Bohatý cykloprogram tu běžel od středy, na kole se tu objevila řada osobností v čele s biatlonovou mistryní světa Davidovou, přenos pelotonu nabírala helikoptéra, koncert kapely Rammstein RCZ pak málem sežehl centrum města. „Potvrdilo se nám, že má smysl pozvat k nám lidi na víc dní,“ hodnotil ještě Novota. „Já si užil celý víkend, ještě v neděli se jela společně vyjet skoro stovka lidí s Terezou Huříkovou a Markétou Davidovou. Skvělá akce, navíc v poměru k ceně startovného… Jasně nejlepší český závod roku,“ chválil Petr Fiala, vítěz Obra.

TdZ_Obr.jpg

Ano, na dvou okruzích na celkem 106 km vyhrál favorit z týmu L27/Integray o galusku před 20letým Ondřejem Šejstalem (Ústecké centrum cyklistiky) a Janem Brňákem (Lawi stars/Giant). „Bylo to náročný po všech stránkách, v teplotě kolem třiceti stupňů jste museli hodně přemýšlet o hydrataci,“ říkal Fiala.

TdZ_start.jpg

První odjel jeho týmový parťák Tomáš Gdula. Brzy ho ovšem sjela šestičlenná skupina s Hulou (také L27/Integray), Brňákem i Fialou, ale tu dostihlo hlavní pole. Znovu vyrazili Hula s Brňákem. „Nezdálo se to pro nás výhodné, raději jsme je týmově docvakli. V posledním kole do posledního kopce jsme zbyli dva s Brňákem, ještě nás dojel Šejstal, a sprintovali jsme. Bez týmové podpory bych to asi nedal, Brňák měl nejlepší nohy,“ hodnotil uznale vítěz Fiala (2:44:30).

TdZ_Lipová.jpg

Mezi ženami vyhrála nečekaně Kateřina Šebestová (3:11:01), 35letá učitelka z Neratovic, až za ní dojela s víc než tříminutovým odstupem na severu známá naděje Iva Kovaříková (UCK). Dojelo 191 mužů a 12 žen, výsledky napsaly tečku letošní série RoadMarathonu.

TdZ_vrtulník.jpg

Kratší jednookruhovou klasiku 54 km (předposlední díl RoadRace) získal všestranný Jan Dubec (1:24:10), dříve Triexpert, dnes z LBS, přestože se málem vydal ze startu dlouhé verze. Až ve spurtu předstihl Matěje Rotheho (Unlimited KM). Dva třetí muži skončili stejně na tisícinu a nerozsoudil je ani důkladný rozbor cílového software. Uznání zaslouží teprve 14letý Daniel Stránský, který dostal výjimku ke startu, stejný čas měl i 31letý německý cyklista Clemens Kumpe. A opět nevynechal, jako jediný ještě nikdy, jeden z otců zakladatelů závodu, už 75letý Josef Jánoš (3:07:48).

TdZ_Vobr.jpg

Ve druhé skupině dojela nejlepší žena, obhájkyně prvenství Denisa Slámová (Cyklotrénink) za 1:25:39. „Já to brala, že hlavní je tenhle tradiční závod, ostatně byla to kdysi moje první závodnická zkušenost, mám to ráda. V kopcích jsme se střídali vepředu s klukama, ale v jednom sjezdu mi ujeli,“ hodnotila sedmnáctou pozici v absolutním pořadí. „Měla jsem čerstvě naježděný dlouhý kopce z Itálie, ale tady to byla rychlost, letecký den, agresívní závodění, který ale taky přináší hodně pádů,“ povídala a pak ještě vyrazila na trénink… Druhá skončila Eliška Drahotová, jedna z úspěšných atletických a triatlonových dvojčat. Anežku, známou chodkyni, zastavilo v týdnu onemocnění. Ale jela i jejich maminka Erika (1:55). Ještě třetí skončila Ivana Loubková (1:34:20), která má na kontě hodně výborných výsledků z Xterry i bikemaratonů.

TdZ_ikona.jpg

Pro úplnost: Jugo Loth vyhrál Historická kola (1:55:16) a František Landa „třicet plus“ Classico (1:31:21), koloběžky Kuba Kříž (2:36:41) a horská kola František Kadleček (1:39:33).

TdZ_ZS Janov.jpg

Voucher pro vítězný tým od majitelů hotelu u Zeleného stromu v Janově u Hřenska přebírá Simona Davídková, ředitelka trati a bezpečnosti závodu

Kompletní výsledky jsou zde.

Fotogalerie závodu