Jede se v neděli 25. dubna ve valonské části Belgie, ostrý start je naplánován do Bastogne na 8:50. Po 141 km jsou závodnice očekávány v cíli ve 200 tisícovém Lutychu kolem 12:30. Od 11:20 vysílá rozhodující kilometry přímým přenosem Eurosport.

Úvodní část je dost zvlněná, ale to hlavní přijde na řadu zhruba od 55. km. V ten moment začnou ženy stoupat na první z celkového počtu sedmi kategorizovaných stoupání, přičemž nejde o jediná stoupání na trati, ale o ty nejtěžší a nejdůležitější.

Stoupání jsou rozeseta po trati v pravidelných intervalech mezi 15-20 minutami jízdy.

Jejich délka se pohybuje od 1,3 po 4,5 km. Dvě z těch delších mají nižší průměrný sklon mezi 5,1-5,9%. Naopak kratší jsou prudší.

Z nich vyniká Cote de La Redoute, jehož vrchol se nachází na 106. km, je dlouhý 2,1 km a má průměrný sklon 8,9%, ovšem předposlední pětistovka se zvedne na 13%!

Finále obstará Cote de La Roche-aux-Faucons s délkou 1,3 km, průměrem 11%, když v prostřední části dosahuje až 13,2%.

Z jeho vrcholu zbývá do cíle 13 km. Ovšem nejprve bude potřeba po kilometrovém sjezdu vystoupat na dvou kilometrech ještě 100 výškových metrů.

Zbylých 10 km se odehraje převážně v mírném klesání.

Elizabeth Deignan si jede pro triumf v loňském ročníku.

První čtyři ročníky vyhrály vždy po sólové jízdě postupně dvakrát Anna van der Breggen (aktuálně SD Worx), Annemiek Van Vleuten (Movistar) a Elizabeth Deignan (Trek-Segafredo).

Na stupních vítězů se ocitly Grace Brown (BikeExchange), Ellen Van Dijk (Trek), Floorjte Mackaij (DSM), Demi Vollering (SD Worx), Amanda Spratt (BikeExchange) a Katarzyna Niewiadoma (Canyon).

K nim připočtěme coby kandidátky předních umístění ještě Longo Borghini a Ruth Winder (Trek), Chantal Van den Broek-Blaak a Ashleigh Moolman (SD Worx), Katrine Aalerud (Movistar), Marianne Vos (Jumbo-Visma), Cecilii Ludwig (FDJ) a Mavi Garcíu (Alé).

V předběžné neúplné startovní listině není zatím uvedena z favoritek závodu pouze Grace Brown (BikeExchange).

Tip na stupně vítězů: Demi Vollering, Marianne Vos, Elisa Longo Borghini.