Opravdu všestranných závodníků ve světovém pelotonu už moc nezbývá. Michal Kwiatkowski je jedním z nich a je také jedním z nejúspěšnějších cyklistů na světě. Zatímco na začátku jeho kariéry se předpokládalo, že uspěje v celkovém pořadí velkých etapových závodů, postupně se vyvinul v klasikáře, který se však odmítá soustředit jen na jaro a světový šampionát. Sky si nemůže přát lepšího závodníka, muže, který je šampionem a zároveň loajálním pomocníkem. 

Polský cyklista v letošním roce dostane hodně prostoru. Na jaře by měl být jedničkou týmu Sky. Zatímco loni překvapil vítězstvím na Milán - Sanremo, letos by to samé chtěl předvést na Kolem Flander. Kwiatkowski není specialistou na kostky, ale umí vyhrávat i na nich. V roce 2016 vyhrál E3 Harelbeke a ve stejném roce jel i velké Ronde. ,,Kolem Flander je fantastický závod. Věřím, že můžu jet o vítězství.", říká Kwiatkowski. ,,Kostky mi chyběly. Klasiky jsou závody pro mě a Kolem Flander je skvělý závod. Věřím, že dokážu jet o vítězství, takže chci být na startu." 

Loni Michal Kwiatkowski klasiky na kostkách vynechal, aby byl v nejlepší možné formě na ardenské klasiky. Nevyšlo to úplně podle plánu, protože skončil druhý na Amstel Gold Race a třetí na Lutych - Bastogne - Lutych. Zatímco Amstel je jeho oblíbeným závodem, už zde v roce 2015 vyhrál, Lutych je pro něj trochu prokletý. Snaží se zde vyhrát už několik let, ale pokaždé byl někdo lepší, většinou to byl Alejandro Valverde. Kwiatkowski to ale nevzdává a Lutych je hlavním cílem letošního jara. ,,Chtěl bych vyhrát Lutych, ale vrátím se i na Strade Bianche a Milán - Sanremo.", dodává. Paříž - Roubaix v plánech nemá, protože Peklo severu není dobrou přípravou na Ardeny.

Ani to není všem jeho ambicím konec. V létě je vrcholem Tour a poté možná i Vuelta a Mistrovství světa: ,,Na Tour budu pomáhat Sky k dalšímu celkovému vítězství. Pokud půjde vše dobře, mohl bych jet i Vueltu jako dobrou přípravu na Mistrovství světa v Innsbrucku." 

Kwiatkowski tedy má před sebou hodně cílů. Kvůli tomu také upravuje připravu, aby vydržel se silami až do konce sezóny. ,,Není důležité vyhrávat v únoru. To si nikdo nepamatuje, podstatné je vyhrát velké závody." Kromě soupeřů z kolekce konkurenčních týmů, si bude muset poradit i se silnými týmovými kolegy. Úplně jisté místo prvního lídra na všech závodech, které si vybral, nemá. Například Gianni Moscon podle svých slov cílí na Strade Bianche, Tirreno - Adriatico, Milán - Sanremo, Gent - Wevelgem, Kolem Flander, Paříž - Roubaix, Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych! A Moscon je nastupující superstar, je možné, že už letos bude lepší. Rozhodně je jasné, že dvojice Kwiatkowski - Moscon je extrémně silná a porazit je bude oříšek i pro nejlepší klasikáře. 

Prvním závodem Michala Kwiatkowského by měl být, stejně jako loni, etapák Kolem Valencie, který začíná už ve středu. 

Foto Sirotti