Dnes to byl tedy pořádný nářez. Zatímco včera se vše podstatné zkoncentrovalo do posledního, byť nejdelšího stoupání celého etapáku, dnes se jezdilo v kopcích, s výjimkou úvodních necelých 30 km, po většinu etapy.

Už úvodní stoupání dlouhé přes 18 km s průměrným sklonem 5,4 %, jehož vrchol se nacházel na 47. km, stálo za to. Po dalších dvou dvojkách a jedné vrchařské trojce se dostavilo finále v podobě 18 km stoupání, které mělo konec v nejvýše položeném horském středisku Rumunska Păltiniş. Průměrný sklon činil 5 %, což ale ovlivnila druhá část tohoto kopce, v níž se sklon pohyboval povětšinou pod 3 %. Z čehož ale plyne, že první část, dlouhá 10 km, musela mít o dost větší sklon: většinou v tomto úseku silnice neklesla pod 7 %.

Jakub Otruba vstupoval do etapy ze 4. místa průběžné klasifikace. Všichni bychom mu přáli posun na stupně vítězů, ale pokud jsme se na situaci podívali realisticky, zdálo se, že by bylo velkým úspěchem, kdyby udržel umístění v první pětce.

Týmy jako Lotto Dstny, Q36.5, Uno-X a Bora-hansgrohe tady totiž mají velmi silné sestavy včetně výborných vrchařů. Lotto kromě lídra průběžné klasifikace Van Eetvelta také zkušeného Argentince Sepúlvedu, Q36.5 Švýcara Badilattiho, Brita Donovana a Nora Hagena, Uno-X Anderse Johannessena a Kulseta a Bora Lipowitze a Schachmanna.

Na druhou stranu i Jakub měl k sobě výborného parťáka do kopců Mártona Dinu, který včerejší etapu dokončil na 10. místě, mj. 4 vteřiny před Maximilianem Schachmannem, dvojnásobným vítězem Paris-Nice, a Carl Fredrikem Hagenem, trojnásobným účastníkem Grand Tours a 8. mužem Vuelty z roku 2018.

V úvodním stoupání se oddělila necelá dvacítka závodníků. Zájmy ATT Investments v ní hájil Dan Turek, z českých jezdců v ní byl i Tomáš Kopecký (TDT Unibet). Aktivně si počínal i Karel Vacek. Vyhrál druhou rychlostní prémii a do cíle dojel jako druhý nejlepší z českých cyklistů na 16. místě se ztrátou +1:35 min.

V dalším průběhu etapy a zvláště v závěrečném stoupání se skupina v úniku zmenšovala, až byla pohlcena ještě dost daleko před cílem.

To už se vytvořila na čele 11členná skupina cyklistů usilujících o celkové pořadí. Byly v ní i dva dresy ATT Investments: Jakuba Otruby a Mártona Diny. Dva muže tu měla i Bora-hansgrohe a její zástupci se rozhodli odčinit včerejší ne zrovna zářivý výsledek s ohledem na to, o jaký tým se jedná.

Takže nejprve Schachmann, po něm Lipowitz a znovu Schachmann. Třetí pokus byl úspěšný, protože Němec měl jednak ze včerejška ztrátu a jednak snažit se musel hlavně muž ve žlutém Van Eetvelt, který na třetí pokus, přestože mu v té chvíli docela potáhl i Kuba Otruba, nestačil.

Schachmann pak svou sólo akci dotáhl až do konce. Za ním dorazila s odstupem 18 vteřin 8členná skupina s dvěma jezdci ATT Investments. Zatímco větší část z nich se vrhla bezhlavě do poslední 360stupňové vracečky bezprostředně předcházející cílové čáře, Jakub Otruba si z čela skupiny v té chvíli zvolnil a maximálně na tom vydělal. 

Smůlu měl Van Eetvelt, kterého v nejnevhodnější chvíli postihl defekt zadního kola, do cíle proto dorazil se ztrátou, což pro něj znamenalo sešup na 4. místo.

Vydělali na tom všichni tři, kteří se za ním po včerejšku nacházeli. Takže nyní je lídrem Badilatti před Donovanem (oba Q36.5) a Jakubem Otrubou. Rozdíly jsou ale zcela minimální. Jakub ztrácí na první místo 5 vteřin, vteřinu za ním je Van Eetvelt.

První desítku uzavírá s mankem 53 vteřin Márton Dina. V oné desítce má pět týmů po dvou lidech. Kromě ATT Investments tedy také Q36.5, dále Lotto Dstny, Bora-hansgrohe a Uno-X. To je společnost!

Včera Jakub Otruba volil sólový útok, dnes si ohlídal čelo závodu a výsledkem je průběžné třetí místo.

"Etapa to byla dlouhá a těžká. To nejpodstatnější se odehrálo zase v posledním stoupání. Nejprve se jelo vyšší tempo a pak už to bylo o nástupech, které jsme se snažili s Mártonem chytat. S průběžně třetím místem jsem samozřejmě velmi spokojený," řekl Jakub pro RoadCycling.CZ a vyslovil se i k zítřejšímu dni: "Nejprve je kratší etapa, v níž můžou hrát roli bonusové vteřiny na prémiích, a odpoledne je krátká technická časovka po městě, v níž se dá také získat i ztratit."