. Sunweb se po odchodu Toma Dumoulina ocitl v jakémsi limbu. Německý tým s nizozemskými kořeny nemá na příští rok lídra a už letos se ukázalo, jak velký problém bez Dumoulina má. Zůstává Michael Matthews, ale chtělo by to i pravého sprintera. 

V Dimension Data (příští rok NTT) mají Giacoma Nizzola. To je docela kvalitní záložní sprinter, ale rozhodně žádná hvězda. Stále je však mnohem lepší než Mark Cavendish. Ten už vlastně ani není profesionálním závodníkem. Letos toho moc neobjel a nic nevyhrál. 

Bennett si musí tým pečlivě vybrat, aby se přísun vítězství nezastavil. Letos vyhrál jedenáctkrát, z toho devětkrát na závodech WorldTour. Ale v BORA - hansgrohe má dobrou podporu, v jiném týmu to může být problém. Ze sporotvního pohledu by byl určitě nejlepší přestup do Deceuninck - Quick-Step. V jiných týmech by to měl těžší. S Bennettem by ale mohl přijít i jeho dvorní domestik Shane Archbold. Novozélanďan vyhrál etapu na Czech Tour a je velmi rychlý, ale je to především rozjížděč spurtů a patří v tom k nejlepším na světě. 

Snad se už brzy dozvíme více o dalších krocích Sama Bennetta. Že patří k nejlepším sprinterům světa by mohl předvést už ve třetí etapě Vuelty s cílem v Alicante. Etapa je sice zvlněná, ale měla by skončit hromadným dojezdem. A Bennett je na Vueltě hlavním favoritem spurtů. 

Foto BORA - hansgrohe / Bettiniphoto