Pogačar vyrovnal svým třetím místem historické zápisy legend Philippa Thyse, Louisona Bobeta a Grega LeMonda a v žebříčku se zařadil na šesté místo. Slovinský fenomén byl absolutně k nezastavení i v extrémně těžké časovce z Monaka do Nice. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) jel skvěle, už na prvním mezičase měl o 36 sekund lepší čas než dosavadní lídr Derek Gee (Israel-Premier Tech), jenže v kopcích na lepší vrchaře Vingegaarda a Pogačara nestačil. 

Vingegaard byl na La Turbie o 19 sekund lepší než Evenepoel a Pogačar dokonce o 26 sekund. A na dalším mezičasu na vrcholu Col d'Eze byl rozdíly už ohromné, Pogačar porážel Dána o 24 sekund a Evenepoela o 51 sekund. A pokud si někdo myslel, že ve sjezdu pojede muž ve žlutém dresu opatrně, tak se spletl.

20240721TDF0175-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Na třetím mezičase, po technickém sjezdu, byl Pogačar o 1:04 lepší než druhý nejrychlejší muž a v cíli porazil Vingegaarda o 1:02 a Evenepoela o 1:13. Vyhrál třetí etapu v řadě, šestou celkem na letošní Tour a dvanáctou na letošních Grand Tours. Především se však stal celkovým vítězem Tour de France s náskokem 6:17 před Vingegaardem a 9:18 před Evenepoelem.

"Těžko se mi popisuje, jak jsem šťastný, že jsem po dvou těžkých letech na Tour mohl zase vyhrát," řekl Slovinec v cíli své páté Tour. "Vždycky jsem dělal chyby, ale letos jsme všechno provedli dokonale. To, že jsem opět dokázal vyhrát, je neuvěřitelné. Je to první Grand Tour, kde jsem si věřil každý den. I na Giru si pamatuji jeden špatný den, ale nebudu říkat který. Letošní Tour byla neuvěřitelná, byla příjemná od prvního dne až do dneška."

20240721TDF0229-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Pogačar se nedokázal na silnicích, na kterých běžně trénuje, držet zpět. "Start v Monaku na okruhu F1 byl krásný, stále je jedním z nejlepších na světě. Na začátku jsem dostal do sluchátka časový rozdíl od Remca Evenepoela, o dalších časových rozdílech jsem neměl tušení. Nakonec jsem se na vrcholu prvního stoupání, kde jsem často trénoval s Urškou (Žigart, jeho snoubenkou, pozn. red.), cítil opravdu dobře. Už byla ze všech těch tréninku v těchto kopcích otrávená, a tak jsem chtěl ukázat, že jsme tu přípravu dělali z nějakého důvodu."

Dosáhl svého vysněného vítězství na Giru a Tour v jednom oce a navždy se zapsal do historie silniční cyklistiky. "I to je neuvěřitelné. Nikdy jsem o tom nepřemýšlel. Kdybych vyhrál jenom Giro, už by to pro mě byl neuvěřitelný rok. Ale vyhrát obojí je na jiné úrovni. Zvlášť když se to podaří ve stejném roce. Jsem hrdý, že jsme to takhle zvládli." Ale co teď? Jaké další cíle může mít? "Mathieu van der Poel vypadá v duhovém dresu dobře, ale já bych ho chtěl také získat" usmál se.

A samozřejmě by chtěl přidat i další triumfy na Tour. "V posledních dvou sezónách často slýcháme, že tohle je nejvyšší úroveň, jaká kdy v cyklistice byla. Já si to myslím také, nebo alespoň pro jezdce v klasifikaci. Souboj s Remcem Evenepoelem, Jonasem Vingegaardem a Primožem Rogličem je neuvěřitelný a stále se objevuje mnoho mladých talentů. Musíme si to užívat, je to opravdu krásné."

20240721TDF0233-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

V celkovém pořadí se toho po časovce moc nezměnilo. Joao Almeida (UAE Emirates) ubránil na své první Tour konečné čtvrté místo o 1:03 před Mikelem Landou (Soudal Quick-Step). Šestý skončil Adam Yates (UAE Emirates) a potvrdil, že jeho tým byl nejlepším na celé Tour. Sedmé místo je jistým zklamáním pro Carlose Rodrígueze (Ineos Grenadiers), osmý skončil další superdomestik Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike, devátý další debutant Derek Gee a měnilo se pouze pořadí na desátém místě, Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) totiž zajel skvělou časovku, byl devátý nejlepší a přeskočil trápícího se Giulia Cicconeho (Lidl-Trek). 

Držitelé trikotů si své vedení udrželi, Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) se poprvé v životě stal vítězem bodovací soutěže, Richard Carapaz (EF Education EasyPost) nejlepším vrchařem a nejaktivnějším závodníkem celé Tour a Remco Evenepoel nejlepším závodníkem do 25 let. Pro zvláštní ocenění si došel také Mark Cavendish (Astana Qzaqstan), který dokázal dokončit svou poslední Tour de France v životě a hlavně se letos stal rekordmanem v počtu etapových vítězství. Za 16 let posbíral 35 triumfů.