3. etapa Arctic Race of Norway byla velmi důležitá pro celkové pořadí a proto uprchlíci nedokázali dotáhnout dlouhý únik až do cíle. Čtyřčlenná skupina byla přitom hodně silná, Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty Gobert), Maurice Ballerstedt (Alpecin - Deceuninck), Tom Wirtgen (Bingoal - Pauwels Sauces WB) a Håkon Aalrust (Coop) měli 100 kilometrů před cílem téměř pětiminutový náskok a dařilo se jim ho poměrně dlouho držet a dokonce i navýšit.

Jenže Van der Hoorn začal snahu uprchlíků sabotovat, když daleko před cílem přestal střídat a v hlavním poli se na čele střídalo několik týmů. Van der Hoorn nakonec 15 kilometrů před cílem zaútočil a udržel se ho pouze Ballerstedt. Jenže to byl náskok vedoucí dvojice menší než jedna minuta a peloton byl příliš silný. Do cílového stoupání najeli uprchlíci jako první, ale 3,6 kilometru před cílem byli dostiženi.

Následovaly útoky různých jezdců, nejdříve to zkusil Mark Donovan (DSM), reagovali jezdci Cofidisu, Alpecinu, BikeExchange - Jayco, Arkéa Samsic, Intermarché - Wanty Gobert a Israel Premier Tech. Ale pouze Victor Lafay (Cofidis) předvedl opravdu efektivní nástup. Francouz rychle získal viditelný náskok a udržoval své vlastní tempo, zatímco za ním se jezdci hlídali a závodili mezi sebou. Lafay do cíle dorazil s náskokem 3 sekund před skupinou, kterou přivedl Kévin Vauquelin (Arkéa Samsic), třetí skončil Hugo Houle (Israel - Premier Tech).

V celkovém pořadí jsou rozdíly mezi nejlepšími stále velmi malé. Lafay vede o 7 sekund před Vauquelinem a o 9 sekund před Houlem. Nejlepší Nor Sven Erik Bystrøm (Intermarché - Wanty Gobert) ztrácí pouze 10 sekund. O celkovém vítězi se tedy rozhodne až v závěrečné nedělní etapě do Trondheimu.