Jediná rovinatá etapa v letošním itineráři, dlouhá 151 kilometrů z Prostějova do Ostravy, měla relativně jasný a poklidný scénář. Hned po odmávání ostrého startu ředitelem závodu Leopoldem Königem, se od pelotonu vzdálil Tomáš Kalojíros z Pierre Baguette Cycling týmu a Filip Řeha hájící barvy české stáje ATT Investments. Dvojice na čele si vypracovala až čtyřminutový náskok, ale peloton měl vše ve svých rukou. Nicméně Kalojíros vyhrál obě dnešní prémie – vrchařskou i sprinterskou. 

S blížící se cílovou Ostravou ale dle předpokladů začal jejich náskok postupně klesat. Přesto byli největší hrdinové prvního dějství dostiženi až sedm kilometrů před páskou. „Byl to plán, který se podařilo naplnit. Dostat se od startu do hlavního úniku dne a bojovat o prémie. Dneska bylo ve hře opravdu hodně, získal jsem všechno – vrchaře i sprinterskou prémii. S Filipem Řehou jsme stále drželi vysoké tempo, jeli jsme pořád padesátkou, ale síla pelotonu je tady velká a silné týmy si vše pohlídali a v závěru to bylo v jejich režii," sdělil hned po dojezdu bojovník dne Tomáš Kalojíros. 

rehaS1.jpg

„Před startem jsme se bavili, že chceme jít do úniku i ve více lidech, abychom jsme se ukázali, je tady přímý přenos v televizi, takže pro náš tým je to určitá forma reklamy, což se mi povedlo. Odjel jsem hned v prvním nástupu, poté co se závod odmávnul, velké týmy si to pak pohlídaly a kontrolovaly až do cíle. Uvidíme, jak se vyvinout následující dny, je to těžké se vždy do úniku dostat vícekrát, ale určitě bych v tom chtěl pokračovat. Mám po dnešku nějaké body do vrchařské soutěže, takže se budu snažit tam ještě skočit a uvidíme, jak to vyjde," dodal druhý člen úniku Filip Řeha.

Posledních 10 kilometrů se jelo po velmi široké silnici, tudíž se jsme mohli vidět na čele naskládány téměř všechny týmy, které si dnes vytyčily uspět v jediném hromadném dojezdu Czech Tour. Na posledních 500 metrech čekala na závodníky klíčová ostrá zatáčka na cílové dlážděné Masarykovo náměstí. Nejlépe do ní najeli závodníci Soudal Quick-Stepu a UAE Emirates, ale Pavel Bittner využil právě rozjížděcích vlaků soupeřů a ocitl se na výborné pozici pár set metrů před cílem. Dlouhý spurt mu ale nevyšel a na poslední chvíli téměř až o galusku se před něho dostal mladičký Američan Luke Lamperti, který si tak připsal své prví vítězství v dresu Vlčí smečky. 

„Vyhráli jsme, takže se nám povedlo to, co jsme chtěli a očekávali od první etapy. Sice jsme věděli, že to nejspíš skončí hromadným dojezdem, ale nikdy nevíte, jestli to náhodou únik nedotáhne až do cíle. Kontrolovali jsme celý den únik a byli na čele, je tady hodně rychlých kluků, ale tým pro mě odvedl skvělou práci a podařilo se mi poprvé vyhrát v dresu Soudal Quick-Stepu. Do zbylých dnů tady máme hodně silných jezdců do kopců, takže se pokusíme vyhrát co nejvíce etap. Tohle vítězství je pro mě skvělou motivací do zbytku sezóny, čekají mě závody v Belgii a Německu, takže se těším na druhou půlku kalendáře a je skvělé, že jsem začal právě dnešním vítězstvím,“ sdělil bezprostředně Luke Lamperti. 

Jeho týmový kolega Josef Černý ještě dodal: „Zkusili jsme jít do toho spurtu s Lukem Lampertim a ukázalo se, že kluci tam najeli v dobré pozici a povedlo se mu to dokončit až do cíle. Dneska byli i větší favorité například Juan Sebastian Molano z UAE, my jsme to zkusili a dokázali jsme s překvapením vyhrát. Luke je rychlý, ale že by byl typově nějaký sprinter, to se říct nedá, že by byl schopný porážet ryzí sprintery na rovině. Myslím si, že další etapy bychom mohli zase vyhrát, navíc James Knox a Mattia Cattaneo dokážou jet i na celkové pořadí.“

5VAI9805.jpg

Rovněž dnes druhý Pavel Bittner byl s výsledkem spokojen: „Dneska bylo předem dané, že se pojede v závěru na mě, kluci odvedli skvělou práci a bohužel to nevyšlo, měl jsem trošku krizi, ale i tak jsme se snažil předvést co nejlepší výkon a uniklo to jen těsně. Na posledním kilometru jsme chtěli jet na pravé straně, máme silné závodníky, aby mě dostali vepředu do té zatáčky, ale bohužel jsme tam byli trošku zavření. Naštěstí Sean Flynn mi to rozjel a projel jsem zatáčku dobře, ale pak jsem musel začít spurtovat už od třístovky, což bylo dlouhé. Využili jsme i toho, že UAE má silný tým a kontrolovali na čele celý den špici, takže nám ušetřili hodně sil. Další dny budou pro mě těžké, ale v poslední etapě bude opět možnost něco uhrát, ale těžko nyní říct, jak se to vyvine. Spíše se budeme snažit odvádět co nejlepší práci pro Kevina Vermaerkeho, který je výborný v kopcích a má dobrou formu. Po Czech Tour mě čeká Vuelta Burgos, a pak uvidíme je šance, že bych mohl jet i Vueltu, ale přesně to ještě nemůžu říct."  

Naopak zklamání byli jezdci nejlepšího českého týmu Elkov Kasper. „Prakticky hned po startu se vytvořil únik, takže opravdu to bylo od začátku dost v poklidu, prakticky se nezávodilo, jelo se pohodové tempo. První zrychlení přišlo na prvním kopci, čímž jsme se přiblížili i úniku. Profíci z World Tour tahali tempo celý den a únik stáhli bez větších problému, takže to bylo jasně dané na sprint. V závěrečných kilometrech opět výborná práce celého našeho týmu, vedle těch top týmů jsme byli naskládání, dokázali jsme jet na té široké cestě vlastní špici při 70kilometrové rychlosti. Do sprintu jsem si vyhlédl zadní kolo UAE, ale trošku jsem vyměkl v poslední zatáčce, kde jsem ztratil pár pozic, nicméně to stačilo na 10. místo. Sice nejsme s výsledkem spokojení, není to pódium, pro které jsme sem přijeli, ale stále máme tři etapy a budeme bojovat. Teď už to bude více kopcovité, navíc v úterý odlétám do Paříže, takže pro mě byla důležitá právě dnešní etapa, dále už potřebuju jen pořádně potrénovat a dojet bezpečně do cíle, a co bude v mých silách tak se budu snažit klukům pomoct,“ sdělil nejlépe finišující slovenský rychlík a mistr Slovenska – Jan Kubiš, který obsadil 10. místo.


Zítra na jezdce čeká úplně jiný profil – královská etapa ze Zlína na Pustevny, kde jsou na 173 kilometrech naskládány čtyři vrchařské prémie. Celkem 3389 metrů převýšení, navíc hned dvakrát již zmíněné cílové Pustevny.