První horský dojezd Giro d'Italia na Etně rozhodně nezklamal. Poprvé uspěl dlouhý únik a vítězství získal největší favorit, Němec Lennard Kämna (BORA - hansgrohe). Etapa začala tvrdým bojem o dlouhý únik, protože 4. etapa byla první vhodnou pro uprchlíky. V těžkém začátku etapy měli výhodu vrchaři a vedoucí skupinu nakonec vytvořili Kämna, Juan Pedro Lopez (Trek - Segafredo), Davide Villella (Cofidis), Rein Taaramae (Intermarché - Wanty Gobert), Gijs Leemreize (Jumbo - Visma), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Valerio Conti (Astana Qazaqstan) a Mauri Vansevenant (Quick-Step Alpha Vinyl), ke kterým se později přidali Stefano Oldani (Alpecin - Fenix), Erik Fetter (EOLO - Kometa), Diego Andrés Camargo (EF Education - EasyPost), Rémy Rochas (Cofidis), Alexander Cataford (Israel - Premier Tech) a Lilian Calmejane (AG2R Citroen). 

Miguel Angel Lopez musel vzdát 

Ostrý začátek etapy nebyl přívětivý k některým důležitým závodníkům. Do pádu se připletl Simon Yates (BikeExchange - Jayco) a musel být ošetřen. Hůř však skončil Miguel Angel Lopez (Astana Qazaqstan). Kolumbijec si podle tsikové mluvčího svého týmu způsobil v Maďarsku poranění levé kyčle a musel vzdát. Je to už čtvrtá Grand Tour v řadě, kterou Lopez nedokončil.

Problémy měli i sprinteři, Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) odpadl už v prvním kopci a do cíle se dostal se ztrátou přes 35 minut, ale pokračuje, což nemůže říct Jakub Mareczko (Alpecin - Fenix), který první horksou etapu nedokončil. 

Nehledě na zraněné a sprintery se závodilo dál . V pelotonu nebyl žádný tým příliš ochotný stahovat uprchlíky, takže náskok narostl až téměř na 12 minut a poté se dlouho držel mezi 7 a 8 minutami. Tempo pelotonu udržovaly celky Bahrain Victorious a INEOS Grenadiers, ale o etapu zájem neměly, takže pod nájezdem do cílového, 23 kilometry dlouhého stoupání, měli uprchlíci dostatek času.

Ještě před samotným výjezdem zaútočil Oldani a vytvořil si dobrý náskok. Za jeho zády se ze zbytku skupiny zformovala menší skupina nejlepších vrchařů, Oldani přesto držel téměř minutový náskok. To se nelíbilo Lopezovi, který v nejtěžší části stoupání, více než 10 kilometrů před cílem, zaútočil a vydal se stíhat Oldaniho. Za ním se ve skupině drželi Kämna, Taaramae, Moniquet, Leemreize a Vansevenant. Právě posledně jmenovaný Belgičan měl jasný cíl, v celkovém pořadí na tom byl z uprchlíků nejlépe a chtěl růžový trikot.

Kämna a Lopez uzavřeli dohodu

Drobný Španěl Lopez se prohnal kolem unaveného Oldaniho a pokračoval sám směrem k vrcholu stoupání a cíli etapy. Ale vítězství stále neměl jisté, protože vzadu se 6,5 kilometru před cílem zvedl Kämna a rychle vedoucího závodníka stíhal. Němcovo tempo bylo vyšší, takže Lopeze 2,5 kilometru před cílem dostihl. V silném větru ale nezaútočil okamžitě a Španěl měl příležitost navrhnout dohodu. Nyní už jel také o růžový trikot, protože Vansevenant ztrácel a peloton byl daleko. Spolupracovat až na vrchol a rozdělit si etapu a růžový dres bylo nejlepší řešení.

Kämna s Lopezem se střídali až do konce stoupání, které bylo kilometr před cílem a udrželi za sebou dotírajícího Taaramaeho. V klesavém dojezdu najížděl Kämna do poslední zatáčky na prvním místě a nenajel si zrovna nejlépe. Ale doplatil na to Lopez, který najížděl ještě hůř, musel prudce brzdit a málem spadl. Kämna si tak dojel pro své první etapové vítězství na Giru a Lopez skončil druhý, ale s růžovým trikotem. 

Taaramae dojel se ztrátou 34 sekund, Moniquet a Vansevenant ztratili 2:12 a Leemreize 2:31. 

"Byl to strašně těžký den, zejména poslední stoupání bylo opravdu dlouhé a těžké," přiznal Kämna. "Už jsem si skoro myslel, že jsem etapu ztratil, když měl Lopez víc než 30 vteřin, a já ho jen tak tak zvládl dostihnout. Pak jsem se snažil si trochu odpočinout na spurt a vyšlo to opravdu dobře."

"Jsem moc rád, že už mám etapové vítězství v kapse. Pro náš tým je opravdu skvělé mít brzké vítězství. Zbavuje nás to velkého tlaku a myslím, že je pro nás vše na dobré cestě," říká nedávný vítěz etapy na Tour of the Alps. 

Dumoulin a Nibali nestačili 

V pelotonu se závodilo velmi opatrně až do posledních metrů etapy. V cílovém výjezdu nikdo nic nezkusil, což v silném větru nebylo překvapivé. Tempo udával tým INEOS Grenadiers a lídr Richard Carapaz často mluvil do vysílačky a zdálo se, že na tom není úplně nejlépe. Nikdo ho však nevyzkoušel, ani Yatese, který byl po pádu. Přesto tempo týmu INEOS bylo příliš pro některé lídry. Daleko před vrcholem odpadl Tom Dumoulin (Jumbo - Visma) a do cíle dojel se ztrátou 6:33 na skupinu favoritů. Ale nedařilo se ani dalším jezdcům Jumbo - Visma. Tobias Foss a Sam Oomen zaostali o 2:15 za hlavní skupinou. Kontakt s nejlepšími ztratil i domácí Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) a dojel ve stejném čase jako Foss a Oomen.

V cílové rovince spurtoval Carapaz, ale soupeře neutrhl a 17 jezdců dojelo pohromadě, včetně všech největších favoritů. Domenico Pozzovivo (Intermarché - Wanty Gobert) v závěru etapy odpadl a s pomocí Jana Hirta (Intermarché - Wanty Gobert) přišel jen o 19 sekund. Český cyklista dokončil na 26. místě s odstupem 2:58 za vítězem etapy.

Lopez novým lídrem 

Čtyřiadvacetiletý Lopez sice nevyhrál svůj první profesionální závod, přesto se dočkal velkého úspěchu. V celkovém pořadí totiž vede s náskokem 39 sekund před Kämnou a 58 sekund před Taaramaem. Yates ztrácí už 1:42. A vede také v soutěži do 25 let, s náskokem 1:47 před Vansevenantem, který bílý dres oblékne v 5. etapě.

"Je to jeden z nejkrásnějších dresů a musím si ho užít co nejvíce etap. Nosit stejný dres jako Contador pro mě hodně znamená," řekl Lopez v emotivním rozhovoru po dojezdu etapy. "Je to pro mě splnění snu a chci si to opravdu užít tak. Naše cíle jsou jasné, máme Cicconeho, a až přijde čas pracovat pro něj, tak to udělám," dodal. 

Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix) se s růžovým trikotem rozloučil už na začátku cílového stoupání a zítra poprvé pojede v maglia ciclamino pro lídra bodovací soutěže. Novým nejlepším vrchařem je Kämna, díky vítězství a Etně má 40 bodů. O 22 bodů víc než Lopez.