Do hlavního závodu se startem v 7 hodin ráno v L´Etape Village ve sportovně-zábavním areálu na Štrkovci v bratislavské městské části Ružinov, se přihlásilo 361 cyklistů do závodu s názvem RACE (117 km), do kratšího závodu RIDE (65 km) se přihlásilo 357 jezdců ze 16 zemí. Kromě toho se v sobotu 20. srpna uskuteční dětský závod (56 přihlášených) a nesoutěžní Rodinná jízda na trati dlouhé 35 km (33 přihlášených). Letos se zúčastní deset z loňských medailistů, včetně vítězů závodu na dlouhé trati Ronalda Kuby a Marianny Findrové. K radosti pořadatelů se závodu zúčastní i vítěz české verze Michal Kollert.

"Jsme potěšeni velkým zájmem, již nyní jsme překonali loňský počet účastníků a stále je možnost se přihlásit," říká Jozef Pukalovič, ředitel L'Etape Slovakia by Tour de France. "Počet cizinců se výrazně zvýšil, a to o více než 200 procent - v současné době jich je 160, nejvíce z České republiky, Rakouska a Polska. To je výrazný nárůst oproti loňskému roku."

ŠKODA AUTO Slovensko je opět hlavním partnerem akce. "Jsem rád, že se nám společně podařilo po roce opět přenést na slovenské silnice kousek atmosféry legendární Tour de France. O hladký průběh akce a bezpečnost cyklistů se i letos postará naše flotila vozidel v čele s novým 100% elektrickým sportovním SUV ŠKODA ENYAQ Coupe RS iV. Kromě toho jsme pro závodníky i jejich doprovod připravili bohatý doprovodný program. Zvu proto všechny příznivce cyklistiky a aktivního životního stylu na tuto jedinečnou oslavu silniční cyklistiky," uvedl na úterní tiskové konferenci Roman Rajtár, vedoucí marketingu ŠKODA AUTO Slovensko.

Organizátoři 2. ročníku přivítají řadu vzácných hostů, zejména ze světa cyklistiky. Zúčastní se ho i Jozef Regec, bývalý československý cyklistický reprezentant, který v roce 1988 skončil na olympijských hrách v Soulu desátý v individuálním závodě a v 80. letech vyhrál několik etap kdysi velmi populárního Závodu míru.

Ambasadory L'Etape Slovakia by Tour de France jsou opět Peter a Martin Velitsovi, kteří budou opět přímo závodit: Petr si vybral kratší trať (RIDE) a Martin delší (RACE). "Loni jsem si závod opravdu užil a věřím, že tomu tak bude i letos. S bratrem už nezávodíme, jen se na kole vozíme," prozradil Martin Velits. "Budeme dělat společnost několika našim přátelům."

Hostem akce bude také francouzský cyklista a vítěz Tour of Britain 2008 Geoffrey Lequatre, který vlastní cyklistickou značku G4 dimension. Právě tato společnost dodala dresy organizátorům L'Etape Slovakia by Tour de France. "Samozřejmě nemůže chybět ani oblíbený maskot originální Tour de France, čert Didi, který si loni získal srdce malých i velkých cyklistů a fanoušků," dodal Jozef Pukalovič.

Během příprav na L'Etape Slovakia by Tour de France připravili organizátoři několik společných tréninků (celkem 36, kterých se zúčastnilo více než 1 500 cyklistů) se známými jezdci, jako jsou Ján Svorada nebo Jan Bárta. "Ve spolupráci se sdružením Bratislavské bohyně jsme se tentokrát zaměřili i na ženskou cyklistickou komunitu, připravili jsme soutěže o různé dresy a další doprovodné aktivity. Start hlavního závodu je v 7 hodin na Štrkovci, cíl na Kamzíku, ale vyhlášení vítězů bude opět na Štrkovci v L´Etape Village, kde připravujeme i bohatý doprovodný program a after party," říká Pukalovič. "Mezi oběma místy konání bude jezdit kyvadlová doprava od 7:30 do 13:00 hodin. Ceny pro nejlepší opět dodá společnost Gordana Glass. Rozdávání startovních balíčků začne v pátek 19. srpna ve 12 hodin v L'Etape Village ve Štrkovci. Doufám, že stejně jako loni přijde cyklisty na trati povzbudit mnoho fanoušků, ale naší prioritou je bezpečnost všech - jezdců i diváků."

"Městská část Ružinov je hrdá na to, že může tuto akci hostit již podruhé. Pro účastníky jsme připravili hudební koncert v areálu Štrkoveckého jezera v rámci nedělní "afterparty", snažíme se podat pomocnou ruku organizátorům i v dalších oblastech přípravy akce, aby si všichni návštěvníci odnesli z akce jen ty nejlepší zážitky," potvrdil Michal Vicáň, člen Rady městské části Ružinov.

"Naším záměrem je přimět lidi, aby přesedli z aut na kola, snížili tak emise a zvolili ekologicky šetrný způsob dopravy. Tato skvělá akce je zároveň vynikající propagací cyklistiky a cykloturistiky, která také patří k prioritám našeho resortu," zdůraznila Katarína Bruncková, státní tajemnice Ministerstva dopravy a výstavby Slovenské republiky. "Přeji všem účastníkům L'Etape Slovakia by Tour de France, aby úspěšně dojeli do cíle."

Podobné priority má i bratislavský magistrát. "Snažíme se budovat a zlepšovat cyklistickou infrastrukturu. Jsme si také velmi dobře vědomi důležitosti zdravého životního stylu.
Životního stylu, jehož součástí je i cyklistika," řekla Zdenka Zaťovičová, náměstkyně primátora Bratislavy.

Lucia Matvija, ředitelka sekce propagace cestovního ruchu SLOVAKIA TRAVEL: "Je to skvělá příležitost pro prezentaci naší země. Vysíláme tak do světa signál, že cyklistika má v naší zemi dlouhou tradici a oblibu. Naše krásná zelená krajina je vhodnou volbou pro rekreační i náročnější cyklisty a má čím zaujmout návštěvníky ze všech koutů světa. Na Slovensku to máme všude blízko, nemusíme jezdit na dlouhé vzdálenosti a z kola můžeme vidět krásy Slovenska, o kterých mnozí z nás slyšeli nebo četli, ale na vlastní oči je neviděli."

L'Etape by Tour de France se v roce 2022 uskuteční ve více než dvou desítkách zemí po celém světě. Slovensko a Bratislava budou mezi vybranými lokalitami již druhým rokem. Úvodního ročníku se o víkendu 21. a 22. srpna 2021 zúčastnilo 650 jezdců.

Více informací o akci najdete na webových stránkách akce slovakia.letapebytourdefrance.com nebo letapeslovakia.sk, kde je stále možné se přihlásit, nebo na sociálních sítích facebook a instagram.

RoadCycling.cz přinese ze závodu živou fotoreportáž. Začínáme se startem závodu v neděli v 7 hodin.